ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 26 Νοέμβριος 2004

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ ΑΠΕ ΣΕ ΝΗΣΙΑ

Α. ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΚΟΤΛΑΝΤ

Κέντρο Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης στο μέσον της Βαλτικής θάλασσας. Την εισήγηση παρουσίασε ο κ. K. BOXER από την Σουηδία.

Το 1996 η κοινότητα του Γκότλαντ έθεσε στόχο το νησί να γίνει μια βιώσιμη κοινωνία ως το 2025. Η βιωσιμότητα θα παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινή ανάπτυξη όχι μόνο στο Γκότλαντ, αλλά και της υδρογείου, όταν όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους της γης.

Μια από τις απαιτήσεις για μια βιώσιμη κοινωνία είναι η μείωση κατανάλωσης των φυσικών πόρων μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητά τους και για τις μελλοντικές γενιές.

Χρησιμοποιώντας Α.Π.Ε, όπως ήλιο, άνεμο, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά καθώς και Γεωθερμική ενέργεια, βοηθάμε να μειωθεί η εξάρτηση της κοινωνίας από τι πεπερασμένες και ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα συμβατικά καύσιμα.

Ο συνδυασμός ενέργειας με τα μέτρα που αυξάνουν την αποδοτικότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους, είναι το κεντρικό μέρος της στρατηγικής του Γκότλαντ για μια βιώσιμη κοινωνία.

Σήμερα οι Α.Π.Ε καλύπτουν ενεργειακά ένα μεγάλο ποσοστό του νησιού. Δεν απέχουμε όμως πολύ που τα σχέδιά μας θα καλύψουν ενεργειακά το νησί στο 100%. Ίσως αυτό γίνει γρήγορα, ίσως όμως να χρειαστούμε και ένα μέγιστο χρονικό διάστημα 25 χρόνων.

Ο σκοπός του σχεδίου, που παράχθηκε από την ενεργειακή αντιπροσωπία του Δήμου του Γκότλαντ και την Ε.Ε, είναι να παρέχει και πληροφορίες για τις Α.Π.Ε και τα περιβαλλοντικά προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας του Γκότλαντ. Ελπίζουμε ότι τα προγράμματα που παρουσιάζονται σ’ αυτό το φυλλάδιο θα σας εμπνεύσουν να εξερευνήσετε το Γκότλαντ και να δείτε τη βιώσιμη κοινωνία σε δράση !

Όπως προκύπτει από το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στο Συνέδριο στο Γκότλαντ, έχουν αναπτυχθεί όλες οι μορφές Α.Π.Ε, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον Ενεργειακό Χάρτη του νησιού. Σε αυτόν βλέπουμε να συνυπάρχουν βιοκλιματικά κτίρια με ειδικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, με Φ/Β, με φυσικό δροσισμό, με παραγωγή ζεστού νερού, τηλεθέρμανση κ.λ.π, για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες στις αρχές του 2.000 υπήρχαν 130 εγκατεστημένες στο νησί, με συνολική ηλεκτρική παραγωγή στο Γκότλαντ γύρω στα 130 GWh/έτος.

Αιολικά πάρκα υπάρχουν στις παρακάτω περιοχές: α) NASUDDEN, όπου υπάρχουν 80 Ανεμογεννήτριες και παράγουν ισχύ 40 ΜW. β) SMOJEN, 2 x 500 KW, 4 x 660 KW και 4 x 1,5 MW, με συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος 9,64 MW. γ) STORUGNS, υπάρχουν 6 x 660 KW ανεμογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ισχύ 3,96 ΜW.

Επίσης, υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας βιομάζας για την παραγωγή BIOGAS, που υποκαθιστά 50m3/έτος πετρέλαιο, που χρησιμοποιείται για την κίνηση αυτοκινήτων, αφού δημιουργηθούν προηγουμένως πρατήρια διανομής του. Τα πρατήρια αυτά φόρτωσης Biogas, βρίσκονται στις πόλεις Visby, Hemse, και Slite.

Στην πόλη Cementa της περιοχής Slite, υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 210 GWh/year από τη θερμότητα βιομηχανικών αποβλήτων, εκ των οποίων τα 50 GWh/year χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ίδιου του εργοστασίου.

Ακόμη στην περιοχή IHRE κοντά στη πόλη Rabbishuppet, υπάρχει μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που παράγει 100 MWh/year, που χρησιμοποιείται για φωτισμό και θερμότητα στα κοντινά θερμοκήπια και γενικά να παρέχει ηλεκτρική ισχύ στις κοντινότερες περιοχές.

Τελευταία, λόγο της μικρής έκτασης του νησιού τα αιολικά πάρκα επεκτείνονται μέσα στη θάλασσα, μετά από συνεργασία Σουηδίας, Δανίας, Ην. Βασιλείου.

Τα σπουδαία αποτελέσματα των Α.Π.Ε στο Γκότλαντ, είναι αποτέλεσμα συνισταμένης δράσης και προγραμμάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία συμμετέχει στον σχεδιασμό, στους μηχανισμούς χρηματοδότησης, ενώ το βασικότερο στοιχείο είναι η συνεχής ενημέρωση του κοινού για τις Α.Π.Ε.

Β. ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ:

Στα Κανάρια νησιά, ο Τουρισμός και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι άμεσα συνδεδεμένα. Βρίσκονται βορειοδυτικά της Αφρικής και σε απόσταση 100Km από το Μαρόκο. Έχουν έκταση 7.500 Km2 και αποτελούν ένα σύμπλεγμα 7 (επτά) νησίδων με υποτροπικούς ισχυρούς ανέμους κατάλληλους για την δημιουργία αιολικών πάρκων, αλλά και μεγάλη ηλιοφάνεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, είτε με ενεργητικά είτε με παθητικά συστήματα. Έχουν πληθυσμό 1.650.000 κατοίκους και δέχονται πάνω από 11.000.000 τουρίστες.

Τα ονόματα των επτά νησιών είναι: α) Gran Canaria, β) Tenerife, γ) Fuerteventoura, δ) Lanzarote, ε) La Palma, στ) La Comera και ζ) El Hiero.

Τα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα ενέργειας ανά νησί είναι: GRAN CANARIA: Συνολική εγκατεστημένη ισχύς 71 MW, τα οποία είναι κατανεμημένα ανά περιοχή ως εξής: Bahia de forma 12 MW, Casa santa 5 MW, Puerto arinaga 6 ΜW, Juan Grande 20 MW, Santa Lucia 5 MW. Αποτελούνται συνολικά από 300 Ανεμογεννήτριες των 300 KW και παράγουν συνολικά 108 GWh ενέργεια /έτος.

TENERIFE: Εγκατεστημένη ισχύς 53 ΜW, αποτελούμενη από 150 Ανεμογεννήτριες που παράγουν 53 GWh/έτος. FUERTEVENTURA: αιολικά πάρκα ισχύος 12 MW με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 28 GWh/έτος. LANZAROTE: Αιολικά Πάρκα 6,4 MW με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 17 GWh.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Κανάρια Νησιά είναι η μεγάλη έλλειψη νερού για αυτό υπάρχουν δρομολογημένα προγράμματα, που στόχο έχουν την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού με ενέργεια όμως από τα αιολικά πάρκα σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις Φωτοβολταικών συστημάτων.

Η πρώτη μεγάλη εγκατάσταση αφαλάτωσης έγινε το 1964 για την κάλυψη 1.000.000 ατόμων, καλύπτοντας τότε περίπου το 25% των αναγκών. Περίπου το 10% της ενέργειας που παράγεται χρησιμοποιείται για αφαλάτωση και το υπόλοιπο κυρίως για Ξενοδοχειακά συγκροτήματα μικρές βιοτεχνίες και για οικιακή κατανάλωση. Υπολογίζεται ότι το 2012 θα χρειαστεί διπλάσια ενέργεια για αφαλάτωση. Η λύση όμως που έχει επιλεγεί είναι να καλυφθεί από Α.Π.Ε και όχι από εισαγωγή πετρελαίου. Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τα Κανάρια νησιά αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω βελτίωσης των διαθέσιμων τεχνολογιών Α.Π.Ε, φθάνοντας στα 5 kwh/m3 ενεργειακή απαίτηση.

Με τις υπάρχουσες Α.Π.Ε, έχουν εξασφαλίσει αφαλάτωση περίπου 600 m3/ημέρα για 10 χρόνια, με έργα που έχουν κοστίσει περίπου 468.790 Ευρώ ή 160.000.000 δρχ. περίπου. Έχει δε υπολογισθεί ότι για ενεργειακή απαίτηση 5 kwh/m3, το κόστος είναι 0,0556 Ευρώ/ kwh και 0,77 Ευρώ/m3 νερού.

Ένα άλλο επιτυχημένο παράδειγμα 100 % ενεργειακής κάλυψης για το νησί El Hierro στα Κανάρια νησιά από αιολικό πάρκο ισχύος 8,5 MW, παρουσίασε στο Συνέδριο η J. Μorales από την Ισπανία. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με αντλιοταμιευτήρες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται άντληση θαλασσινού νερού σε ύψος 100m από την θάλασσα, όταν πνέουν μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι. Έτσι μετατρέπεται αρχικά η ηλεκτρική ενέργεια εν μέρει και σε δυναμική. Στην συνέχεια και όταν υπάρχει άπνοια η πτώση του αποθηκευμένου νερού περιστρέφει μια γεννήτρια και έτσι έχουμε ένα αντιστρέψιμο υδροηλεκτρικό, που παρέχει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης στο El Hierro με την πολύ καλή συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και την ευαισθητοποίησή της σε θέματα Α.Π.Ε, αναπτύχθηκαν και άλλες μορφές ήπιων μορφών ενέργειας, όπως ηλιακή με Φ/Β και παραγωγή ζεστού νερού στις αγροικίες. Τελευταία βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα παραγωγής βιοαερίου από τα απορρίμματα για διάφορες χρήσεις.

Τα Κανάρια νησιά έχουν προχωρήσει τόσο πολύ στις Α.Π.Ε, ώστε επισκέπτονται τα νησιά εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών για να δουν από κοντά αυτές τις εφαρμογές, αλλά και για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ITC (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κανάριων νήσων).

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 26 Νοέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 133 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607321
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.