ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οργανωμένη λαθροθηρία στη Στροφυλιά Αχαΐας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οργανωμένη λαθροθηρία στη Στροφυλιά Αχαΐας

Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2004, συνεργάτες της Ε.Ο.Ε. (Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) έγιναν μάρτυρες πρωτοφανούς και απροκάλυπτης παραβίασης της απαγόρευσης του κυνηγιού στον Προστατευόμενο Υγρότοπο Διεθνούς Σημασίας Στροφυλιάς (λιμνοθάλασσα Πρόκοπος). Εκτός από το ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Μια ολόκληρη επιχείρηση οργανωμένης λαθροθηρίας είχε στηθεί στους καλαμιώνες της λιμνοθάλασσας όπου το κυνήγι απαγορεύεται.  Ένας καλά συντονισμένος κλοιός από δώδεκα τουλάχιστον βάρκες (!!!), με έναν ή δύο βαρκάρηδες-κυνηγούς η κάθε μία, παγίδευσε τα υδρόβια πουλιά της λιμνοθάλασσας. Οι λαθροθήρες, ορατοί από κάθε σημείο του κεντρικού ασφαλτόδρομου που οδηγεί στην γνωστή “Ακτή Καλογριά”, είχαν φροντίσει να φορούν ακόμη και… σακούλες στο πρόσωπο προκειμένου να μην καταγραφεί  η ταυτότητά τους.

Με ένα σύνθημα, η μεγάλη ομάδα ξεκίνησε μεθοδευμένα έναν  πραγματικό καταιγισμό πυροβολισμών. Σε λίγα λεπτά  η επιφάνεια του νερού της λιμνοθάλασσας, που μέχρι πριν λίγο έσφυζε από την παρουσία τουλάχιστον 2000 υδρόβιων πουλιών, μετατράπηκε σε ένα απογοητευτικά σιωπηλό τοπίο διάσπαρτο με τα κουφάρια των πιο άτυχων από αυτά.

Εντύπωση προκαλεί, εν τέλει, η μαζική συμμετοχή τόσων λαθροθήρων στην σημαντικότατη και ξεχωριστή περιοχή της Πελοποννήσου. Κατά γενική ομολογία, είναι η πλουσιότερη σε άγρια ζωή παράκτια ζώνη της Αχαΐας ενώ περιλαμβάνει ένα από τα πιο αξιόλογα παραθαλάσσια δάση Κουκουναριάς της Μεσογείου. Θρασύτατη λοιπόν παραβίαση των απαγορεύσεων που μπορεί να εξηγηθεί μονάχα με την έλλειψη ελέγχου του φαινομένου.

Δυστυχώς κανένας φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, δεν παρευρέθη στην περιοχή την ώρα του συμβάντος, παρά τις προσπάθειες των συνεργατών της Ε.Ο.Ε. Στο τέλος ανταποκρίθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαΐας, αφού το αρμόδιο Δασαρχείο Πατρών ήταν κλειστό! Η αστυνομία συνέλαβε δύο από τους λαθροθήρες, και τώρα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. «Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα παρατηρήθηκε η ίδια οργανωμένη τεχνική στην επίσης απαγορευμένη στο κυνήγι λιμνοθάλασσα Κοτυχίου» (νομού Ηλείας), λέει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ε.Ο.Ε. «Καλούμε όλους τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, να καταδικάσουν το θλιβερό αυτό γεγονός, και να αναγνωρίσουν την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000.»

Τα γεγονότα είναι ενδεικτικά του φαινομένου της λαθροθηρίας στην Ελλάδα, που δεν συνιστάται μόνο σε μεμονωμένα περιστατικά, αλλά παρατηρείται  σε ολόκληρη τη χώρα “μέρα-μεσημέρι”, με την ανοχή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες αδυνατούν να καταγγείλουν την μειοψηφία που περιφρονεί κανόνες και δεν σέβεται την ανάγκη των υπολοίπων να χαίρονται ένα πλούσιο  φυσικό περιβάλλον.

Αθήνα, Νοέμβριος 2004

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τoν κ. Ξ. Κάππα, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο τηλ: 210-8227937

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σωματείο Μη Κερδοσκοπικό. Αρ. Εγκρ. Πρωτ. Αθηνών: 691/82. ΑΦΜ: 090145013
Κεντρικά Γραφεία: Β. Ηρακλείου 24, Αθήνα 106 82. Τηλ./Fax: 210-8228704, 8227937
Γραφεία Θεσ/νίκης: Καστριτσίου 8, Θεσ/ικη 546 23. Τηλ/Fax: 2310-244245
e-mail:
birdlife-gr@ath.forthnet.gr:
website
www.ornithologiki.gr

Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107714
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.