ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Ενεργειακό Κρήτης μετά από μία δεκαετία βρίσκεται σ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 08 Νοέμβριος 2004

Το Ενεργειακό Κρήτης μετά από μία δεκαετία (1994 –2004) βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση.

Μέρος 3o:

Γ) ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του κ. Χριστοδουλάκη για το Eνεργειακό Κρήτης, όπως αυτό κατατέθηκε και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής, το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης επιλύεται με τα παρακάτω βήματα:

α) Την εγκατάσταση και πλήρη λειτουργία του Αθερινόνακκου, τουλάχιστον μέχρι το 2002 (λογάριαζε χωρίς τον ανάδοχο του έργου την Δ.Ε.Η) με ισχύ 180 ΜW.

β) Την επέκταση της ισχύος του υφιστάμενου Α.Η.Σ Λινοπεραμάτων με αεριοστρόβιλους ισχύος 50-70 MW (δεν έλαβε σοβαρά τις αντιδράσεις των κατοίκων Γαζίου).

γ) Την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την οργάνωση περιβαλλοντικής διαχείρισης του Α.ΗΣ Λινοπεραμάτων (έγιναν ενέργειες αισθητικής βελτίωσης, αλλά οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές παράμετροι επιδεινώθηκαν).

δ) Δεν κάνει καμία αναφορά για τον Α.Η.Σ της Ξηλοκαμάρας στο Νομό Χανίων (είναι σαφές ότι είχε προσωπική άποψη πως θα λυθεί το πρόβλημα στη περιοχή δεδομένου ότι είχε βάλει
υποψηφιότητα βουλευτή στο Νομό και εξελέγη).

ε) Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι : Λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές ανάγκες του συστήματος της Κρήτης και με βάσει τα παραπάνω στοιχεία για τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, προκύπτει ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Δ.Ε.Η από τα Λινοπεράματα σε άλλη θέση.

Με την ανάληψη όμως καθηκόντων υπουργού στο Υπ.Αν από τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον Φεβρουάριο του 2002 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, παρόντων του ίδιου του Υπουργού, του προέδρου της Ρ.Α.Ε., του Περιφερειάρχη, των Νομαρχών της Κρήτης, των Δήμων Γαζίου και της περιοχής Ξηλοκαμάρας, της Δ.Ε.Η. και όλων των εμπλεκομένων φορέων για την επίλυση του ενεργειακού, κατατίθενται τα παρακάτω στοιχεία που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το προαναφερθέν Σχέδιο.

α) Η εγκατάσταση και λειτουργία του Αθερινόλακκου δεν προβλέπεται να δώσει ισχύ στην Κρήτη πριν το 2006. Επίσης, λόγω έλλειψης υποδομών δεν προβλέπεται εγκατάσταση αεριοστρόβιλου στην περιοχή αυτή.

β) Καταθέτει για πρώτη φορά τη πρόταση νέου Α.Η.Σ ισχύος 160 MW στη θέση Κορακιά του Δήμου Γαζίου, με αντιστάθμισμα για το Δήμο τη σταδιακή μεταφορά όλων των οχλουσών βιομηχανιών από τα Λινοπεράματα στη θέση αυτή.

γ) Πρόταση μεταφοράς δύο αεροστροβίλων στη Ξυλοκαμάρα Νομού Χανίων, γεγονός που συνάντησε VETO από το Νομάρχη Χανίων (ανεξάρτητα ότι οι αεριοστρόβιλοι μεταφέρθηκαν στα Χανιά με κάθε μυστικότητα, αλλά επιστράφηκαν μετά από έντονη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων).

Ε) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Στην συνέχεια η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ρ.Α.Ε, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν το οξύτατο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού, συγκάλεσαν στα τέλη Απριλίου 2004 ημερίδα με αντικείμενο τη μεταφορά φυσικού αερίου ως καύσιμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όμως λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα (η εισαγωγή φυσικού αερίου στη Κρήτη θα μας απασχολήσει διεξοδικά). Όσον αφορά το πρόβλημα αιχμής του καλοκαιριού και της αύξησης ζήτησης κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ανέφερε τίποτε.

Από τα συμφραζόμενα όμως του Νομάρχη Ηρακλείου, προέκυπτε σαφώς ότι ως λύση ανάγκης θα εγκατασταθούν H/Z εφεδρικά σε περιοχές όπου υπάρχουν υποσταθμοί της Δ.Ε.Η. Η εμβαλωματική αυτή λύση, γίνεται αποδεκτή εφόσον αυτά μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες θα απομακρυνθούν, ώστε να προχωρήσουμε σε μια οριστική και βιώσιμη λύση του ενεργειακού Κρήτης.

Την άποψη αυτή ενισχύει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ρ.Α.Ε, η οποία προκειμένου ν’ αποφευχθούν καταστάσεις ελλείψεων και καθυστερήσεων στην κάλυψη ισχύος Μη Διασυν-δεδεμένων νησιών, απεφάσισε την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες αυτών σε ενέργεια με τη ενίσχυση Η/Ζ από την Δ.Ε.Η και ειδικά για την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού 2004.

Κατά την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία εξέλιξης της ζήτησης και του παραγωγικού δυναμικού των νησιών, τα οποία υπέβαλε η ΔΕΗ μέσω Ρ.Α.Ε στο Υπ.Αν.

Έτσι, καλύφθηκαν ενεργειακά για έκτακτες ανάγκες των επόμενων ετών τα νησιά : Ρόδος, Χίος, Σύμη, Σύρος, Κύθνος, Ικαρία, Θήρα, Αστυπάλαια, Ανάφη, Αμοργός, Κως, Μήλος, Σίφνος, Κάρπαθος με Η/Ζ συνολική ισχύος 81 MW.

Για το επόμενο καλοκαίρι, κατόπιν αιτήσεως πάλι της ΔΕΗ Α.Ε. προς Ρ.Α.Ε. και Υπ.Αν., εγκρίθηκε η εγκατάσταση νέων ενοικιαζόμενων φορητών μονάδων Η/Ζ, συνολικής ισχύος 66 MW για τα Μη Διασυνδεδεμένα νησιά Αμοργό, Θήρα, Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λέσβο, Μήλο, Μύκονο –Σύρο, Πάρο, Σέριφο, Σίφνο, Σκύρο και Χίο.

Μετά από αυτά και δεδομένου του χρόνου που υπολείπεται μέχρι του Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πέρα από βέβαιο ότι η αναγκαία λύση των Η/Ζ, θα επιβληθεί και στο Ν. Ηρακλείου με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανένα διάλογο.

Z) ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ:

Η προμήθεια της Κρήτης με ενέργεια έχει προκαλέσει σε ανύποπτο χρόνο, κλιμακούμενες κόντρες και μεταξύ της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) και Δ.Ε.ΠΑ (Δημοσίας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου). Η ανοικτή ενεργειακή κρίση κορυφής παρουσιάσθηκε αιφνιδιαστικά, όταν ο πρόεδρος της Ρ.Α.Ε κ. Παντελής Κάπρος δημοσιοποίησε στις 24 Νοεμβρίου 2003 στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε, στο διαδίκτυο επιστολή και εμπιστευτικό έγγραφο του ιδίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. ¶κη Τσοχατζόπουλο με ημερομηνίες 22/10/2003 και 15/10/2003 αντίστοιχα, που αφορούν τα τιμολόγια μεταφοράς του φυσικού αερίου για την κάλυψη πιθανών αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια το καλοκαίρι του 2004. Η δημοσιοποίηση έγινε μ’ ένα μήνα καθυστέρηση και ενώ είχε προηγηθεί στις 4 Νοεμβρίου προφορική επίθεση του κ. Κάπρου απέναντι στη ΔΕΠΑ σε ημερίδα για το φυσικό αέριο ο οποίος κατηγόρησε ανοικτά παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Αριστείδη Βακιρλή, την εταιρεία για «μονοπωλιακή συμπεριφορά και υψηλές λειτουργικές δαπάνες».

Η ανοικτή ρήξη με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και τα «κατηγορώ» του Κάπρου τη στιγμή μάλιστα που εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη επενδυτή (Gas Natura) για την πώληση 35%, έβλαψε σοβαρά το προφίλ της ΔΕΠΑ. Η συγκυρία αυτή, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την μεταφορά φυσικού αερίου στη Κρήτη, όταν οι εμπλεκόμενοι και οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη διάσταση απόψεων. Για άλλη μια φορά η Κρήτη βρίσκεται στο μάτι του κύκλου όσον αφορά το ενεργειακό πρόβλημα (και μάλιστα ερήμην των κατοίκων της) που μαστίζει επί δεκαετίες το νησί, με αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα να εκτεθεί η Κρήτη και η Χώρα ενόψει Ολυμπιακών αγώνων και μακροπρόθεσμα να πληρώσουμε το τίμημα ανεπάρκειας ισχύος με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οι αιτίες είναι γνωστές, αδιαφορία, έλλειψη πολιτικής βούλησης και κοινωνικής αποδοχής, αλλά προ πάντων η αδυναμία συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 14 Νοέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 116 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607073
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.