ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Αγ. Αποστόλων Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Ξ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Επιτροπή Αγ. Αποστόλων , Δευτέρα, 26 Μάιος 2003

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Τηλ.: 2821042774, 2821045228. FAX: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr Δνση: Τ.Θ. 215 - Χανιά 731.00

Χανιά 21-5-2003

ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Τ.Α. Α.Ε.
ΟΙ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ!

Α Τα "Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε." συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να κάνουν "ελκυστική" σε μελλοντικούς "επενδυτές" την περιοχή των Αγ. Αποστόλων. ΄Ετσι, εν όψει της προώθησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Κάτω Δαράτσο, πιέζουν να δοθούν όροι δόμησης για το ανατολικό ακρωτήριο, που είναι το "φιλέτο" της περιοχής. (Αυτή τη στιγμή δέν μπορεί κανείς να χτίσει νόμιμα στην περιοχή).

Απ' οτι φαίνεται, προσπαθούν να κερδίσουν της υποστήριξη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνοντάς τους για αντάλλαγμα την κυριότητα (ή και μόνο τη χρήση) της υπόλοιπης περιοχής.

Απο την πλευρά μας, δέν υποχωρούμε απο τις θέσεις μας, πιστεύουμε πως όλη η περιοχή ανήκει δικαιωματικά στους Χανιώτες και πιέζουμε για να χαρακτηριστουν οι Αγ. Απόστολοι ώς περιοχή περιαστικού πρασίνου. Αλλωστε, αυτή είναι και η "εντολή" που έχουμε πάρει απο τους 9.500 συμπατριώτες μας που έχουν υπογράψει -προς το παρόν- την έκκληση για τη σωτηρία της περιοχής.

Πάντως, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού των Χανίων (νομαρχιακές και δημοτικές παρατάξεις, συμβούλια) παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προβληματισμό και ζυμώσεις για το θέμα. Σε παλιότερη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Νέας Κυδωνίας είχε αποφασιστεί η σύσταση επιτροπής, που θα οργάνωνε σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων που ενδιαφέρονται ή/και εμπλέκονται στο θέμα των Αγ. Αποστόλων. Προς το παρόν δέν έχει γίνει τίποτα. Αν στις επόμενες μέρες δέν οργανωθεί αυτή η συνάντηση, θα αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία αυτή.

Υποστηρίζουμε ακόμα την πρόταση να αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων μιά έρευνα για τη διασαφήνιση του νομικού καθεστώτος που διέπει την περιοχή των Αγ. Αποστόλων, μιά και κατα καιρούς έχουν περάσει διάφοροι νόμοι για την ιδιοκτησία και τη χρήση της περιοχής.

Ενα νέο στοιχείο, επίσης, είναι η διεκδίκηση απο τον Δήμο Χανίων της συνδιαχείρισης του αιγιαλού των Αγ. Αποστόλων, (έχει ήδη την έγκριση της Ε.Τ.Α.), πράγμα που συναντά τη σφοδρή αντίδραση του Δήμου Νέας Κυδωνίας. Εδώ ερχόμαστε στο άλλο σκέλος του προβλήματος, που αφορά τη σημερινή - καθημερινή κατάσταση της περιοχής.

Β Ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμμάτων στη θάλασσα, καταπατήσεις απο ιδιώτες, μπαζώματα, παράνομη διάνοιξη δρόμων, σκουπίδια σε αρκετά σημεία, καταστροφή του φράχτη του πάρκου και είσοδος αυτοκινήτων, αυθαίρετες επεκτάσεις καντινών κ.λ.π. συμβαίνουν δυστυχώς στην περιοχή, με αποτέλεσμα αυτή σταδιακά να υποβαθμίζεται. Οι Χανιώτες είναι αγανακτισμένοι με όλα αυτά, πρέπει να σταματήσουν, αλλά αυτό προϋποθέτει δυό πράγματα: Σεβασμό στους υπάρχοντες νόμους και κάποιο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής.

Απο την πλευρά μας, τον περασμένο Φλεβάρη κάναμε μιά σειρά απο συγκεκριμένες καταγγελίες, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο. Για τις καταγγελίες αυτές έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, εδώ και τώρα, ό,τι μπορούμε, για να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής. Υποβάθμιση που χρησιμοποιείται ώς επιχείρημα για "ανικανότητα" της τοπικής αυτοδιοίκησης -και κατ' επέκταση της τοπικής κοινωνίας- να διαχειριστεί σωστά την περιοχή, και επομένως δικαιολογείται η απαράδεκτη κατοχή της απο τα Τ.Α. και η προοπτική ξεπουλήματος σε ιδιώτες. (Ενώ είναι ακριβώς αυτό το καθεστώς που δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στη σωστή συντήρηση και προστασία του χώρου).

Η Επιτροπή θα πάρει σύντομα την πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών που θέλουν να τηρείται μιά τάξη στις παραλίες όλου του Βόρειου ΄Αξονα του Νομού (όχι μόνο των Αγ. Αποστόλων), για να κάνουμε συντονισμένες ενέργειες, να χτυπήσουμε τις παρανομίες, τις αυθαιρεσίες και τις καταστροφικές πρακτικές απο όπου και άν προέρχονται, ώστε σταδιακά να εκλείψουν τα προβλήματα που προαναφέραμε και να μπορούν όλοι να χαίρωνται τις παραλίες.

Εχουμε, πάντως, πλήρη συνείδηση πως ειδικά τα προβλήματα της περιοχής των Αγ. Αποστόλων συνδέονται άρρηκτα με το καθεστώς ομηρίας στην οποία βρίσκονται απο την Ε.Τ.Α. Α.Ε. Επομένως η οριστική αντιμετώπισή τους μόνο με τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος μπορεί να γίνει, κι αυτό σημαίνει κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή, (χωρίς οικοδόμηση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση), πέρασμα στην τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμογή κάποιων κανόνων διαχείρισης.

Μήπως ήρθε η ώρα να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε επιθετικά αυτά τά παραπάνω;

Γ Ενέργειες που έχουμε προγραμματίσει:

Εκτός απο τις συναντήσεις-συσκέψεις και επαφές που προαναφέραμε, θεωρούμε σημαντικό να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα, με κάθε τρόπο. Προσανατολιζόμαστε στην οργάνωση συνέντευξης τύπου στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης στην λειτουργία του δικτυακού τόπου της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν. Καλούμε ακόμα όλους τους φορείς που υποστηρίζουν τις θέσεις της Επιτροπής να στείλουν δημοσιεύματα στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο και ψηφίσματα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Εννοείται πως συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε υπογραφές διαμαρτυρίας.

Επισημαίνουμε πως για όλα αυτά θα απαιτηθεί πολλή δουλειά, αλλά και χρήματα. Γι' αυτό καλούμε όλους τους Χανιώτες να βοηθήσουν πραχτικά στο έργο της Επιτροπής, που θα συνεδριάσει σύντομα για την υλοποίηση των παραπάνω.

Υπενθυμίζουμε πως ο αριθμός λογαριασμού της Αγροτικής Τράπεζας για την ενίσχυση της Επιτροπής είναι:

377/0103290675
(Ρούλα Μουτσέλου)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 80 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170547
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.