ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ Στη χώρα μας υπάρχει πλέον πρότυπο για την πιστοποίηση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αγροτουρισμού. Είναι μια σημαντική εξέλιξη μια και η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων αγροτουρισμού και επειδή λόγω παραμέτρων: φυσικού κάλλους, γεωγραφικών, παραδοσιακών, πολιτιστικών, αρχαιολογικών, παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των ορεινών όγκων και της νησιωτικής περιοχής μας. Ο αγροτουρισμός πρέπει να γίνει κύρια εναλλακτική μορφή τουρισμού, πιστοποιημένης ποιότητας, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνούς τουρισμού του είδους αυτού. που έχει ήδη μεγάλο αριθμό και διαρκώς αυξανόμενο και μάλιστα την ίδια στιγμή που έχουμε μείωση των εισερχόμενων τουριστών μαζικού τουρισμού. Το πρότυπο αυτό που φτιάχτηκε από τον ΕΛΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης) και πιστοποιείται από την Αγροτουριστική Α.Ε (θυγατρική της ΕΤΑ, εταιρείας του Υπ. Τουρισμού) προβλέπει: Α) Γενικές απαιτήσεις λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά για Νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, κτιριοδομικούς και λειτουργικούς όρους, περιβάλλον, τοπικά χαρακτηριστικά, ανθρώπινο δυναμικό, πελάτη, συνέργεια –άμιλλα –δικτύωση –ανταγωνιστικότητα –καινοτομία. Β) Γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπου η αγροτουριστική επιχείρηση πρέπει να καθορίζει και να τεκμηριώνει την πολιτική της για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των στόχων που θέτει για την ποιότητα των υπηρεσιών, με τη διατύπωση μιας δήλωσης πολιτικής για την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών. Το πρότυπο ακόμη εισάγει ορολογία για τον αγροτουρισμό όσον αφορά τους πελάτες, τον αγροτουρισμό, τον αγροτουριστικό προορισμό, το αγροτουριστικό προϊόν, την αγροτουριστική επιχείρηση, τα αγροτουριστικά καταλύματα, τα πρατήρια /εκθετήρια αγροτουριστικών προϊόντων, τα αγροτουριστικά κέντρα εστίασης και αναψυχής, τα τουριστικά γραφεία: διοργανωτές ή παροχείς προγραμμάτων υπαίθριων δραστηριοτήτων και περιηγήσεων οικοτουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα αγροκτήματα, τις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής υπηρεσιών ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ελληνική αυτή προδιαγραφή καθιερώνει γενικές απαιτήσεις ποιότητας και έχει στόχο να συμβάλλει: -στον καθορισμό ενός συστήματος ποιοτικών κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι υπηρεσίες φιλοξενίας μιας αγροτουριστικής επιχείρησης προς τους πελάτες αυτής. -στην προώθηση των τοπικών προϊόντων -στην ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων μιας περιοχής και στη γνωριμία των πελατών της αγροτουριστικής επιχείρησης με τα στοιχεία αυτά. -στην γνωριμία των τουριστών –καταναλωτών με τα οικοσυστήματα κάθε περιοχής στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τους για την ενεργό συμμετοχή τους στην προστασία της φύσης. -στην προσφορά υπηρεσιών φιλοξενίας, που βασίζονται στην αμεσότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στην επιχείρηση και των πελατών αυτής. -στην αναγνώριση του αγροτουρισμού ως ιδιαίτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο παράγει προστιθέμενη αξία στο εθνικό τουριστικό προϊόν -στην καθιέρωση του αγροτουρισμού ως επιχειρηματικής τουριστικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, που συμβάλλει στην ορθολογική ανάπτυξη της υπαίθρου. Από την εφαρμογή αυτής της Ελληνική προδιαγραφής αναμένονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα αποτελέσματα: -Η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις -Η ανάπτυξη συνέργειας, συνεργασίας, άμιλλας και δικτύωσης των αγροτουριστικών επιχειρήσεων για την προώθηση του αγροτουριστικού προϊόντος, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο -Η ανάδειξη και διατήρηση της «ελληνικής φιλοξενίας», ως κυρίαρχο στοιχείο προσδιορισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών Σημειώνουμε εδώ ότι, οι απαιτήσεις που καθορίζονται σε αυτήν την ελληνική προδιαγραφή είναι τέτοιες, ώστε κάθε αγροτουριστική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το μέγεθός της και την σύνθεση των υπηρεσιών που παρέχει, να μπορεί να τις πληροί και να αποκομίσει όφελος από την εφαρμογή της. Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, με βάση αυτήν την ελληνική προδιαγραφή πρέπει να υπάρξει: -Εκπαίδευση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις -Πιστοποίηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της παρούσας Ελληνικής Προδιαγραφής. -Καθιέρωση ενός Σήματος Ποιότητας Αγροτουρισμού, το οποίο παράλληλα με τη συνέργεια, συνεργασία και δικτύωση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, θα αποτελέσει το διακριτό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προώθηση του αγροτουριστικού προϊόντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συμπληρωματικά ως προς τις γενικές απαιτήσεις για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις, που καθορίζονται στην προδιαγραφή, είναι δυνατόν να καθοριστούν και ειδικές απαιτήσεις, με κριτήρια: -Τη γεωγραφική εξειδίκευση περιοχών με ομοιογενή ή /και κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. οροσειρές, συγκρότημα νησιών, ειδικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτισμικά στοιχεία), -την θεματική εξειδίκευση δραστηριοτήτων του αγροτουρισμού (π.χ. εκπαίδευση επισκεπτών, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιπποτουρισμός, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, επιχειρήσεις διοργάνωσης οικοτουριστικών προγραμμάτων, ράφτινγκ, αναρρίχηση, ποδήλατο κ.λπ) -την εξειδίκευση γενικών απαιτήσεων (π.χ. εξειδικευμένες υποδομές, υπηρεσίες, συνέργεια, άμιλλα). Καταληκτικά συμπεραίνουμε ότι δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία πλέον για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις του τόπου μας να πιστοποιήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να καθιερωθεί διεθνώς ο αγροτουρισμός ως αναγνωρισμένη εναλλακτική μορφή τουρισμού της Ελλάδας με στόχο εισροή νέων τουριστών και εν τέλει εσόδων για τις επιχειρήσεις του είδους. Γιάννης Χ. Παπατζανής Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης . ecocrete.gr . |