ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δεν είναι μόνον ο Απηγανιάς! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κίνηση Δημοτών Μακρύ Γιαλού για τη σωτηρία του Απηγανι , Δευτέρα, 13 Δεκέμβριος 2004

Κίνηση Δημοτών Μακρύ Γιαλού για τη σωτηρία του Απηγανιά
e-mail:
save_apiganias@yahoo.gr
τηλέφωνο: 2810253952

Το παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύεται απο την καθημερινή εφημερίδα "Ανατολή" Νομού Λασιθίου
τόπος έκδοσης: ¶γιος Νικόλαος
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2004
Τίτλος στήλης: "με καϊμάκι...", σελίδα 3.
Στοιχεία επικοινωνίας:
¶γιος Νικόλαος Κρήτης, Οδός Πολυτεχνείου 7
τηλέφωνο: 28410 - 22242, διευθύντρια: Πόπη Ηλ. Κοζύρη.

"Διεκδικούμενα

Με τη συλλογή στοιχείων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα των πρώην Κοινοτήτων Ορεινού και Σταυροχωρίου (Δήμου Μακρύ Γιαλού) επί εκτάσεως γης 5.000 στρεμμάτων, κατ' αρχήν, συνεχίζει ο κ. Παπατσάκωνας. Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού έχει ξεκινήσει από καιρό την αναγνώριση της κυριότητας του σε μια ευρεία έκταση 5000 στρεμμάτων σε πρώτη φάση και επί 15000 στρεμμάτων συνολικά, σε δεύτερη φάση.

Απομένουν ορισμένα στοιχεία που αναζητούνται στα αρχεία της πρώην Κοινότητας Σταυροχωρίου, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν, αφού μιλάμε για "σκάψιμο" σε αρχεία που παραπέμπουν στον προπερασμένο αιώνα ή και παλιότερα...!

Το όλο ζήτημα είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη στο θέμα της κατασκευής γηπέδου γκολφ στην περιοχή, αίτημα που παραπένει σε ισχύ, αλλά στη φάση αυτή έχει "παγώσει" προκειμένου να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των εκτάσεων.

Ζήτηση για γκολφ

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημιουργία ενός μεγάλου γηπέδου γκολφ στην περιοχή θα προσδώσει νέα ταυτότητα και δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη της νοτιοδυτικής πλευράς του Νομού Λασιθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης στα σχέδια ομίλου ¶γγλων επενδυτών είναι η δημιουργία στην περιοχή Μακρύ Γιαλού μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που θα διαθέτει και γήπεδο γκολφ!

Ήδη οι ¶γγλοι επενδυτές έχουν κάνει αποφασιστικές κινήσεις για την προετοιμασία και υλοποίηση της επένδυσης. Αγόρασαν 2.000 στρέμματα στην περιοχή "Λαγκάδα" που βρίσκεται μεταξύ "Καλού Νερού" και Μακρύ Γιαλού. Η έκταση αυτή εκτείνεται πάνω και κάτω από το δρόμο (προς την πλευρά της θάλασσας) που οδηγεί στον Μακρύ Γιαλό και εκεί σκοπεύουν να κτίσουν μονάδα με πολυτελείς βίλες. Τώρα διαπραγματεύονται την αγορά επιπλέον 300 στρεμμάτων δίπλα ακριβώς στην δική τους έκταση με στόχο να την μετατρέψουν σε γήπεδο γκολφ.

Εφόσον τελικά δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των 300 στρεμμάτων, τότε οι ¶γγλοι έχουν ήδη έτοιμη, εναλλακτική λύση, να κατασκευάσουν γήπεδο γκολφ στη θέση "Πιλαλήματα" - όπου ήδη έχουν αγοράσει άλλη έκταση περί τα 400 στρέμματα.

Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού αντιμετωπίζει θετικά τα σχέδια των ¶γγλων επενδυτών, έχοντας υπόψιν του ότι οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι πολύτιμες για την τοπική οικονομία και λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, είπε στη στήλη ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Γεώργιος Χατζάκης."

υπογράφει ο Ν.Τ."

Σημείωση: Η εφημερίδα "Ανατολή" δεν διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιευμάτων προσβάσιμο στο κοινό, γι' αυτό και είναι αδύνατο να παραπέμψουμε σε δικτυακό τόπο του δημοσιεύματος.

Συμπέρασμα:
Δεν είναι μόνον ο "Απηγανιάς". Δυστυχώς, κινδυνεύει όλο το το παραλιακό τόξο της  Νοτιανατολικής Κρήτης από τις επικίνδυνες πολιτικές επιλογές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Όσον αφορά, δε, την υπόλοιπη Ελλάδα, μετά από σχετική στοιχειώδη έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα Πρακτικά των Συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου (θα δημοσιευτεί σύντομα στο ecocrete), διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον 20 είναι τα ονόματα διάφορων περιοχών ή Δημοτικών Διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα για τα οποία έχει κατά καιρούς διαφημιστεί από επίσημα χείλη η σχετική πρόθεση για κατασκευή καταστροφικών και υδροβόρων επενδύσεων. Και η συντριπτική πλειοψηφία, βέβαια, αυτών βρίσκεται στη Νότια Ελλάδα.

Φίλοι, ας αποδείξουμε τουλάχιστον ότι ναι!, υπάρχει αμφισβήτηση και ότι είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων στις τσέπες ιδιωτών και πολιτικών,αντίθετα από ότι πρεσβεύει παραπάνω το αναδημοσιευθέν άρθρο. Όχι αυτό δεν πρέπει πια να ονομάζεται "ανάπτυξη"! Είναι διαρκές και εκ των προτέρων γνωστό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας!

Επείγουσα Έκκληση!!
Παρακαλούνται όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με επίβουλες αξιοποιήσεις προστατευόμενων, δασικών, γεωργικών, κοινόχρηστων και υδρολογικά επιβαρυμένων περιοχών να επικοινωνήσουν άμεσα με την
"Κίνηση Δημοτών Μακρύ Γιαλού για τη σωτηρία του Απηγανιά"
(e-mail:
save_apiganias@yahoo.gr, τηλέφωνο: 2810253952, 6977473083),
ώστε να σχηματιστεί Πανελλήνιος Φορέας εναντίον των οικολογικά και κοινωνικά καταστροφικών επενδύσεων. Πρέπει οπωσδήποτε να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και ν' ανταλλάξουν εμπειρίες οι σχετικές οργανώσεις απ' όλη την Ελλάδα.

Παρακαλούνται ιδιαίτερα οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης και ιδιαίτερα εκείνες του Νομού Λασιθίου (Οικολογική Κίνηση Σητείας, Περιβαλλοντική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθινών, κ.ά.) να επικοινωνήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να γίνει σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων μας σε επίπεδο Νομού Λασιθίου. Πρέπει να σχηματισθεί ένα Περιβαλλοντικό Όργανο για όλο το Νομό Λασιθίου.

Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Παρακαλούμε δείξετε σοβαρότητα και επιμονή. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αναβολές! Δεν θα κερδίσουμε τίποτα, δεν θα σώσουμε τίποτα αν δεν παλέψουμε μαζί για τους ανιδιοτελείς σκοπούς μας.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 29 Ιούλιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104684
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.