ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέα επιστημονικά στοιχεία της Greenpeace για τις επιπτώσει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Greenpeace , Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2004

Ήταν μια ωραία πεταλούδα...

Νέα επιστημονικά στοιχεία της Greenpeace για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον

Νέα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Greenpeace αποδεικνύουν πως έχουν εγκριθεί για καλλιέργεια μεταλλαγμένα φυτά χωρίς επαρκή έρευνα για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την υγεία. Διετής έρευνα έδειξε πως το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο είδος της  πεταλούδας “Mονάρχης”. Τα στοιχεία αυτά ήταν άγνωστα, όταν η συγκεκριμένη ποικιλία εγκρίθηκε το 1998.

«Είναι σαφές πως η υπάρχουσα επιστημονική γνώση γύρω από τα μεταλλαγμένα δε μας διασφαλίζει από κινδύνους, αφού ανακαλύπτουμε νέα στοιχεία ακόμα και έξι χρόνια μετά από την έγκριση ενός φυτού. Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810»,  δηλώνει η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Ίσως οι επιπτώσεις σε ένα είδος πεταλούδας να φαίνονται ασήμαντες αλλά αυτό που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει είναι το γεγονός πως απελευθερώνονται στο περιβάλλον μεταλλαγμένοι οργανισμοί χωρίς να υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα, με αποτέλεσμα να γινόμαστε όλοι πειραματόζωα», τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

H Greenpeace, σήμερα, κατέθεσε στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα, [1] για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των μεταλλαγμένων φυτών καλαμποκιού ΜΟΝ810 της εταιρίας Μονσάντο και του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Βt11 της εταιρίας Syngenta, στις προνύμφες της πεταλούδας “Μονάρχης”. [2]

Η επιστημονική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αγρό για περισσότερο από δύο χρόνια, κατέγραψε σαφείς επιπτώσεις στις προνύμφες που εκτέθηκαν στη γύρη των φυτών Bt (μείωση κατά 20% του ποσοστού που έφτασαν το στάδιο να γίνουν πεταλούδες). [3] Στα μεταλλαγμένα φυτά Bt, έχει τοποθετηθεί μια συνθετική μορφή ενός γονιδίου από το βάκιλο της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis ή Bt), ώστε τα φυτά να αναπτύσσουν από μόνα τους εντομοκτόνο δράση ενάντια στην κάμπια του καλαμποκιού, που εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8 Σεπτεμβρίου 2004) να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του ΜΟΝ810 σημαίνει ότι από το 2005 αυτές μπορούν να κυκλοφορήσουν σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) θεωρεί τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια Bt ασφαλή. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2004, η EFSA αναφερόμενη σε παλαιότερες μελέτες δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 στις πεταλούδες είναι μηδαμινές. [4] Όμως τα νέα επιστημονικά στοιχεία ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας τους απρόβλεπτους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα φυτά στη βιοποικιλότητα.   
 
Δεδομένου ότι,

- η τελευταία επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον, 
- η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αφήνει αδιευκρίνιστα πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στη σήμανση των ζωικών προϊόντων, στην προστασία της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας από τα μεταλλαγμένα, στην εξασφάλιση της καθαρότητας των σπόρων, στην προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και στην ανάληψη της ευθύνης από τους παραγωγούς μεταλλαγμένων για οποιαδήποτε βλάβη προκαλέσουν από τη χρήση μεταλλαγμένων, 
- στη χώρα μας, η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα όπως αποτυπώνεται και στις διακηρύξεις 54 νομαρχιών ως Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα,
- η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνεί με το ό,τι η υπάρχουσα επιστημονική γνώση δε διασφαλίζει ότι οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας,
 
η Greenpeace ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση:

- να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να απαγορευτεί η καλλιέργεια των ποικιλιών του ΜΟΝ810 και η ενδεχόμενη έγκριση του Bt11, 
- να αναλάβει πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, 
- να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ανακηρυχθεί η χώρα μας σε Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα αλλά και όλη η Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μυρτώ Πισπίνη, τηλ. 210 3806 374-5, 6974 144 554

Σημειώσεις

1 Dively, G.P.,Rose, R.,  Sears, M.K., Hellmich, R.L., Stanley-Horn, D.E., Calvin, D.D., Russo, J.M. and Anderson, P.L. 2004. “Effects on monarch butterfly larvae (Lepidoptera: Danaidae) after continuous exposure to Cry1Ab expressing cornduring anthesis.” Environmental Entomology 33: 1116-1125.
Η επιστημονική έρευνα καθώς και πληροφορίες για τα μεταλλαγμένα φυτά Bt (στα αγγλικά) διατίθενται από τα γραφεία της Greenpeace.

2 Τα μεταλλαγμένα φυτά Bt κατασκευάστηκαν με το σκεπτικό ότι θα έχουν επιλεκτική εντομοκτόνο δράση εναντίον συγκεκριμένων εντόμων που απειλούν τις καλλιέργειες. Η περίπτωση των καταγραφόμενων επιπτώσεων στην πεταλούδα “Μονάρχης” αποτελεί σαφή ένδειξη της μη επιλεκτικής δράσης των μεταλλαγμένων φυτών Bt και της πιθανότητας ευρύτερων επιπτώσεων σε ωφέλιμα είδη και στη βιοποικιλότητα γενικότερα. Η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, είναι μια μη αντιστρεπτή διαδικασία που απειλεί τη βιοποικιλότητα.

3 Αυτή η επιστημονική έρευνα αφορά τις πεταλούδες “Μονάρχης” στη Βόρεια Αμερική λαμβάνοντας υπόψη στην αξιολόγηση κινδύνου τις χώρο-χρονικές συνθήκες. Στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει μακροχρόνιες  μελέτες για τις επιπτώσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στις πεταλούδες και τα λεπιδόπτερα. Μια βραχυχρόνια έρευνα όμως έχει δείξει ότι  οι νύμφες της Ευρασιατικής πεταλούδας  peacock έχουν επιδείξει ίδια ευαισθησία στην τοξίνη Bt όπως οι πεταλούδες “Μονάρχης”. (Felke, M. and Langenbruch, G.A. 2003. Wirkung von Bt-Mais-Pollen auf Raupen des Tagpfauenauges im Laborversuch (Effect of Bt-maize-pollen on caterpillars of Inachis io in a laboratory assay). Gesunde Pflanze 55: 1-7)

4 Οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων φυτών Bt στις πεταλούδες “Μονάρχης” αποτελεί θέμα πολυετούς επιστημονικής διαμάχης. Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις προνύμφες της πεταλούδας Μονάρχης έχουν διαπιστωθεί και από μια άλλη ποικιλία καλαμποκιού Bt της εταιρίας Syngenta (Bt176). (J.E., Raynor, L.S. & Carter, M.E. 1999. Transgenic pollen harms monarch larvae. Nature 399: 214.). Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι στη γύρη των μεταλλαγμένων φυτών Bt176 υπήρξε υψηλή περιεκτικότητα στη τοξίνη Bt. Ενώ στα μεταλλαγμένα φυτά ΜΟΝ810 και Βt11, τα επίπεδα της τοξίνης Bt στη γύρη είναι χαμηλότερα. Οι εταιρίες που παράγουν το ΜΟΝ810 και το Βt11 θεώρησαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της Βt τοξίνης στη γύρη δε θα επηρέαζαν άλλα είδη εντόμων που δεν αποτελούν στόχο. Τα νέα δεδομένα όμως αποδεικνύουν ότι τα συμπεράσματα αυτά ήταν πρόωρα.

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008 /
http://www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267605
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.