ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το πανηγύρι της Βομβάης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δήμος Τσαντίλης , Τρίτη, 20 Ιανουάριος 2004

Το πανηγύρι της Βομβάης

Βρίσκεται, άραγε, η ευτυχία στα αστέρια; Μετά τις πίκρες και την απογοήτευση που γεύθηκαν οι Αμερικανοί στον "Πόλεμο κατά του Κακού" στρέφουν τα μάτια τους στον πλανήτη ¶ρη. Η κατάκτησή του είναι ο νέος στόχος, διαβάζουμεστις εφημερίδες. Ο πόνος, η φτώχια και τα κάθε λογής προβλήματα παραμένουν στον πλανήτη Γη.

Η Γη, ιδωμένη από τον ¶ρη, δεν είναι παρά μια γαλάζια κουκίδα που τρεμοσβήνει. "Υπάρχει ζωή στο γαλάζιο πλανήτη;" θα διερωτάτο ένας αρειανός. Υπάρχει. Απόδειξη, η μακρινή Βομβάη, που δύσκολα διακρίνεται από τις ουράνιες σφαίρες και από τα ελληνικά ΜΜΕ που κατοικούν σε αυτές. Όμως εκεί πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η τέταρτη συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, το μεγαλύτερο πολιτικό φεστιβάλ που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Ένα πολύχρωμο πλήθος που ξεπέρασε τις 100.000 συνέρευσε σε αυτή την γωνιά της Γης για να εκδηλώσει την αντίθεσή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Ένα παγκόσμιο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης; Όχι κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά για μια "άλλη", "εναλλακτική" παγκοσμιοποίηση θα μας διόρθωναν οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Γεννημένο πριν από τέσσερα χρόνια στο Πόρτο Αλέκρε της Βραζιλίας, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ άφησε την λατινοαμερικάνική κοιτίδα του για να ανοιχτεί στα βαθιά νερά., κάνοντας την ετήσια παγκόσμια συνάντησή του σε μια χώρα της Ασίας. Όποιος ξέρει έστω και λίγο την Ινδία, γνωρίζει τις δυσκολίες με τις οποίες έπρεπε να παλέψουν οι "αντίπαλοι του άγριου οικονομικού φιλελευθερισμού". Με το πέρασμα στην Ασία, το Πακόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ έκανε, ωστόσο, μια συμβολική πράξη και με αυτή έστρεψε, έστω και για λίγο, τους προβολείς της δημοσιότητας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ινδία, μια σκοτεινή γωνιά του κόσμου, όπου κατοικεί το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Και για να ξέρουμε γιατί μιλάμε όταν αναφερόμαστε στην παγκοσμιοποίηση: το μερίδιο της Ινδίας, μιας χώρας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, στο παγκόσμιο εμπόριο, παρά τα μεγάλα ανοίγματα των δύο τελευταίων δεκαετιών, δεν ξεπέρασε το 1%. Οι "alter-globalists", όπως αυτοαποκαλούνται οι οπαδοί της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όχι τα κακά που συσσωρεύει σε μια ασθενή οικονομία η παγκοσμιοποίηση, αλλά το αντίθετό της: το ερμητικό κλείσιμο μιας οικονομίας στον εαυτό της. Φτώχια απόλυτη, όχι σχετική αυτή την φορά, πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Πλάι στους καλοφαγωμένους και καλοπλυμένους "alter-globalists", η πιο βαθιά μιζέρια.

Κάθε πρόταση, όσο και καλοπροαίρετη και έξυπνη και να είναι, τείνει να καταποντιστεί σε αυτόν τον ωκεανό της ανέχειας. Οι αντίπαλοι του οικονομικού φιλελευθερισμού δεν δυσκολεύονται να καταδικάσουν την μονοκρατορία των ΗΠΑ και τους επιθετικούς της πολέμους που κατέληξαν στην κατοχή του Ιράκ (και στην πράξη) και του Αφγανιστάν. "Η στρατηγική μας δεν πρέπει να περιοριστεί στην αντίστασή μας στην Αυτοκρατορία. Πρέπει να την πολιορκήσουμε, να της στερήσουμε το οξυγόνο. Να την κάνουμε να ντραπεί. Να την γελοιοποιήσουμε. Με την τέχνη μας, την μουσική μας, την λογοτεχνία μας, το πείσμα μας, την δική μας χαρά για την ζωή, την αποφασιστικότητά και την ικανότητά μας να λέμε τις δικές μας ιστορίες σε εμάς τους ίδιους", τάδε έφη Arundarti Roy, ιέρεια του κινήματος για μια άλλη παγκοσμιοποίηση. Καθόλου ποιητικός ήταν αντίθετα ο αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz, που συμμετείχε και αυτός στο Φόρουμ της Βομβάης. Πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την οικονομία μίλησε την πεζή γλώσσα του τεχνοκράτη: "Η οικονομική παγκοσμιοποίηση πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα κοινωνικής προστασίας". Όμως ακόμη και η ήπια αυτή δήλωση θεωρήθηκε ύβρις από τους ορθόδοξους του κλάδου του.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107740
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.