ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι στράτευση στα 18 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Δευτέρα, 29 Νοέμβριος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Όχι στράτευση στα 18

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής ¶μυνας για μείωση της θητείας από το 2006 συνδυάζονται και με μια σειρά απαράδεκτων μέτρων, που εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση της νεολαίας.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και η κατάργηση των αναβολών είναι οι χειρότερες από τις ρυθμίσεις που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή του θεσμού του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης θα μπορούν οι νέοι 19-25 ετών να παραμείνουν στο Στρατό μέχρι τρία χρόνια ενώ προγραμματίζεται και η εφαρμογή του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας, με ολιγόμηνες συμβάσεις, για συμμετοχή σε εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό κτλ. Παράλληλα, τo Συμβούλιο ¶μυνας αποφάσισε αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τη μείωση της θητείας, προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή μια παλιά επιδίωξη του στρατού να στρατεύονται οι νέοι πριν ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και διαμορφώσουν κριτική συνείδηση, ακριβώς γιατί οι ενεργοί πολίτες δεν μπορούν να αποδεχτούν εύκολα τις αυστηρές ιεραρχικές δομές, το γλείψιμο και την άκριτη υλοποίηση των διαταγών ή την κυριαρχία της λογικής της βίας και του μιλιταρισμού.

Το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας γνωρίζει ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ανυπότακτοι αλλά συνεχίζει να κρύβει τον αριθμό για να μη καταρρεύσει η βιτρίνα της καθολικής υποχρεωτικής στράτευσης. Την ίδια στιγμή όμως που διάφορες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την ελληνική νεολαία να συντηρητικοποιείται και να ταυτίζεται με θεσμούς όπως ο στρατός, η εκκλησία και η οικογένεια, τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο ένας στους τρεις νέους αποφεύγει τη στράτευση!

Αντίστοιχες τάσεις των νέων υπάρχουν σε πολλές χώρες. Την ίδια στιγμή στη Ρωσία, οι μητέρες των στρατιωτών, που αγωνίζονται για τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία και κατάργηση υποχρεωτικής στράτευσης, φτιάχνουν κόμμα, που με αξιώσεις διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή.

Για τους Οικολόγους Πράσινους η ασφάλεια δε μπορεί να εκφράζεται πια με στρατιωτικούς όρους: χρειάζεται να θεμελιωθεί στη συνεργασία, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για διάλυση του ΝΑΤΟ, αποστρατικοποίηση της Ευρώπης και κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής. Ο Ευρωστρατός μπορεί να συζητηθεί μόνο ως συντονισμός των εθνικών στρατιωτικών μηχανισμών, με αποκλειστικούς στόχους τη συνολική μείωση των εξοπλισμών και τη δημιουργία άοπλων μονάδων αποτροπής κρίσεων. Ταυτόχρονα ζητάμε προώθηση όλων των μη βίαιων επιδιώξεων του αντιμιλιταριστικού κινήματος.

Ο στρατός βρίσκεται στον αντίποδα της ανοικτής και μη βίαιης κοινωνίας που επιδιώκουμε. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των στρατευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, για τη δραστική περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών αλλά και για την προοπτική μιας κοινωνίας πέρα από τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό. Εργαζόμαστε για να θέσουμε ζητήματα με τρόπο που να προωθούν συνεργασίες και όχι πολώσεις, υποστηρίζουμε τον διάλογο ως την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο επικοινωνίας,  ακολουθούμε  τις αρχές της πολιτικής ανυπακοής και της μη συνεργασίας όταν χρειαστεί να συγκρουστούμε με κάποιο αντίπαλο. Φροντίζουμε να θίγουμε συγκεκριμένες πράξεις και τρόπους σκέψης και όχι πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες ενώ ταυτόχρονα αναζητούμε ευφάνταστους τρόπους μη βίαιης επίλυσης συγκρούσεων. Επισημαίνουμε επίσης ότι η μη βία είναι λειτουργική και για αντίσταση των πολιτών απέναντι σε εσωτερικά πραξικοπήματα ή επιβολή άδικων νόμων.

Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ανησυχητικές τάσεις, σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες και την Ελλάδα, που επιδεικνύουν μια συνεχώς αυξανόμενη αποστασιοποίηση των νέων από κοινωνικά θέματα, την πολιτική και τη συλλογική δράση και εντείνουν το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα. Για πολλούς η εσωστρέφεια έχει γίνει η πιο αποτελεσματική άμυνα για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα, την ανεργία, το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, τις γεμάτες ένταση διαπροσωπικές σχέσεις. Και η στράτευση στα 18, το κόψιμο των αναβολών, η καταστολή και οι αποφάσεις από τα «πάνω» υποσκάπτουν τη σύνθεση οραμάτων και το δημιουργικό διάλογο, τις ανατρεπτικές αποφάσεις και τη διαφορετικότητα της έκφρασης, την εμπέδωση της ενεργούς πολιτικής δράσης και της αλληλεγγύης.                                    

Οι νέοι δεν χρειάζονται περισσότερη δόση στρατιωτικοποίησης αλλά πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675637
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.