ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκδηλώσεις για τους Zapatistas σε τρεις πόλεις της Κρήτης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocrete , Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2004

Στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο γίνονται, αντίστοιχα, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 εκδηλώσεις για την ενημέρωση πάνω στον αγώνα των ιθαγενών στην Τσιάπας του Μεξικού:

Χανιά, Παρασκευή 10 Δεκ. 2004, ώρα 19:30, Νεώρια. Φιλοξενία της εκδήλωσης: Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών.

Ηράκλειο, Σάββατο 11 Δεκ. 2004, ώρα 19:30, Αμφιθέατρο Β' Πανεπιστημίου Κρήτης, Λ. Κνωσού. Φιλοξενία της εκδήλωσης: Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος", Κοινωνικό Φόρουμ Ηρακλείου, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ecocrete, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου "Επιμενίδης".

Ρέθυμνο, Κυριακή 12 Δεκ. 2004, ώρα ανοίγματος έκθεσης 16:00, ώρα έναρξης εκδήλωσης 18:00, Ξενία. Φιλοξενία της εκδήλωσης: Πρωτοβουλία Ανανέωσης, Αριστερά Σχήματα Φοιτητών - Μαθητών.

Καλεσμένη της καμπάνιας "Ενα σχολείο για την Τσιάπας" είναι η Gloria Munoz Ramirez, μέλος του ζαπατιστικού Μετώπου για την Εθνική Απελευθέρωση και δημοσιογράφος του περιοδικού Rebeldia. Η ίδια έχει γράψει το βιβλίο "EZLN, 20, 10 χρόνια. Η φωτιά και ο λόγος".

Στις εκδηλώσεις θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ "EZLN, 20, 10 χρόνια. Η φωτιά και ο λόγος". Πρόκειται για ένα χρονικό της εξέγερσης με ανέκδοτο υλικό από την αντίσταση των ζαπατιστικών κοινοτήτων.

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας: "69 βλέμματα στον Πολύφημο" με έργα 69 φωτογράφων μεταξύ των οποίων και ο subcomadante Marcos.

20 χρόνια πριν στις 17 Νοέμβρη του 1983, μία ομάδα 6 ανθρώπων, 5 άντρες και 1 γυναίκα ίδρυαν στη Ζούγκλα Λακαντόνα, στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού τον EZLN, τον Ζαπατίστικο Στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση.

10 χρόνια μετά, στη 1 Γενάρη του 1994, 5000 μαχητές, άντρες και γυναίκες ζαπατίστας, έβγαιναν από το σκοτάδι και την ομίχλη της ζούγκλας, για να κηρύξουν τον πόλεμο ενάντια στη λήθη, ενάντια στην αδικία, ενάντια στη μία και μοναδική σκέψη. Ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και για την Ανθρωπότητα.

Το ζαπατίστικο κίνημα εμφανίστηκε σε μια στιγμή που η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έμοιαζε να είναι ο μόνος ορίζοντας για το παγκόσμιο μέλλον. Και ήρθε να ανατρέψει τα ψέματα που η εξουσία μας είχε πουλήσει για αλήθεια: το ψέμα της ήττας μας, το ψέμα του τέλους της ιστορίας.

Σήμερα 20, 10 χρόνια μετά η ιθαγενική αξιοπρέπεια εξακολουθεί να ζει, και να αντιστέκεται στα βουνά του μεξικάνικου νότου. Σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, συνθήκες πολέμου χαμηλής έντασης, με το στρατό και τις παραστρατιωτικές ομάδες να ζώνουν τα χωριά τους, οι εξεγερμένες κοινότητες  οικοδομούν καθημερινά την αυτονομία τους: στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην παραγωγή, στον τρόπο διακυβέρνησής τους. Οικοδομούν έναν πολιτισμό που διεκδικεί την αξιοπρέπεια, έναν πολιτισμό αντίστασης στη βαρβαρότητα, έναν πολιτισμό ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις αξίες του.

Σήμερα, 20, 10 χρόνια μετά ακόμα κυματίζει στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού αυτή η μικρή μαύρη σημαία με το κόκκινο αστέρι στη μέση και τα γράμματα EZLN, κι αυτά κόκκινα. Είναι γεμάτη μπαλώματα και ταλαιπωρημένη αλλά κυματίζει ακόμα σε κάθε μικρή κοινότητα που συνεχίζει να παλεύει για ειρήνη, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Σε κάθε μικρή κοινότητα που οι άνθρωποί της, οι άντρες και γυναίκες ζαπατίστας, ονειρεύονται "έναν κόσμο που δεν θα έχει το χρώμα του τρόμου και του χρήματος αλλά τα χρώματα όλων των λαών της γης".

Η Καμπάνια ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ, συμμετέχοντας στον διεθνή γιορτασμό για τη διπλή επέτειο του EZLN, οργανώνει μια βραδιά με καλεσμένη την Gloria Munios Ramires, με την προβολή ενός ντοκυμαντέρ από τις εξεγερμένες κοινότητες και με μία διαφορετική έκθεση φωτογραφίας: 69 ματιές ενάντια στον κύκλωπα της εξουσίας, ενάντια στη μία και μοναδική ματιά που θέλει να μας επιβάλλει.

Kαλούμε όσους και όσες ονειρευόμαστε ένα κόσμο διαφορετικό, έναν κόσμο ανταγωνιστικό στις αξίες του χρήματος και της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, να συζητήσουμε, να ακούσουμε, να δούμε, να γιορτάσουμε, να στηρίξουμε τον αγώνα των ζαπατίστας.
Και να ονειρευτούμε μαζί τους το χτίσιμο ενός κόσμου που να χωράει πολλούς κόσμους.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ “ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ”
Μία συλλογικότητα αλληλεγγύης στους ζαπατίστας

Λίγα λόγια για την Γκλόρια Μουνιός Ραμίρες:

(Από LA JORNADA)

Τρεις μέρες μετά την ιθαγενική εξέγερση στην Τσιάπας, η δημοσιογράφος Γκλόρια Μουνιός Ραμίρες πήρε ένα τηλεγράφημα στο σπίτι της στην Πόλη  του Μεξικού. Ήταν από ένα φίλο της που βρισκόταν στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας. Το μήνυμα έλεγε: «τι κάνεις ακόμα εκεί; Πρέπει να διηγηθείς αυτή την ιστορία. Έλα»

Η Γκλόρια έφτασε στην Τσιάπας στις 4 Γενάρη του 1994, απεσταλμένη της εφημερίδας Punto. Ήταν το πρώτο της ταξίδι στην πολιτεία της Τσιάπας. Λίγες ώρες μετά την άφιξή της, παρατηρούσε τα σωριασμένα πτώματα στην αγορά του Οκοσίνγκο.

Οι σκηνές, οι ειδήσεις, τα βιώματα, όλα συνέβαιναν πολύ γρήγορα. Ήξερε πως δεν μπορούσε να φύγει από την Τσιάπας, πως δεν έπρεπε να διηγηθεί αυτόν τον πόλεμο από μακριά. Έτσι πέρασαν οι εβδομάδες, έξι μήνες, τρία χρόνια με επιστροφές στην Πόλη του Μεξικού, όλο και πιο σύντομες. Η δουλειά της δημοσιευόταν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa, στην βορειοαμερκάνικη εφημερίδα La Opinion, και στην La Jornada. Οι συχνές επισκέψεις της δημοσιογράφου στις εξεγερμένες ιθαγενικές κοινότητες την έκαναν, επιτέλους να πάρει την απόφαση να πάει να ζήσει σ’ αυτές, «για να μάθω, να ακούσω, να απαλλαγώ από πολλές προκαταλήψεις», θυμάται.

Έτσι το 1997 σβήνει το μαγνητόφωνό της, βάζει στην άκρη το δημοσιογραφικό της σημειωματάριο, κλείνει τις εργασιακές της υποχρεώσεις στην πρωτεύουσα, και αποδέχεται την πρόκληση να μπει για τα καλά στην δυναμική των κοινοτήτων, να δουλέψει μαζί τους, να «τρέχει όταν κι εκείνοι τρέχουν». Έξι χρόνια μετά η Γκλόρια Μουνιός επιστρέφει στην πρωτεύουσα με ένα βιβλίο στα χέρια της: «20 και 10. Η φωτιά και ο Λόγος», μία επιτομή αυτού που είναι και υπήρξε ο ζαπατισμός από την ίδρυσή του EZLN το 1983. Ένα βιβλίο που το αφιερώνει πρώτ’ απ’ όλα «στους νέους, που διψάνε για πληροφόρηση και που ήταν παιδιά όταν άρχισε η εξέγερση».

Το βιβλίο, κοινή έκδοση της La Jornada και του περιοδικού REBELDIA περιλαμβάνει μαρτυρίες του ιθαγενικού πληθυσμού της Τσιάπας από τα χρόνια της ίδρυσης του ΕΖΛΝ όπως και μαχητών και κομαντάντες του ΕΖΛΝ. Αυτοί μιλάνε για πρώτη φορά για μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες του ζαπατίστικου κινήματος: τον Εξεγερμένο Υποδιοικητή Πέδρο, δεύτερο στη διοίκηση του ΕΖΛΝ μετά τον Μάρκος, που σκοτώθηκε την 1η Γενάρη του 1994.

Επίσης στο βιβλίο περιλαμβάνεται η ιστορία των 10 τελευταίων χρόνων, εξιστορούμενη από τη μεριά των ιθαγενικών κοινοτήτων, και, μία εκτενής συνέντευξη του Μάρκος, στην οποία αναφέρει: «εάν μπορούσε να γυρίσει ο χρόνος πίσω, το μόνο που δεν θα ξανακάναμε είναι ότι δεν θα επιτρέπαμε να πάρει τέτοιες διαστάσεις η φιγούρα του Μάρκος».

Σε συνέντευξή της στην La Jornada, η συγγραφέας του βιβλίου εξηγεί: «στο βιβλίο υποστηρίζω πως, αντίθετα με ότι πολλοί πιστεύουν, οι ιθαγενικές κοινότητες είναι ο πυρήνας, το κέντρο του ζαπατίστικου κινήματος. Από τον τρόπο οργάνωσής τους, από την εξέγερσή τους και την αξιοπρέπειά τους έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε. Προσπαθώ να εξηγήσω πώς χιλιάδες άνθρωποι κράτησαν μυστική την ύπαρξη του EZLN για δέκα χρόνια. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι χιλιάδες, πως εκείνοι που κατέλαβαν το Σαν Κριστόμπαλ και άλλες έξι πόλεις την 1η Γενάρη του 1994 ήταν πάνω από πέντε χιλιάδες μαχητές. Είναι παραδείγματα θάρρους και ακεραιότητας που χρησιμεύουν για να κατανοήσουμε όχι μόνο την περίοδο της ανάπτυξης του κινήματος στις κοινότητες, αλλά και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το σχηματισμό των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης και των caracoles.

Θα ήθελα, την ώρα που κάποιος διαβάζει το βιβλίο να ξέρει ότι στις εξεγερμένες κοινότητες υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, εκατοντάδες λαοί που αγωνιούν και αγωνίζονται να χτίσουν ένα κόσμο καλύτερο, είτε προσπαθώντας να εμποδίσουν την παράνομη υλοτομία, είτε προσπαθώντας να υπερασπίσουν την κατειλημμένη γη, είτε οργανώνοντας, μέσω των δικών τους κυβερνήσεων, των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης, δίκτυα μεταφοράς και συγκοινωνιών ανάμεσα στις εξεγερμένες κοινότητες…

Είναι τόσα πράγματα που συμβαίνουν στην Τσιάπας. Και αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να τα δούμε, να γίνουν ο καθρέφτης της δικής μας εξέγερσης, της δικής μας αγανάκτησης, του δικού μας αγώνα. Γιατί αυτή η ιστορία ανήκει σε όλους μας».

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57091121
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.