ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γιάννης Παπατζανής , Κυριακή, 21 Νοέμβριος 2004

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: Η Ελληνική πρόταση τουρισμού - Αγροτουρισμός στην ενδοχώρα –Αρχοντικά Παλιάς Πόλης

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Αγροτουριστική Α.Ε (εταιρεία του Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης), η Νομαρχιακή Αυτοδ/ση Ρεθύμνου και η Τοπική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ρεθύμνου μαζί με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας (ΙΝΑΕΠ –www.inaep.org), το σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης και το παράρτημα της Unesco.

Η Πρόεδρος & Δ/νουσα Σύμβουλος της Αγροτουριστικής Α.Ε κα Μπριγκίτα Παπασταύρου, η οποία ανέλυσε και οριοθέτησε την κυβερνητική στραγική για την ανάπτυξη την εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικά του αγροτουρισμού, που προχωρά ολοταχώς και βάση συγκεκριμένου πλάνου εξήγγειλε ότι από το Ρέθυμνο ξεκινάει πιλοτικά μαζί με κάποιες άλλες περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας το πρόγραμμα ανάπτυξης και σχεδιασμού του Ελληνικού αγροτουρισμού.

Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πρότυπο αγροτουρισμού από τον ΕΛΟΤ, για το οποίο πιστοποιεί η Αγροτουριστική ΑΕ τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

Στην ομιλία του ο κος Παπατζανής Γιάννης, αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε σε καίρια σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό αγροτουριστικής πολιτικής από τον αρμόδιο φορέα αλλά και σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αγροτουριστικούς επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα:

1) Για την χρηματοδότηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού και ειδικά αγροτουρισμού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν από το LEADER+ και τα ΟΠΑΧΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα).  Προβλήματα στις αξιολογήσεις, αντικίνητρα συμμετοχής, γραφειοκρατικές διαδικασίες, όχι τακτικές προκηρύξεις.

Παράλληλα ο κος Παπατζανής πρότεινε να συμπεριληφθούν στον αναπτυξιακό νόμο οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικά στον αγροτουρισμό, ώστε να μπορούν να ενταχθούν τέτοιου είδους επενδύσεις ανά πάσα στιγμή ισοτίμως με τις επενδύσεις μαζικού τουρισμού κι όχι να περιμένουμε τα Leader+ τα οποία αργούν χρονικά και παρουσιάζουν δυσπραγία.

Όσον αφορά τα δυο πλαίσια που ισχύουν τώρα, ζήτησε απλοποίηση διαδικασιών, τακτικές προκηρύξεις, γρήγορες αξιολογήσεις ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα τους και να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Ζήτησε δε το σταμάτημα της πολυδιάσπασης στην διαχείριση των κονδυλίων από τις αναπτυξιακές και να μπουν όλα υπό την ομπρέλα της Αγροτουριστικής Α.Ε ή υπό διαφορετική και πιο ευέλικτη δομή κεντρική ή περιφερειακή.

Ειδικά για τον Νομό Ρεθύμνου ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ΤΕΔΚ και την Ν.Α.Ρ ώστε να υπάρχει ενιαία διαχείριση –διαπραγμάτευση των κονδυλίων LEADER και ΟΠΑΧΧ και να σταματήσει το διαμοίρασμα των κονδυλίων αυτών μεταξύ δύο αναπτυξιακών (ΟΑΔΥΚ, ΑΚΟΜΜ) που χειρίζεται κάθε μία τον μισό νομό μας και το μισό όμορρο νομό ανατολικά και δυτικά, με αποτέλεσμα τελικά να μειονεκτούν αριθμητικά και ποσοστιαία οι επενδύσεις στον νομό μας.

2) Για τα δίκτυα αγροτουρισμού (clasters – networks) πρότεινε την δημιουργία τους από τοπικούς επιχειρηματίες όχι υποχρεωτικά ομοειδών αλλά συμπληρωματικών δραστηριοτήτων για να έχουν υπεραξίες από την κοινή προβολή, κοινά πακέτα και άλλα θετικά που αναλύονται συνημμένα.

3) Για την ζώνη αγροτουρισμού πρότεινε στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να γίνει ο νομός Ρεθύμνης ζώνη αγροτουρισμού και έτσι να αντιμετωπισθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην διεκδίκηση κονδυλίων από την πολιτεία.

Ως ενδοχώρα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα φυσικού κάλους, πολιτισμικά και αρχαιολογικά μνημεία, διαδρομές, μοναστήρια, μονοπάτια κ.ά αγροτικά προϊόντα και λαϊκή τέχνη, που μπορούμε να αναδείξουμε σε συνεργασία με την αγροτουριστική.

Έχουμε επίσης την παλιά πόλη μας που είναι σημαντικό πλεονέκτημα και μπορούν να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις αναπαλαιωμένων αρχοντικών γιατί διασώζονται έτσι πολλά οικήματα σημαντικά πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας που ασκείται προσοδοφόρα.

Τέλος ο κος Παπατζανής αναφέρθηκε στα στοιχεία του νέου προτύπου που πιστοποιεί τις υπηρεσίες των αγροτουριστικών επιχειρήσεων όπως περιγράφεται παρακάτω.

Μίλησαν ακόμη ο δήμαρχος Ανωγείων και ο πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων Κρήτης κος Ξυλούρης, ο οποίος αναφέρθηκε για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους ορεινούς όγκους της Κρήτης και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει χωροταξική μελέτη ανάπτυξης των ορεινών όγκων.

Η κα Φρυγανάκη Αναστασία, πρόεδρος παραρτήματος Unesco, ιδιοκτήτρια του «Σπιτιού των Κουρητών» στις Μαργαρίτες μίλησε για τα πολιτισμικά στοιχεία που πρέπει να αναδείξουμε με τον αγροτουρισμό.

Ο κος Ηλιάκης Κων/νος αρχιτέκτονας, πρόεδρος του Συλλόγου Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, μίλησε για την ανάπλαση των οικημάτων της παλιάς πόλης.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις που απαντήθηκαν από το πάνελ των ομιλητών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ ¶νθιμος, ο Νομάρχης Ρεθύμνης κος Παπαδάκης Γεώργιος και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κος Δημήτρης Αρχοντάκης, που ευχαρίστησαν του ομιλητές και διοργανωτές και έδωσαν το θετικό τους στίγμα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ειδικά ο Δήμαρχος Ρεθύμνης μίλησε για ύπαρξη υποδομών ώστε να στηριχθεί ο αγροτουρισμός ειδικά στα χωριά και οικισμούς του δήμου Ρεθύμνης και ειδικά για την περιφέρεια του Βρύσυνα και άλλες υποδομές.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240129
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.