ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι πράσινοι , Τρίτη, 30 Νοέμβριος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρά τις υποσχέσεις περί «επιθετικής πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», το έργο της κυβέρνησης στον τομέα αυτό χαρακτηρίζεται από παλινωδίες και ασυνέπεια.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δέχθηκε την επαναφορά του κινήτρου της φοροελάφρυνσης μόνο για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στον οικιακό και τριτογενή τομέα, αλλά όχι για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η ηλιακή, η αιολική ενέργεια, η βιομάζα και η γεωθερμία, επικαλούμενος μάλιστα την προστασία του περιβάλλοντος! Η προκλητική αυτή προτίμηση ενός ορυκτού καυσίμου έναντι των ΑΠΕ όχι μόνο δεν βοηθά τους πολίτες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας, και να βρουν διέξοδο από την χρήση των συμβατικών εισαγόμενων καυσίμων, αλλά καταδικάζει τους σχετικούς κλάδους των ΑΠΕ και πρωτίστως της ηλιακής τεχνολογίας σε στασιμότητα, ενώ οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Λίγες μόλις μέρες αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας περιέγραψε το άμεσο και οξύτατο πρόβλημα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ενεργειακή συνείδηση», ανακήρυξε το έτος 2005 ως «έτος εξοικονόμησης ενέργειας και κάλεσε τους καταναλωτές να αλλάξουν την ενεργειακή τους συμπεριφορά! Του ευχόμαστε να καταφέρει να πείσει πρώτα τους συναδέλφους του υπουργούς και το κόμμα του, που ως τώρα ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξαν στην πράξη. Θυμίζουμε ως τρανταχτό παράδειγμα το Ολυμπιακό Χωριό, που με μεγάλο καμάρι περιέβαλαν τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, από το οποίο όχι μόνο απουσιάζει οποιοδήποτε σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ, αλλά δεν ικανοποιεί καν τις ελάχιστες απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων!

Φαίνεται όμως ότι η πολιτική που εξήγγειλε ο υπουργός δεν αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόσφατα στο ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης έγινε σύσκεψη κατά την οποία εξετάσθηκε λεπτομερώς το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου, όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι -ο Υπουργός Αιγαίου, ο αρμόδιος για ενεργειακά θέματα υφυπουργός Ανάπτυξης, η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΣΜΗΕ και οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στη συνάντηση διαδηλώθηκε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το λύσει με εγκατάσταση ενοικιαζόμενων ντηζελογεννητριών σε υφιστάμενες μονάδες παραγωγής, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στα 25 εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν αρχίσει να προστίθενται ντηζελογεννήτριες που θα φθάσουν συνολική ισχύ 110 MW. Η εξοικονόμηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν κάπου στο νεφελώδες μέλλον του σχεδιασμού. Πέραν της ασυνέπειας και της προφανούς περιβαλλοντικής ζημιάς όμως, η λύση αυτή είναι και εξωφρενικά ακριβή, καθώς εντείνει την εξάρτηση του κόστους παραγωγής ενέργειας από τις εκτοξευμένες τιμές του πετρελαίου ενώ αγνοεί τους υψηλότατους ανανεώσιμους φυσικούς πόρους των νησιών μας.

Ακόμα και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε, δεν κατάφερε να πάει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα πέρα από τον προηγούμενο. Περιορίστηκε στην επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων και για άλλη μία φορά αγνοήθηκε η ανάγκη για διαφοροποίηση των ενισχύσεων ανά τεχνολογία και διαθέσιμο δυναμικό κάθε περιοχής, που θα επέτρεπε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ σε όλο τον ελληνικό χώρο. Έτσι τα μεν αιολικά πάρκα θα τείνουν να συνωστίζονται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού, η ηλιακή ενέργεια όμως καταδικάζεται οριστικά στο περιθώριο.

H Πολιτική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 238 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641224
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.