ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χωροθέτησή τους στην Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας , Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2011

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη χωροθέτησή τους στην Κρήτη έδωσε την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Στη συνέντευξη αναφέρθηκαν εν συντομία τα ακόλουθα:

• Με το υπάρχον καθεστώς αιτήσεων αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ σε βιομηχανική κλίμακα σε ολόκληρη την Κρήτη, η μείωση των πληθυσμών ειδών προτεραιότητας που τελούν υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας θεωρείται δεδομένη.

• Οι εγκαταστάσεις Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και τα συνοδά τους έργα (διανοίξεις δρόμων, δίκτυα μεταφοράς, λιμνοδεξαμενές υβριδικών κ.ά.), τα οποία προγραμματίζονται να γίνουν στην Κρήτη, θα αλλοιώσουν το αγροτικό τοπίο του νησιού και θα μεταβάλλουν μακροπρόθεσμα τις χρήσεις γης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αειφορική ανάπτυξη της Κρήτης (κυρίως τον εναλλακτικό τουρισμό και την παραγωγή ποιοτικών-πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων).

• Οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ / SPA) του δικτύου NATURA 2000 που περιλαμβάνουν ευαίσθητες περιοχές για την ορνιθοπανίδα πρέπει να εξαιρεθούν από εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

• Επιπλέον, η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε νησίδες και βραχονησίδες υψηλού ενδημισμού θα πρέπει να απαγορευτεί, διότι θα αποφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή τους.

• Για τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000, πλην των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ / SPA), θα πρέπει: α) να ληφθούν σοβαρά υπόψη η εξάπλωση των ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας, β) να υπάρξει αυστηρή χωροθέτηση όλων των μορφών ΑΠΕ, και γ) να συνάδουν με το πνεύμα της αειφορικής διαχείρισης των περιοχών (μικρής κλίμακας ανάπτυξη, ενεργειακή αυτάρκεια και όχι εξαγωγή, συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και στην εκμετάλλευση της ενέργειας από την τοπική κοινωνία).

Ο κ. Μωυσής Μυλωνάς, διευθυντής του ΜΦΙΚ, και οι ερευνητές του ΜΦΙΚ, κ.κ. Σ. Ξηρουχάκης, Μ. Προμπονάς και Π. Γεωργιακάκης, τόνισαν ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρας μας, αλλά η ανάπτυξή τους σε βιομηχανική κλίμακα με στόχο την εξαγωγή ενέργειας θα δημιουργήσει αξεπέραστα πολιτικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το ΜΦΙΚ – στο χώρο της ευθύνης του – θα υποστηρίξει τη μη υποβάθμιση των περιοχών του δικτύου NATURA 2000. Ως προς το χωροταξικό, καλούμε τις τοπικές αρχές και κοινωνίες να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη χρήση των περιοχών τους, σύμφωνη με τις παραδόσεις και την αισθητική του τοπίου. Τέλος, ως προς το πολιτικό σκέλος, θα πρέπει να υπάρξει τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο Κρήτης μια αποσαφήνιση των στόχων, της ιδιαιτερότητας και της λειτουργίας κάθε τόπου».

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
www.nhmc.gr

... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 33 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263763
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.