ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρόταση Νόμου για νέα Φορολογική Μεταρρύθμιση-ταφόπλα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Greenpeace , Πέμπτη, 11 Νοέμβριος 2004

Greenpeace

Πρόταση Νόμου για νέα Φορολογική Μεταρρύθμιση-ταφόπλακα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Και νέα κίνητρα για τα ορυκτά καύσιμα - Σιγή ιχθύος το ΥΠΕΧΩΔΕ

Αθήνα, 11/11/2004

Η Greenpeace καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργού Οικονομίας, η οποία αποτελεί ταφόπλακα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Στα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα όχι μόνο δε συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο υπέρ των καθαρών μορφών ενέργειας αλλά αντιθέτως παρέχονται και νέα κίνητρα υπέρ των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων. Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές, το Υπουργείο Οικονομίας επιβεβαιώνει το “ειδύλλιό” του με τα ορυκτά καύσιμα και τη ρύπανση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπά.

«Αν διαβάσει κανείς τις προεκλογικές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και στη συνέχεια δει τα νέα φορολογικά μέτρα, θα νομίζει ότι γράφτηκαν από δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Ενώ στις πρώτες γινόταν λόγος για μια “επιθετική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”, στην πράξη όχι μόνο δεν είδαμε κανένα τέτοιο δείγμα αλλά, χειρότερα ακόμα, δόθηκαν και νέα κίνητρα υπέρ των ρυπογόνων μορφών ενέργειας». τόνισε ο Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Τα νέα φορολογικά μέτρα εισάγουν φοροαπαλλαγή κατά την οποία εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος(1) ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της δαπάνης για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Αφήνουν όμως στο περιθώριο τις καθαρές μορφές ενέργειας. Έτσι εξακολουθεί  να μην παρέχεται ούτε ένα κίνητρο υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό-τριτογενή τομέα, εκεί δηλαδή όπου καταναλώνεται περίπου το 30% της ενέργειας και παράγεται το 40% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Το καθεστώς αυτό ισχύει από το 2002, όταν καταργήθηκε ο Ν. 2365/95 σύμφωνα με τον οποίο το 75% των εξόδων για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ (και φυσικού αερίου) εξέπιπτε από το φορολογητέο εισόδημα. Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής έπληξε κυρίως τον τομέα των ηλιακών θερμοσιφώνων, την πιο ώριμη εφαρμογή ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα.

Η Greenpeace έχει ζητήσει επίμονα να ανατραπεί το παράδοξο, στην πιο ηλιόλουστη χώρα της Ευρώπης να μη δίνεται ούτε ένα κίνητρο υπέρ των εφαρμογών αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Αξίζει να τονίσουμε ότι χώρες της βόρειας Ευρώπης, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης, έχουν ξεπεράσει προ πολλού την Ελλάδα στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Τον Ιούλιο του 2004, η Greenpeace, με μελέτη που κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα ηλιακά συστήματα (ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά συστήματα). Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ο συντελεστής ΦΠΑ στα ηλιακά συστήματα είναι 18% ενώ στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό είναι 8%, προωθώντας εμμέσως τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αρνήθηκε να μειώσει το ΦΠΑ, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την επιστροφή της καταργηθείσας φοροαπαλλαγής ή άλλα μέτρα υπέρ των εφαρμογών ΑΠΕ αλλά τελικά εξάντλησε όλη του την περιβαλλοντική ευαισθησία σε νέα κίνητρα μόνο υπέρ του φυσικού αερίου διευρύνοντας έτσι και άλλο τη ψαλίδα μεταξύ των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων και των καθαρών μορφών ενέργειας.

«Είναι προκλητικό τη στιγμή που όλες οι επιστημονικές μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα των κλιματικών αλλαγών, η νέα οικονομική πολιτική να χαρακτηρίζεται από τέτοια ανευθυνότητα. Το Υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει πια να καταλάβει ότι τους πόρους που στερεί από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα τους καταβάλλει στο πολλαπλάσιο σε πρόστιμα αφού έχουμε ήδη παραβεί διεθνείς περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Οργή προκαλεί επίσης η σιγή που τηρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ αφού είναι το πρώτο που θα έπρεπε να αντισταθεί στην περιβαλλοντική ασυδοσία του νέου νομοσχεδίου» σημείωσε ο Μάνος Σαφός.

Η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών:
- Να συμπεριλάβει και τα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη μείωση φόρου που προβλέπεται για το φυσικό αέριο.
- Να μειώσει το ΦΠΑ στα ηλιακά συστήματα από το ισχύον 18% τουλάχιστον στο 8%, όπως ισχύει άλλωστε για τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
- Να δώσει τα απαραίτητα οικονομικά εργαλεία για την απογείωση της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σημειώσεις:
(1) Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πεντακόσια (500) ευρώ και προορίζεται είτε για την αλλαγή εγκατάστασης, χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο είτε για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές της Greenpeace
Τηλ: 210 3806374-5, 6978 390672
Email:
manos.safos@diala.greenpeace.org
Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.40.774-5 / Fax: 210-38.04.008 /
http://www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 239 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57640969
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.