ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2001

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΥΠΟΥ «ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ»

Η αποτυχία της Συνόδου στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά τις αντιπαραθέσεις των ανεπτυγμένων χωρών με τις υποανάπτυκτες, των Η.Π.Α με την Ε.Ε, των περιβαλλοντολόγων με τις πολυεθνικές, για την σωτηρία του πλανήτη δεν διαφέρει πολύ από τις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια, μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ κυβέρνησης, με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές λειτουργίας του εργοστασίου, σύμφωνα με την Οδηγία 96/91/ΕΚ (IPPC). Τούτο καθίσταται επιτακτικό μετά και την εγκατάσταση «νέας μονάδας» στη βιομηχανική περιοχή Λινοπεραμάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ και των ανεπτυγμένων χωρών δεν είναι τίποτα παραπάνω από ευχολόγια για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να επιτευχθεί παγκόσμια ΑΕΙΦΟΡΟΣ ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Δεσμεύσεις και στις περιπτώσεις δεν υπήρξαν (ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Χριστοδουλάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπό την πίεση πολυεθνικών αρνήθηκε να υπογράψει χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των οχλουσών βιομηχανιών από τα Λινοπεράματα). Το ίδιο έπραξε και ο αρχιρυπαντής κ. Τζώρτ Μπόυς, ο οποίος δεν μπήκε στον κόπο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, στη Σύνοδο αφού εκ των προτέρων δεν συμφωνούσε με τα περισσότερα θέματα της ατζέντας και κυρίως με το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο όμως θα υπογράψουν η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία, ώστε ο αδίστακτος αυτός πλανητάρχης να μείνει μόνος του και να φέρει πλήρως την ευθύνη «για τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης των επερχομένων γενεών»

Την Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ, παρακoλούθησαν πάνω από 40.000 άνθρωποι, περίπου 100 αρχηγοί κρατών, η πλειονότητα των διευθυντών πολυεθνικών επιχειρήσεων με τους νομικούς συμβούλους, ώστε να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους φυσικούς πόρους της γης και δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου της ΔΕΗ, συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς δια των εκπροσώπων τους, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Ηρακλείου.

Α) Ο κ Χατζηδάκης (ΥΠΕΧΩΔΕ), β) Η κ. Σ. Χουλάκη και ο κ. Πανέτας (Δ.Ε.Η), γ) ο κ. Γ. Ζωγραφάκης (Ενεργειακό Κέντρο Κρήτης), δ) Ο Δήμαρχος Γαζίου κ. Μαρκογιαννάκης και ο πρώην Δήμαρχος Γαζίου κ Τζεδάκης, ε) Ο αείμνηστος πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Λινοπεραμμάτων κ. Προχεράρης, στ) Ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδιάς κ. Τίτος Παπαδάκης, ζ) Ο κ. Λεβεντάκης εκ μέρους του πολιτιστικού Συλλόγου Ροδιάς, η) Ο κ. Ηρακλής Πυργιαννάκης αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θ) Ο κ. Στυλιανάκης, υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ν. Ηρακλείου ι) ο κ. Καρυωτάκης, εκπρόσωπος της ΝΕΧΩΠ, κ) ο κ. Αλιεφιεράκης εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, ο κ. Γ. Διαλυνάς εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΑΚ. λ) ο κ. Κουμάκης εκ μέρους της ΔΕΥΑΗ, μ) Ο κ. Μυλωνάκης προϊστάμενος της Δ/νσης Βιομηχανίας, ν ) Η κ. Α. Βασιλάκη, ειδική σύμβουλος του Νομάρχη για θέματα χωροταξίας, ξ) Ο κ. Κεφαλογιάννης από το Σύλλογο Ξενοδόχων της περιοχής Αμμουδάρας κ.ά.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι σε όλους παρουσιάσθηκε μέρος της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από τον υπογράφοντα στις 30-3-98, διότι μετά από διαβουλεύσεις, κατετέθη απόρρητη έκθεση στο Νομάρχη της οποίας το περιεχόμενο σας ανάλυσα σε προηγούμενα δημοσιεύματα μετά από αίτημα του ιδίου.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής και να αναβαθμισθεί μια περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, έκρινε σχεδόν απαράδεκτη την αρχική Μ.Π.Ε, που υπέβαλλε η ΔΕΗ το 1994. Η αξιολόγηση της μελέτης γίνεται με το έγγραφο 29834/1-3-1997 και δια αυτής ζητούνται από τη ΔΕΗ, να συμπληρώσει το φάκελο της Μ.Π.Ε με 41 σημεία (προτάσεις).

Η ΔΕΗ με αλχημείες και μπαλώματα, απαντά στο ΥΠΕΧΩΔΕ με το έγγραφο με αρ. 60469/ 4-2-98, ώστε να συμπληρώσει τα κενά και να μπορεί η Μ.Π.Ε να παρουσιασθεί στο Ν.Σ. Ηρακλείου.

Μετά από αυτά, το Γραφείο περιβάλλοντος υπακούοντας στις αποφάσεις ανωτέρων, υποβάλλει εισήγηση προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού και πάλι κάποια σημεία,λογοκρίθηκαν και αφαιρέθηκαν. Οι εν λόγω περιβαλλοντικοί όροι, προϊόν πιέσεων και κατάχρησης εξουσίας, περιελήφθησαν στη θετική γνωμοδότηση του Ν.Σ, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με αρ. πρωτ. 1566/22-06-98 και έχουν ως εξής:

1. Αστικά λύματα: Τα αστικά λύματα της μονάδας ποσότητας περίπου 10,8 m3 /ημέρα χωρίς να προηγείται καμιά επεξεργασία θα αποθηκεύονται σε στεγανές δεξαμενές χωρητικότητας 192,5 m3 και στην συνέχεια θα μεταφέρονται στο βιολογικό καθαρισμό Ηρακλείου.

Θα πρέπει να προσκομισθεί η σχετική άδεια διαθέσεως λυμάτων από την αρμόδια υπηρεσία καθώς και βεβαίωση της ΔΕΥΑΗ ότι μπορεί να δέχεται τα λύματα αυτά. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής μικρής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων για πότισμα, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο κατασκευής - λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης στην εν λόγω περιοχή.

2. Απόνερα που έχουν ρυπανθεί: Να προσκομισθεί χημική ανάλυση των νερών που έχουν ρυπανθεί με πετρέλαιο τόσο πριν το στάδιο κροκίδωσης (χημικής επεξεργασίας), όσο και κατά το στάδιο διάθεσή τους στη θάλασσα για διαπίστωση του βαθμού απόδοσης του συστήματος επεξεργασίας. Η χημική ανάλυση να είναι από αναγνωρισμένο εργαστήριο

3. Ειδικά απόβλητα: α) Να υποβληθεί διάγραμμα ροής για την χρησιμοποιούμενη μορφολίνη (λίαν τοξική). β) Να υποβληθεί διάγραμμα ροής για την χρησιμοποιούμενη υδραζίνη (λίαν τοξική)

4. Στερεά απόβλητα:

α) Να υποβληθεί η σχετική Μ.Π.Ε για τη διαχείριση περίπου 315m3 ιλύος από του καθαρισμούς Δ.Α.Κ και Δ.Η.Κ, Δεξαμενές Αποθήκευσης Καυσίμου και Δεξαμενές Ημερήσιας Κατανάλωσης Καυσίμου, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι απαγορεύεται η υπεδάφια διάθεση της ιλύος ή απόρριψή της στη θάλασσα (Υ.Α. 26857/88 αρ. 4) και (Υ.Α, αριθ. 19396/1546, αρ. 4 και 7).

β) Να τηρείται μητρώο, στο οποίο να αναφέρονται η ποσότητα, η φύση, τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, η προέλευση, μέθοδοι, χώροι διάθεσης και ημερομηνία παραλαβής ή εκχώρησης στερεών αποβλήτων σε τρίτους.

5. Αέρια απόβλητα: Επειδή από την αξιολόγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ της Μ.Π.Ε προκύπτει ότι παρουσιάζεται υπέρβαση του ορίου εκπομπής σωματιδίων (150 mg/ Nm3) σε κάποιες ατμοηλεκτρικές μονάδες θα πρέπει:

α) Να υποβληθεί μοντέλο διασποράς για να εκτιμηθεί η ρύπανση στις γύρω περιοχές. β)Να ληφθούν μέτρα βελτίωσης των καυσίμων και να προστεθούν φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων. Να γίνεται μέτρηση αιθάλης ώστε να μην υπερβαίνει την κλίμακα 1 της μεθόδου Ringelman και μετρήσεις, SO2, Ν0x και σωματιδίων οι οποίες να καταγράφονται αναλυτικά.

6. Ηλεκτρομαγνητικά παιδία: Να γίνουν μετρήσεις έντασης Η.Μ.Π (Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου), εντός του χώρου του εργοστασίου και γύρω από αυτό, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι τιμές είναι μικρότερες από το όριο του 1mw/cm2, που έχει καθοριστεί από την Ε.Ε.

7. Θερμική μόλυνση της θάλασσας: Να παρακολουθείται συστηματικά και να καταγράφεται η θερμοκρασία των νερών φυγής, καθώς και το PH που αποβάλλονται στη θάλασσα.

8. Αισθητική: Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης τόσο της κτιριακής εγκατάστασης, όσο και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (διαμόρφωση περίφραξης, δενδροφύτευση, κ.λ.π), ώστε να μειωθεί η αισθητική ρύπανση από την ύπαρξη της μονάδας, δεδομένου ότι γειτνιάζει και με ξενοδοχειακές μονάδες

9. Έλεγχος τήρησης περιβαλλοντικών όρων: Να ορισθεί υπεύθυνος από την επιχείρηση που θα παρακολουθεί τις μετρήσεις, τα περιβαλλοντικά θέματα καθώς και για την ακριβή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Επίσης, με απόφαση του Δήμου Γαζίου μπορεί να ορισθεί εξωτερικός εμπειρογνώμονας για την τήρηση των όρων. Και στις δύο περιπτώσεις θα ενημερώνεται ο Νομάρχης και το Γραφείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το νόμο.

10. Ορυκτέλαια: Επειδή η ποσότητα των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων υπερβαίνει τα 400 λίτρα ετησίως, πρέπει σύμφωνα με την Υ.Α. 98012/96:

α) Να υποβληθεί Μ.Π.Ε Β΄ κατηγορίας που θα εγκριθεί από το Νομάρχη. β) Να τηρείται βιβλίο καταγραφής της ποιότητας και ποσότητας των χ. ορυκτελαίων. γ) Να υποβάλλεται ετησίως τεχνική έκθεση αναφορικά με τα στοιχεία των ορυκτελαίων και τη διαχείριση τους προς το Γραφείο του Νομάρχη και την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος.

11. Η εξυπηρέτηση των οχημάτων της μονάδας (υπηρεσιακά και ιδιωτικά αυτοκίνητα) να μη γίνεται από τον εθνικό δρόμο για λόγους ασφαλείας, αλλά από τον παρλιακό μέχρι να διαμορφωθεί κατάλληλα η υπάρχουσα κυκλοφοριακή σύνδεση με τον εθνικό δρόμο.

Μετά από τη γνωμοδότηση αυτή το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων με την απόφαση 46998/ 5-6-2000. Η οριστική όμως λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την μετεγκατάσταση του εργοστασίου και των άλλων, οχλουσών βιομηχανιών από την περιοχή.
 
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 09 Νοέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547807
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.