ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΓΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Greenpeace , Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2004

Greenpeace
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GREENPEACE

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΓΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΟΖΟΝ

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα

Ψυκτικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον διακινούνται παράνομα στην αγορά. Όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα της Greenpeace, ψυκτική ουσία της οποίας η χρήση έχει απαγορευτεί εδώ και τέσσερα χρόνια, πωλείται ελεύθερα στην αγορά. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει την απαράδεκτη αργοπορία της Ελλάδας να επιβάλλει αυστηρές ποινές που θα προστατέψουν τη στοιβάδα του όζοντος από το λαθρεμπόριο καταστροφικών ουσιών.

«Είναι απίστευτο πόσο εύκολα μπορεί να προμηθευτεί κανείς στην αγορά απαγορευμένες ψυκτικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον.  Η αμέλεια που επί σειρά ετών έχει επιδείξει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα αυτό, εκτός του ότι οδηγεί την Ελλάδα στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχει ουσιαστικά αφήσει τη μαύρη αγορά σε καθεστώς ατιμωρησίας.» τόνισε ο Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Δύο δεκαετίες πριν, η επιλογή του ψυκτικού μέσου για τις ανάγκες ψύξης-κλιματισμού ήταν απλή υπόθεση. Οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs, γνωστοί και με την εμπορική ονομασία “φρέον”) κυριαρχούσαν στην αγορά. Η μακαριότητα αυτή ταράχτηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ουσίες αυτές καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος το οποίο προστατεύει τη γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Σήμερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία(1) απαγορεύεται όχι μόνο η παραγωγή και πώλησή(2) τους αλλά, ακόμα και η χρήση τους σε υπάρχοντα εξοπλισμό από τον Οκτώβριο του 2000.

Για να είναι όμως αποτελεσματική η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει κάθε κράτος να θεσπίσει ουσιαστικές κυρώσεις για όσους διακινούν και χρησιμοποιούν τις απαγορευμένες ψυκτικές ουσίες και βέβαια να δημιουργήσει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οφείλει τέλος να δημιουργήσει και ένα μηχανισμό για την ασφαλή ανάκτηση και καταστροφή των ουσιών αυτών π.χ. κατά την απόσυρση παλιών ψυκτικών συσκευών. Αυτές ακριβώς οι παραλήψεις έχουν ανοίξει την κερκόπορτα στο λαθρεμπόριο παράνομων ουσιών στη χώρα μας. Για αυτούς τους λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Οκτώβριο του 2003, έχει ξεκινήσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Η Greenpeace ζητά ήδη από το 1995 να ληφθούν μέτρα κατά της διακίνησης παράνομων ψυκτικών ουσιών. Τότε μάλιστα είχε αποκαλύψει υπόθεση παράνομης εισαγωγής CFC (R-12) από το Ντουμπάι με αποδέκτες τρεις ελληνικές εταιρείες. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 1998 και οι εταιρείες αθωώθηκαν(!) δεδομένου ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προέβλεπε κυρώσεις. Η εικόνα από τότε έως σήμερα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει.

Η Greenpeace ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να μην επιδείξει άλλη ολιγωρία και να συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει:
- στην επιβολή σημαντικών κυρώσεων - οι οποίες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά - σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας,
- στη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών και
- στην ανάκτηση και καταστροφή των απαγορευμένων πια ψυκτικών ουσιών.

(1) Κανονισμός 2037/2000 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.
(2) Να σημειωθεί ότι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί ακόμα μία από τις λίγες μονάδες στην ΕΕ που έχει πετύχει εξαίρεση από τη γενική απαγόρευση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έτσι παράγονται ακόμα νόμιμα CFCs. Προορισμός τους είναι αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί. Η λειτουργία αυτής της μονάδας είναι διπλά επιβλαβής καθώς πέραν της παραγωγής CFCs εκλύονται ως παραπροϊόντα και αέρια με πολύ σημαντική συμβολή στο  φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αθήνα, 14/12/2004
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές της Greenpeace
Τηλ: 210 3806374-5, 6978 390672
Email:
manos.safos@diala.greenpeace.org
Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.40.774-5 / Fax: 210-38.04.008 /
http://www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675545
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.