ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το AIDS αφανίζει μια ολόκληρη γενιά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γιατροί Χωρίς Σύνορα , Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2004

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πνοή ζωής σε ασθενείς με AIDS
1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το AIDS αφανίζει μια ολόκληρη γενιά
Το AIDS αφανίζει το παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Από τα 40 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS, το 95% ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι στην παραγωγική ηλικία και παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες χώρες να εγκλωβίζονται στη φτώχεια και την αδυναμία ανάπτυξης. Οι άνθρωποι που μολύνονται και πεθαίνουν είναι αυτοί που εργάζονται, φροντίζουν τα παιδιά και τους ασθενείς. Όταν πεθάνουν, δεν υπάρχει κανείς να πάρει τη θέση τους.

Ένα οδυνηρό παράδειγμα αποτελεί η Ζάμπια, όπου το 20% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών έχει μολυνθεί από τον ιό HIV. Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας έχει πέσει στην ηλικία των 37 ετών. Το AIDS αφανίζει μια ολόκληρη γενιά.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα περιορίζουν τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο παρατείνεται η ζωή του ασθενούς, αλλά τού δίνεται και η δυνατότητα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, οι ασθενείς που είχαν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή προέρχονταν μόνο από τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες επειδή τα φάρμακα κοστίζουν πάνω από 10.000 δολάρια για κάθε ασθενή.

Πρόσφατα, εγκρίθηκε η παραγωγή αντίγραφων αντιρετροϊκών φαρμάκων που σπάνε την πατέντα και είναι φθηνά. Σήμερα, το ετήσιο κόστος αυτής της σωτήριας αντιρετροϊκής αγωγής έχει πέσει στα 200 δολάρια για κάθε ασθενή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θέλουν να είναι προσβάσιμη η συγκεκριμένη αντιρετροϊκή αγωγή για τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να σώσουν μια ολόκληρη γενιά, η οποία, αν δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, θα αφανιστεί.

Τα οφέλη από την αγωγή είναι προφανή. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση: το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενισχύεται, παίρνουν βάρος και είναι σε θέση να ζήσουν μια φυσιολογική και μακρόχρονη ζωή.

Πνοή Ζωής
Το 2003 υπολογίζεται ότι 3.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του AIDS . Περίπου 500.000 ήταν παιδιά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θέλουν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Τα πρώτα προγράμματα παροχής αντιρετροϊκών φαρμάκων της οργάνωσης ξεκίνησαν το 2000 στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Αφρική. Μέχρι το 2003, είχαν χορηγηθεί αντιρετροϊκά σε 9.000 ασθενείς σε 22 χώρες.

Σήμερα, η οργάνωση χορηγεί αντιρετροϊκά φάρμακα, παρατείνοντας τη ζωή περισσότερων από 23.000 ανθρώπων σε 27 χώρες: Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καμερούν, Κίνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Εκουαδόρ, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Γουινέα, Ονδούρα, Ινδονησία, Κένυα, Λάος, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Μυανμάρ, Νιγηρία, Περού, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας έχουν ως στόχο, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο, την περαιτέρω εξάπλωση των προγραμμάτων θεραπείας ασθενών με AIDS ώστε να σώσουν ακόμα περισσότερους ασθενείς.

Η χορήγηση αντιρετροϊκών στις αποστολές των ΓΧΣ
Οι ΓΧΣ παρέχουν αντιρετροϊκή αγωγή στη Ζάμπια και σύντομα (μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες) θα ξεκινήσει αντίστοιχο πρόγραμμα στο Μαλάουι. Οι Έλληνες γιατροί θα εργάζονται σε αυτές τις χώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη μακροβιότητα και την παραγωγικότητα των οροθετικών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας είναι ο μόνος ελληνικός μη κυβερνητικός οργανισμός που υποστηρίζει τη χρήση αντιρετροϊκών σε αυτές τις χώρες και στοχεύει στην επέκταση αυτής της πρωτοβουλίας προκειμένου να καλυφθούν περισσότεροι ασθενείς με AIDS που χρήζουν αντιρετροϊκής θεραπείας.

Δωρεάν Θεραπεία
Οι ΓΧΣ χορηγούν δωρεάν τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι ΓΧΣ πιστεύουν ότι η θεραπεία πρέπει να είναι δωρεάν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για πολλούς από τους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτή τη σωτήρια αγωγή. Με τη δωρεάν θεραπευτική αγωγή, εξασφαλίζεται επίσης ότι οι ασθενείς λαμβάνουν συνεχώς τη δόση τους, πράγμα που είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

Δύο χάπια την ημέρα
Η επιτυχία των αντιρετροϊκών οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι ΓΧΣ έχουν καταφέρει να «απλοποιήσουν» τη διαδικασία της θεραπευτικής αγωγής. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μόνο ένα χάπι, δύο φορές την ημέρα, προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται η υγεία τους . Οι ΓΧΣ, εκτός από τη χορήγηση των δισκίων που αποτελούν συνδυασμό σταθερών δόσεων, έχουν καινοτομήσει χρησιμοποιώντας και άλλες διαδικασίες που εξασφαλίζουν την επιτυχία του προγράμματος:

- Την απλοποίηση των κριτηρίων για την αποδοχή νέων ασθενών.
- Την εκπαίδευση νοσηλευτών και στελεχών νοσοκομείων ώστε να εμπλέκονται περισσότερο στην έναρξη και παρακολούθηση της αγωγής, και
- Την παροχή φροντίδας πιο κοντά στις κοινότητες που τη χρειάζονται, σε τοπικές κλινικές μάλλον παρά σε απομακρυσμένα περιφερειακά ή εθνικά νοσοκομεία.

Τον Μάιο του 2004, το 76% των νέων ασθενών στα προγράμματα των ΓΧΣ ξεκινούσε την αγωγή με τη χορήγηση ενός χαπιού δύο φορές την ημέρα. Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος συνδυασμός σταθερής δόσης είναι ένας συνδυασμός των φαρμάκων amivudine/αμιβουδίνη, stavudine/σταβουδίνη και nevirapine/νεβιραπίνη που προέρχονται συνήθως από Ινδούς κατασκευαστές αντιγράφων φαρμάκων.

Η ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια αυτών των συνδυασμών σταθερών δόσεων έχει πιστοποιηθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, και σε κάθε μεμονωμένη χώρα αυτά τα φάρμακα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα. Οι ΓΧΣ πιστεύουν ότι το πρόγραμμα προέγκρισης της ΠΟΥ, το οποίο πιστοποιεί την ποιότητα των αντιρετροϊκών φαρμάκων, θα πρέπει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί, ώστε να αυξηθεί η υποστήριξη που αυτό μπορεί να προσφέρει στις κρατικές αρχές.

Τα προγράμματα των ΓΧΣ κατά του AIDS
Τα προγράμματα των ΓΧΣ κατά του AIDS λειτουργούν σε διάφορα περιβάλλοντα, από νοσοκομεία σε πρωτεύουσες έως φτωχογειτονιές και αγροτικές περιοχές ή περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, και στόχος τους είναι να παράσχουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο φροντίδας στους ασθενείς. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν προσπάθειες πρόληψης (αγωγή της υγείας, πρόληψη της μετάδοσης του HIV από μητέρα σε παιδί, διανομή προφυλακτικών), εθελοντική συμβουλευτική και εξετάσεις, διατροφική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, θεραπεία και προφύλαξη από ευκαιριακές λοιμώξεις καθώς και θεραεπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Στα περισσότερα προγράμματα των ΓΧΣ κατά του AIDS, η επιλογή των ασθενών για τη χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής ακολουθεί τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Σε πολλά προγράμματα, δεν είναι διαθέσιμος ο συνήθης τρόπος διαπίστωσης της έκτασης της λοίμωξης που έχει υποστεί ο ασθενής, η μέτρηση των κυττάρων CD4, και μερικοί ασθενείς στο στάδιο III και IV καθορίζονται ως τέτοιοι μόνο βάσει των κλινικών συμπτωμάτων.

Το προφίλ των ασθενών σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ΓΧΣ διαφέρει σημαντικά από εκείνο των ασθενών σε πιο πλούσιες χώρες. Πάνω από τους μισούς ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή στα προγράμματα των ΓΧΣ είναι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ενώ υπάρχουν και υψηλοί αριθμοί παιδιών που χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι ασθενείς τείνουν να αναζητούν αγωγή όταν είναι σε πολύ προχωρημένα στάδια της ασθένειας και συχνά έχουν πληγεί και από μία ή περισσότερες σύνθετες επιπρόσθετες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση.

Ελπιδοφόρο Μέλλον
Η δράση των ΓΧΣ δεν δίνει μόνο μια νέα πνοή ζωής στους οροθετικούς, αλλά συμβάλλει και στη αλλαγή της στάσης του κοινωνικού περίγυρου απέναντι στα οροθετικά άτομα. Πολλές από τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ΓΧΣ έχουν βιώσει και συμμετάσχει σε εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές οι οποίες συντελούνται όταν παρέχεται η θεραπευτική αγωγή: τα φαινόμενα περιθωριοποίησης των οροθετικών περιορίζονται, το θέμα του AIDS αντιμετωπίζεται πιο ανοιχτά και η ελπίδα ξαναγεννιέται.

Επιπλέον, οι ΓΧΣ αγωνίζονται σε διεθνείς εκστρατείες προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων. Στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνεται η προώθηση των αντίγραφων αντιρετροϊκών φαρμάκων, η εφαρμογή ισότιμης κοστολογικής μεταχείρισης (κοστολόγηση επώνυμων προϊόντων σε επίπεδα τιμών προσιτά για τις αναπτυσσόμενες χώρες), η χρήση της εγχώριας παραγωγής, όπου αυτό είναι δυνατό, και η ανάπτυξη συστημάτων προμήθειας και διανομής σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν πρωτοβουλία οι κυβερνήσεις ώστε να καταστεί προσβάσιμη η αντιρετροϊκή θεραπεία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν τη συνέχιση του έργου που ξεκίνησαν οι ΓΧΣ και να δώσουν πνοή ζωής στους οροθετικούς της χώρας τους.

Κείμενο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το www.msf.gr.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239882
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.