ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Αγ. Αποστόλων Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ "ΡΑΔΙΟ-ΑΡΒΥΛΑ" ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Επιτροπή Αγ. Αποστόλων , Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2003

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Τηλ.: 2821042774, 2821045228. FAX: 2821059510. E-mail: ecohania@otenet.gr
Δνση: Τ.Θ. 215 - Χανιά 731.00

Χανιά 17-2-2003

ΤΟ "ΡΑΔΙΟ-ΑΡΒΥΛΑ"
ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ...

Είναι γνωστό πως εδώ και 2,5 χρόνια η Ε.Τ.Α. Α.Ε. έχει βγάλει για πώληση -μαζί με άλλη εκλεκτή πραμάτεια-την περιοχή των Αγ. Αποστόλων. Την διαφημίζει στα φυλλάδιά της και στον δικτυακό τόπο που έχει στο διαδίκτυο, και προσπαθεί να βρεί αγοραστές. Για να αντιδράσουμε σ' αυτό το πράγμα, άλλωστε, δημιουργήθηκε η Επιτροπή. Ο αγώνας μας αυτός κινητοποιεί πλήθος κόσμου, φέρνει αποτελέσματα, και αισιοδοξούμε για μιά πετυχημένη έκβαση.

Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε πολύ έντονα απο την εποχή που ιδρύθηκε η Επιτροπή, και που εμφανίζεται ξανά και ξανά, είναι η φημολογία πως η περιοχή έχει ήδη πουληθεί, (!!!)- ορισμένοι ψιθυριστές αναφέρουν μάλιστα και τα ονόματα των αγοραστών με μεγάλη πεποίθηση! Πολλοί ανενημέρωτοι συμπολίτες μας αναπαράγουν συχνά αυτές τις φήμες -που ενισχύονται και απο παρεξηγίσιμες διατυπώσεις διαφόρων άρθρων στις τοπικές εφημερίδες- και τις διαδίδουν "ελαφρά τη καρδία", χωρίς να συνειδητοποιούν τη ζημιά που κάνουν. Γιατί, βέβαια, οι υποστηρικτές του ξεπουλήματος έχουν συμφέρον να σπέρνουν την ηττοπάθεια και την παραίτηση με τέτοιες φήμες: ΄Αν η περιοχή έχει πουληθεί, τότε γιατί να κινητοποιούμαστε; Ο στόχος είναι η αποδυνάμωση του κινήματος, τη στιγμή ακριβώς που αυτό φαίνεται να δυναμώνει όλο και περισσότερο.

Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων δέν είναι τυρόπιττα για να πουληθεί "εν κρυπτώ", χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι! Απαιτούνται διάφορες τυπικές διαδικασίες, όπως "προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος", "προκηρυξεις διαγωνισμών" με προσφορές κ.λ.π. ΄Ολα αυτά γίνονται δημόσια, ανακοινώνονται στα Μ.Μ.Ε. Για τη συγκεκριμένη περιοχή δέν έχει γίνει τίποτα, μάλιστα δέν αναφέρεται στις περιοχές της Ε.Τ.Α. που προωθούνται για "αξιοποίηση" το 2003, και που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Ενα σημαντικό θέμα είναι πως η Ε.Τ.Α. για να προσελκύσει επενδυτές αναφέρεται στις δυνατότητες οικοδόμησης διαφόρων κερδοφόρων εγκαταστάσεων (ξενοδοχείων κ.λ.π.). ΄Οσο φτηνά κι΄άν ξεπουλήσουν μιά περιοχή, κανείς επιχειρηματίας δέν θα διαθέσει τα εκατομμύρια ή δισεκατομμύριά του χωρίς να ξέρει άν μπορεί, και τί μπορεί να χτίσει στην περιοχή. ΄Ομως στην περιοχή δέν υπάρχουν όροι δόμησης, γιατί εκρεμεί το πολεοδομικό σχέδιο (και μάλλον θα συνεχίσει να εκρεμεί για αρκετό καιρό ακόμα...). ΄Ετσι λοιπόν μπορεί να υπάρχουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι και να γίνονται διάφορες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, αλλα αυτό πολύ απέχει απο το να γίνει η αγοραπωλησία....

Λίγα λόγια για τον Ν. 2160/1993, που αποτελεί το κύριο επιχείρημα της Ε.Τ.Α. όταν απευθύνεται στους υποψήφιους "επενδυτές": Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε επι κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθορίζει κάποιες περιοχές ώς "ζώνες τουρισμού και αναψυχής" και ορίζει ευνοϊκούς όρους δόμησης. Ο νόμος αυτός περιέχει διατάξεις που αντίκεινται στο Σύνταγμα (γιατί ο ορισμός χρήσεων γής, η χωροθέτηση ξενοδοχείων κ.α. εγκαταστάσεων και ο καθορισμός όρων δόμησης δέν μπορεί να γίνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με γενικότερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά κ.λ.π.). Οποιαδήποτε πράξη πώλησης, εκμίσθωσης-οικοδόμησης εγκαταστάσεων στην περιοχή για να γίνει πρέπει να εγκριθεί με βάση καί τον νόμο 2160/93 καί άλλους σχετικούς. Σημαντικές διατάξεις αυτού του νόμου μπορούν να προσβληθούν νομικά ώς αντισυνταγματικές, και εννοείται πως αυτό θα πράξει η Επιτροπή άν χρειαστεί. ΄Ας το έχουν υπ' όψη τους αυτό οι υποψήφιοι "αξιοποιητές".

Σχετικά με το θέμα της πρόσφατης μετοχοποίησης της Ε.Τ.Α. Α.Ε. και της εισόδου στο χρηματιστήριο του 66% των μετοχών της (που θα μπορούν να αγοράζονται και να πουλιούνται απο τον οποιονδήποτε): Φυσικά το θεωρούμε απαράδεκτο, -όπως θεωρούμε απαράδεκτη και την ίδια την ύπαρξη της Ε.Τ.Α.-, φυσικά θα ενταθούν οι πιέσεις για "γρήγορη κερδοφορία" απο όσους θα κατέχουν σημαντικά μερίδια, όμως αυτό σέ καμμιά περίπτωση δέν σημαίνει πως ήδη έχει πουληθεί το...66% των Αγ. Αποστόλων!

Ελπίζουμε με όλ' αυτά να έγινε κατανοητό πως για να πουληθούν οι Αγ. Απόστολοι χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμα. Κι αυτό τον δρόμο μπορούμε να τον φράξουμε, άν συνεχίσουμε να δουλεύουμε με υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, ξέρουμε πολύ καλά πως το κύριο όπλο μας, αυτό που θα σώσει την περιοχή είναι η μαζική κινητοποίηση των Χανιωτών, αυτό μετράει περισσότερο κι όχι οι νομικές διαδικασίες. Το θέμα είναι πολιτικό, γι' αυτό απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση με τις διάφορες κινητοποιήσεις που κάνουμε και ασκούμε πολιτική πίεση. Πιστεύουμε πως στο τέλος θα δικαιωθούμε, ακόμα κι άν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πολύ πιό δυναμικές κινητοποιήσεις απο ότι σήμερα...

Ας επαναλάβουμε άλλη μιά φορά την τεράστια σημασία που έχει η έκταση των Αγ. Αποστόλων για την ευρύτερη περιοχή των Χανίων: Πρόκειται για τον μοναδικό χώρο που, εδώ και πολλές δεκαετίες, καλύπτει τις ανάγκες ψυχαγωγίας και άθλησης χιλιάδων Χανιωτών -μικρών και μεγάλων-, χωρίς να είναι εμπορευματοποιημένος. Κι αυτό, τη στιγμή που όλη η παραλιακή ζώνη του βόρειου άξονα έχει πιά κτιστεί με τα γνωστά αποτελέσματα... Πρόκειται για μιά αξία που δέν μπορεί να εκτιμηθεί με οικονομικούς όρους, και που πρέπει με κάθε θυσία να τη διαφυλάξουμε για τις μελλοντικές γενιές. Γι αυτό ακριβώς επιμένουμε στη μή οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση της περιοχής. Είμαστε αντίθετοι σε μιά "ανάπτυξη" που θα σημαίνει κακοποίηση της περιοχής προς όφελος ατομικού κέρδους και αναγκαστικό αποκλεισμό των Χανιωτών. Αντίθετα, επιδιώκουμε την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή (σκουπίδια, βοθρολύμματα, καταπατήσεις κ.λ.π.), για τα οποία θα δημοσιεύσουμε πολύ σύντομα και μιά εμπεριστατωμένη αναφορά.

Επισημαίνουμε, πάντως, πως το παραπάνω σκεπτικό μας δέν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των τουριστικών επιχειρηματιών-ιδιοκτητών ξενοδοχείων κ.λ.π.- που βρίσκονται ήδη στην περιοχή: Είναι προς το συμφέρον τους να προσφέρεται και στους πελάτες τους, δίπλα στο ξενοδοχείο τους, δωρεάν, όλη αυτή η έκταση για βόλτα, τρέξιμο, μπάνιο, άθληση κ.λ.π.

Ακόμα, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε προάγγελλοι κακών, θυμίζουμε πως οι σεισμοί είναι πάντα ένας υπαρκτός κίνδυνος: η περιοχή των Αγ. Αποστόλων είναι η μόνη που προσφέρεται για καταυλισμό μεγάλου αριθμού ατόμων στην περίπτωση μεγάλου σεισμού και μετασεισμών στην περιοχή των Χανίων.

Πιστεύουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμμερίζεται τις απόψεις μας. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά, όπως βλέπουμε και την αυξανόμενη συμμετοχή ατόμων και φορέων στις δραστηριότητες της Επιτροπής. Και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δυστυχώς δέν έχει στηρίξει τον αγώνα μας ώς τώρα, ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές προβληματισμού για το θέμα.

Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την επίθεση που δέχτηκε -με ύβρεις και απειλή χειροδικίας απο παριστάμενο άτομο- το μέλος της Επιτροπής μας Νίκος Παπαντωνάκης, σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε για το θέμα των Αγ. Αποστόλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Κυδωνίας, όπως και το γεγονός πως η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου προφασίστηκε πως δέν...είδε και δέν άκουσε τίποτα (η επίθεση αυτή έγινε αφού είχαν αποχωρήσει οι δημοσιογράφοι).

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 278 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55112909
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.