ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Επιθεώρηση , Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος 2004

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Αναδημοσίευση από την Οικολογική Επιθεώρηση

Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι (για λόγους συντομίας, Πελίτι) ξεκίνησε, την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σημερινό συντονιστή των δράσεών της.

Οι βασικοί στόχοι του Πελίτι είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. "Πελίτι" σημαίνει βελανιδιά στα ποντιακά. Την ονομασία Πελίτι τη δανειστήκαμε από μια μεγάλη βελανιδιά στο Δασωτό Κάτω Νευροκοπίου, του νομού Δράμας.

Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Φιλοσοφικό υπόβαθρο του Πελίτι

Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας.

Επίσης ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γι' αυτά που ζούμε εμείς.

Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.

Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής.

Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη.

Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.

Δεν καταναλώνουμε και δε στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε μόνο τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.

Νομικό πρόσωπο του Πελίτι

Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.

Εξερευνητικές αποστολές

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί περίπου 1500 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π., οι οποίες διανεμήθηκαν περίπου σε 20.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Η διατήρηση των ποικιλιών

Ένα μέρος από τις ποικιλίες που βρίσκουμε στις εξερευνητικές αποστολές το δίνουμε στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό. Ένα άλλο μέρος το δίνουμε σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές - διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν την ζωντανή διατήρησή του και την αξιολόγησή του.

Αποστολές σπόρων

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί δίνονται κυρίως σε ανοιχτές εκδηλώσεις, ομιλίες, κ.λ.π

Κατά τόπους αγροκτήματα για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών

Τα "κατά τόπους αγροκτήματα" είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούνε. Ο χάρτης αυτός είναι ετήσιος, κυκλοφορεί κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή.

Για το 2004 - 2005 συμμετέχουν 147 γεωργοί, και 14 κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.

7η Απριλίου μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες

Το 2002 το Πελίτι πρότεινε και καθιέρωσε την 7η Απριλίου ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες. Η ιδέα ήρθε από μια ομάδα μαθητών που είχαν συνεργαστεί με το Πελίτι, από το γυμνάσιο Λέχιου Κορινθίας. Οι μαθητές αυτοί κάθε χρόνο κάνουν φυτά και τα μοιράζουν σε ανοιχτή γιορτή σε καλλιεργητές της περιοχής τους. Με παρόμοιο τρόπο γιορτάζετάι η μέρα αύτη εδώ και τρία χρόνια και σε άλλους νομούς.

Το 2003 η κ. Σάρον Ρεμπέλ από τον Καναδά μας έδωσε την ιδέα να καθιερωθεί ως παγκόσμια ήμερα για τις ντόπιες ποικιλίες. Έτσι αρχίσαμε να προτείνουμε σε οργανώσεις του εξωτερικού να οργανώσουν μια γιορτή και να μοιράζουν δωρεάν σπόρους και φυτά σε καλλιεργητές. Τον Απρίλιο του 2003 η μέρα αυτή γιορτάσθηκε και στο Μπαγκλαντές.

Στη γιορτή αύτη δεν πάμε να καταγγείλουμε τους "υπευθύνους", αλλά πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.

Ενθαρρύνοντας τοπικές ομάδες

Το Πελίτι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση και δημιουργία τοπικών ομάδων για τη συλλογή και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι η περιβαλλοντική ομάδα Ερέτριας.

Πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών

Το 1999 σε μια στιγμή που οι ποικιλίες που είχαμε καταστρέφονταν και στα δικά μας χέρια, ξεκινήσαμε τις γιορτές ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών. Στις γιορτές συμμετέχουν καλλιεργητές που ανταλλάσσουν ντόπιους σπόρους. Η 5η Πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισάβου, στις 7 Μαΐου 2005.

Οι εκδόσεις του Πελίτι

Τα κύρια έντυπο του Πελίτι είναι:
1. τα κατά τόπους αγροκτήματα για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
2. "από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά"
3. εγχειριδίο για την συλλογή, διατήρηση και την καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών.

¶λλες δράσεις του Πελίτι

Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα:
Το 2001 το Πελίτι ξεκίνησε το "Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα" με σκοπό την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο "από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά". Καταγράφοντας ανθρώπους που προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Για το 2004 - 2005 συμμετέχουν 51 άτομα από όλη την Ελλάδα.

Τα Οικονομικά του Πελίτι

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στις δράσεις του Πελίτι ήμαστε εθελοντές. Σε καθημερινή βάση εργαζόμαστε δυο άτομα, οπού έχουμε και τον συντονισμό των δράσεων του Πελίτι. Σε σύνολο κάθε χρόνο προσφέρουν εργασία, γνώσεις, τεχνική υποστήριξη κ.λ.π. περίπου 20 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7η Απριλίου συμμετέχουν κάθε χρόνο κοντά στους 50 με 100 μαθητές.

Τα έσοδα του Πελίτι είναι από τις δωρεές των φιλών τους και από τις εκδόσεις του. Για την οικονομική ενίσχυση του Πελίτι έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος

Αριθμός λογαριασμού: 440 04 003012 77
Χρήματα μπορούν να καταθέτουν σε όποιαδήπατε τράπεζα του εξωτερικού στα παρακάτω στοιχεία:
IBAN : GRO7 O432 2110 0044 0040 0301 277
SNIFT
BIC: ABGRGRAA

Το όνειρο μας για το μέλλον

Ένα αγρόκτημα για το μέλλον μια "κιβωτός" για το παρόν.
Ονειρευόμαστε τη δημιουργία ενός αγροκτήματος - κοινότητας κιβωτού για τις ντόπιες ποικιλίες. Μια κοινότητα ειρήνης και αγάπης οπού η διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών θα είναι μια φυσική τάση των ανθρώπων. Που θα πηγάζει μέσα από την αγάπη του για τη ζωή και την ποικιλομορφία της φύσης. Όλα τα πράγματα που κατασκεύασε ο άνθρωπος πρώτα πέρασαν από την φαντασία του. ..Μια μέρα η κοινότητα μας θα είναι μια πραγματικότητα.

5η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Στις 7 Μαΐου του 2005, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα

Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την 1η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Στις 7 Μαΐου του 2005, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου οργανώνει την 5η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ. α.
2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.

Δικαίωμα συμμετοχής:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καλλιεργητές που κρατάνε παραδοσιακούς σπόρους ανεξάρτητα από τον τρόπο καλλιέργειάς τους. Αρκεί να αποδέχονται τους στόχους της γιορτής.
Διευκρίνιση: κάθε καλλιεργητής θα πρέπει να αναφέρει τον τρόπο καλλιέργειας των σπόρων.

Οργάνωση της γιορτής:
Η γιορτή διοργανώνεται από το Πελίτι και φιλοξενείται στους χώρους της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισάβου.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2524022059. Την αίτηση συμμετοχής σας μπορείτε να την στείλετε στην ταχυδρομική διεύθυνση:
Πελίτι
Ταχ. Παρανεστίου
Τ. Κ. 66035 Παρανέστι.
ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
peliti@in.gr
Για φιλοξενία μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στο τηλέφωνο 2494081289 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
anatoli4@otenet.gr

Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Οκτώβριος 2004

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 108 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566827
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.