ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η θανατηφόρος διοξίνη επανέρχεται εφιαλτικά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 06 Νοέμβριος 2004

Δ Ι Ο Ξ Ι Ν Η (TCDD)

Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Ο εφησυχασμός, η αδιαφορία, ο οχαδελφισμός, αλλά προπάντων το κυνήγι του κέρδους με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, οδηγούν την ανθρωπότητα σε τραγικά ατυχήματα ή και σκόπιμα λάθη, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περιοδικά μια σειρά θανατηφόρων ασθενειών, με καταστρεπτικές συνέπειες για τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και πανίδα και να οδηγούν κατ’ επανάληψη στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας.

Σκοπός μου δεν είναι η καταστροφολογία και η κινδυνολογία, ούτε ο πανικός, αλλά «η σωστή ενημέρωση που προέρχεται από τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να μην ξεχνάνε οι τωρινές γενιές τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον και στην υγεία μας, αλλά να διασώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί για τα παιδιά μας. Ήδη υπάρχουν παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα μη ανατρέψιμα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση, η κατάχρηση και εξαφάνιση φυσικών πόρων, η αλλαγή του κλίματος, η καταστροφή των τροπικών δασών, η ρύπανση των ωκεανών κ.λ.π.

Σε αυτά προστίθενται κάθε φορά και άλλα, που παρουσιάζουν κάποια περιοδικότητα και προέρχονται, αποκλειστικά από εγκληματικές ενέργειες του ανθρώπου. Αυτές τις μέρες επανήλθε το πρόβλημα με τις διοξίνες, η οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας και με εκκίνηση τις ζωοτροφές των αγελάδων στην Ολλανδία, έφθασε στο γάλα και στα βοδινά κρέατα, όπως παλιότερα στα κοτόπουλα του Βελγίου και αντιμετωπίσθηκε με τέτοιο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε είναι χάρμα οφθαλμών να παρακολουθείς τις δηλώσεις τους, σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε και να πίνουμε και πως στη συνέχεια σπεύδουν να εφησυχάσουν τους πολίτες. Μετά να δημιουργήσουν πανικό και στη συνέχεια, να στρίβουν δια της μεθόδου της μπόρας που πέρασε. Αλλά ας δούμε τις δηλώσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών, για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος από τα κοτόπουλα Βελγίου μέχρι το γάλα της Ολλανδίας.

Α. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ:

Η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα τροφίμων (ΕΦΕΤ) κυρία Χριστίνα Παπανικολάου στις 3-2-2002, δήλωσε κατ’ αρχήν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην ελληνική αγορά, διότι πρόκειται για πρόβλημα οριοθετημένο στη βελγική αγορά: "Στους ελέγχους που κάνουμε σε σουπερμάκετ, αποθήκες και ψυγεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι έχει γίνει στην Ελλάδα εισαγωγή κοτόπουλων από το Βέλγιο". ¶λλωστε, ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτης Χατζημιχάλης με δηλώσεις του επεσήμανε ότι "με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιες αρχές του Βελγίου, δεν έχουν γίνει εξαγωγές των ύποπτων κοτόπουλων σε χώρες της Ε.Ε και σε τρίτες χώρες".

Πριν όμως αλέκτωρ λαλήσει τρις η κ. Παπανικολάου μέσω των επιθεωρητών του ΕΦΕΤ "εντοπίζει και δεσμεύει ύποπτες ποσότητες κατεψυγμένων πουλερικών – προέλευσης Βελγίου – σε αποθήκες – ψυγεία της Αθήνας !". - ¶ντε τώρα να βρεις άκρη… λένε όσοι γνωρίζουν το «μπάχαλο» στις καταγραφές και στους ελέγχους των ζωοτροφών και των προϊόντων που ξεκινούν από το στάβλο και μπερδεύουν στη διαδρομή ώσπου να φτάσουν στο πιάτο του καταναλωτή.

Με τον ίδιο τρόπο, αντιγράφουν τις δηλώσεις και για το γάλα από την Ολλανδία, ότι δηλαδή προς το παρόν είμαστε ασφαλείς, ότι σταμάτησε η εισαγωγή βοοειδών και γάλατος από την Ολλανδία, ενώ μας προτρέπουν να ελέγχουμε τα προιόντα που αγοράζουμε. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.

Η επικινδυνότητα της διατροφικής αλυσίδας καθορίζεται:

α) από φαρμακευτικές ουσίες (αντιβιοτικά, χημειοθεραπευτικά, καταπραϋντικά, οργανικοί βιοκαταλύτες) που χορηγούνται στα ζώα για πληρέστερη αξιοποίηση της τροφής και έτσι στην ταχύτερη και οικονομικότερη πάχυνση των ζώων, ή σε βελτίωση της ποιότητας του κρέατος. Η έντονη φαρμακολογική δράση τους είναι δυνατόν να επηρεάσει τη φυσική ορμονική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού προκαλώντας καρκινογενέσεις.

β) Εκτός όμως από τις φαρμακευτικές ουσίες έχουμε και ορισμένα πρωτεολυτικά ένζυμα φυτικής προέλευσης (που διασπούν τις πρωτεΐνες), που ενέσονται στο ζώο είτε πριν είτε αμέσως μετά τη θανάτωσή του, με σκοπό το κρέας του να γίνει πιο τρυφερό.

γ) Επίσης έχουμε και διάφορα πρόσθετα, που έχουν στόχο την ελάττωση του κόστους της τροφής και την απόκτηση χαρακτηριστικών ιδιοτήτων, όπως να είναι εύληπτη, να μην αλλοιώνεται εύκολα, να είναι εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα συστατικά. Η συγκέντρωσή τους στη ζωοτροφή καθορίζεται νομοθετικά, ενώ υπολειμματική συμπεριφορά τους παρουσιάζει διακυμάνσεις, ανάλογα με την συγκέντρωση τους στη ζωοτροφή και στο βαθμό απορρόφησης τους από το ζωικό οργανισμό. Πιο συνηθισμένα πρόσθετα είναι τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες.

δ) Εκτός όμως από τους παραπάνω παράγοντες, η επικινδυνότητα των ζωοτροφών αυξάνει κατακόρυφα, από περιβαλλοντικούς ρυπαντές, μεταξύ των οποίων και η ΔΙΟΞΙΝΗ, που φτάνουν στο ζώο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η υπολειμματική συμπεριφορά τους είναι συνάρτηση του βαθμού απορρόφησης τους, των μηχανισμών μεταβολισμού και του τρόπου και ρυθμού απέκκρισης τους από του ζωικούς οργανισμούς. Ο ρυθμός συσσώρευσή τους διαφέρει από ζώο σε ζώο. Η απέκκριση τους γίνεται κυρίως με το ΓΑΛΑ και τα ΑΥΓΑ.

Πώς όμως να γίνει έλεγχος χωρίς υποδομή; «Ούτε ένα από τα 17 κτηνιατρικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα αλλά ούτε τα δύο Ινστιτούτα Υγιεινής Τροφίμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαθέτουν την υποδομή για έλεγχο διοξινών και συγγενών ουσιών στα τρόφιμα !» καταγγέλλει η Γκρινπίς στις 18 –12 –2001. Δυστυχώς, αλλά ακόμη και σήμερα, στην Ελλάδα δεν έχουν εξοπλιστεί τα κατάλληλα εργαστήρια και φυσικά δεν πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι για διοξίνες, δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.

Δηλητήριο για 1,5 εκατ. ανθρώπους η ποσότητα διοξίνης αροκλόρ και όχι κλοφέν – διαφέρουν στο όνομα, όχι στην επικινδυνότητα - που διέφυγε κατά το ατύχημα στη μονάδα της ΔΕΗ της Κοζάνης. Θεωρητικά μπορεί να ξεπεράσει την ημερήσια «επιτρεπτή» δόση για περισσότερους από 1,5 εκ. ανθρώπους, δηλώνει η Γκρινπίς μετά το ατύχημα. Από την καύση των δύο πυκνωτών που περιείχαν 11 κιλά arochlor, παρήχθησαν 0,22 mgr διοξίνη. Η ποσότητα αυτή, αν και ακούγεται πολύ μικρή, εν τούτοις είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Με κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορεί να «πλήξει» 1,5 εκ ανθρώπους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σπύρου Κυριάκη προέδρου του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και καθηγητή Παθολογίας Ζώων "κανένας καταναλωτής δεν μπορεί να εφησυχάζει ούτε να είναι σίγουρος για το τι τρώει αφού δεν υπάρχει υγειονομικός έλεγχος στις ζωοτροφές, ο κίνδυνος να τρώμε μέσω των ζωοτροφών διοξίνες ακολουθεί κάθε μπουκιά μας. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό στις ζωοτροφές. Οι επιχειρήσεις που παράγουν και διακινούν ενδιαφέρονται για το ΚΕΡΔΟΣ με χαμηλό κόστος".

Πάντως τονίζει ο κ. Κυριάκης, για μια ακόμη φορά φάνηκε η ανακολουθία λόγων και έργων στη χώρα μας, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη μηχανισμός καταγραφής των πηγών διοξινών, ούτε παρακολούθησης των συγκεντρώσεων διοξινών στο Περιβάλλον, στα ζώα και στον άνθρωπο. Αν και το 1999 αποφασίστηκε η δημιουργία δύο εξειδικευμένων εργαστηρίων - στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» - ακόμη και σήμερα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ώστε να ξεκινήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Παρακολούθησης Διοξινών για τον εντοπισμό διοξινών στα τρόφιμα, στον αέρα και στο νερό. Τα 550 εκατομμύρια που δόθηκαν από το Β΄ Κ.Π.Σ εξασφάλισαν τον βασικό εξοπλισμό για τη δημιουργία των δύο εργαστηρίων, αλλά τα υπόλοιπα κονδύλια για την ολοκλήρωσή τους δεν δόθηκαν ποτέ.
Σε όλα αυτά τα ευτράπελα έρχεται να προστεθεί και μια Υγειονομική Απόφαση με αρ. 36571/4-6-1999 από τη Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ με θέμα: «Μέτρα προστασίας όσον αφορά την μόλυνση από διοξίνες ζωικών προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τα ζώα». Σύμφωνα με αυτήν:

Αποφασίζουμε:
1. Απαγορεύουμε την είσοδο στη χώρα μας, τη διάθεση για ανθρώπινη διατροφή των ζώων, κρεάτων χοίρων και βοοειδών καταγωγής Βελγίου από 15 Ιανουαρίου 1999 μέχρι σήμερα. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται και για την Ολλανδία
2. Επιβάλλουμε την διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό όλων των κρεάτων χοιρινών και βοοειδών καταγωγής Βελγίου (και Ολλανδίας σήμερα).
3. Τη δέσμευση όλων των κρεάτων, χοίρων και βοοειδών καταγωγής Βελγίου μέχρι νεωτέρας εντολής (Τα ίδια και για την Ολλανδία).
Η παρούσα απόφαση ενδέχεται να τροποποιηθεί ώστε να ευθυγραμμισθεί με την απόφαση που θα ληφθεί στα Όργανα της Ε.Ε.
Ο Υφυπουργός Γεωργίας
Παρασκευάς Φουντάς

Β. Τι είναι η διοξίνη και ποιες οι επιπτώσεις της;

Η διοξίνη είναι από τις πιο γνωστές χημικές ουσίες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 από το the Environmental Protection Agency την κατέτασαν ως μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την δημόσια υγεία. Είναι η τοξικότερη ουσία στον πλανήτη μετά την τοξίνη της αλλαντίασης και τα δηλητήρια νεύρων των υπερδυνάμεων.

Γρήγορα βρέθηκε ότι και ελάχιστα ίχνη διοξίνης μπορούσαν να προκαλέσουν τερατογενέσεις. Επίσης από τις πρώτες παθήσεις που ανακαλύφθηκε ότι προκαλεί η διοξίνη ήταν η χλωρακμή.

Τα συμπτώματα της είναι: κοκκίνισμα του δέρματος, δημιουργία σπυριών, ευαισθησία στο κρύο, λαχάνιασμα της αναπνοής, κόπωση, πόνοι στο συκώτι, αϋπνία, σκοτοδίνη, απώλεια της λίμπιντο, νευρικότητα, ακαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων, ανωμαλίες στο πάγκρεας, στο συκώτι και τα νεφρά, νέκρωση του συκωτιού, υψηλή πίεση ναυτία, πονοκέφαλος, ψυχική κατάθλιψη (R.W. Baughan Harvard 1974).

Γ. Τα ατυχήματα:

Μετά από τις έρευνες για τη διοξίνη ήρθε σειρά ατυχημάτων, για να επιβεβαιώσει τα επιστημονικά πειράματα:

α. Το 1954 στο εργοστάσιο BASF της Γερμανίας, δύο εργάτες εκτέθηκαν στη διοξίνη. Ο ένας χωρίς να έλθει σε επαφή με τη διοξίνη, παρουσίασε συμπτώματα χλωρακμής, ενώ ο άλλος που δούλευε στο θάλαμο που γινόταν υδρόλυση για την παραγωγή διοξίνης, παρουσίασε ερεθισμό του δέρματος, πονοκεφάλους, βλάβη μυοκαρδίου, βρογχίτιδα, ρινίτιδα, αμυγδαλίτιδα και βλάβες στο συκώτι. Τα αντιβιοτικά και οι εμβολιασμοί δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα έτσι αργότερα, έπαθε ηπατίτιδα και φλεβίτιδα στο αριστερό πόδι και 10 χρόνια αργότερα πέθανε από στεφανιαία ανεπάρκεια και εμβολισμό των πνευμόνων.

β. Το 1958 στο ίδιο εργαστήριο εργάτης που δούλευε στους θαλάμους υδρόλυσης και ενώ είχαν πάψει να παράγουν διοξίνη, ανασήκωσε μερικές φορές τη μάσκα του για να σκουπίσει τον ιδρώτα από το πρόσωπό του. Πονοκέφαλοι, απώλεια ακοής και χλωρακμή του παρουσιάσθηκαν. Μετά από ένα μήνα μπήκε στο Νοσοκομείο και εξ μήνες αργότερα παρουσίασε οξεία παγκρεατίτιδα και καρκίνο και πέθανε. Αυτά ήταν τα πρώτα μεμονωμένα ατυχήματα διοξίνης.

Ακολούθησαν τα γνωστά ατυχήματα μεγάλης έκτασης στην Ιταλία, Ολλανδία, Αγγλία, Αμερική και Σοβιετική Ένωση:

γ. Το 1971 σ’ ένα ιππόδρομο κοντά στο Σέιντ Λούις, ράντισαν με ελαιώδες υλικό για να μην σηκώνεται σκόνη. Αποτέλεσμα 43 άλογα, πολλά κοτόπουλα, ποντίκια, γάτες και σκυλιά πέθαναν, διότι το ελαιώδες υγρό προερχόταν από ένα εργοστάσιο του Μιζούρι που κατασκεύαζε το χορτοκτόνο για τις επιχειρήσεις της Αμερικής στο Βιετνάμ.

δ. Μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν εργαστεί στους ραντισμούς της ζούγκλας με το 2,4,5-T ή TCDD ή διοξίνη, άρχισαν να παρατηρούν καθαρά συμπτώματα χλωρακμής. Το ίδιο συνέβη και με τους Βιετναμέζους. Το 1977 μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, δικαστικές αποφάσεις και διαμαρτυρίες η Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία έριξε 860.000 γαλόνια του χορτοκτόνου στους κλίβανους στο νησί Johnston του Ειρηνικού με την Ελπίδα ότι με το κάψιμο η διοξίνη θα εξαφανιστεί.

ε. Το μεγαλύτερο όμως ατύχημα με διοξίνη συνέβη τον Ιούλιο του 1977 σ’ ένα εργοστάσιο έξω από το Μιλάνο, το ICMESA, που ήταν εταιρεία θυγατρική της Ελβετικής Givaadan κι ανήκει στην πολυεθνική Hoffman –La Roche. Η Hoffman δεν μπορούσε να το εγκαταστήσει στην Ελβετία με τους αυστηρούς Ελβετικούς κανονισμούς ασφαλείας και έτσι το εγκατέστησε στην Ιταλία, που είχε γίνει σκουπιδότοπος πολλών πολυεθνικών.

Στο εργοστάσιο έγινε μια έκρηξη που δημιούργησε ένα σύννεφο με πολλή διοξίνη που απλώθηκε στις γύρω περιοχές του Μέντα, Σεζάνο, Μαντέρο και Σεβέζο.

Από τις πρώτες ημέρες τα πουλιά και τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν, ενώ πολλά μικρά παιδιά μπήκαν στο νοσοκομείο, σοβαρά άρρωστα. Το πρόβλημα έπαιρνε διαστάσεις, αλλά μόνο δύο εβδομάδες αργότερα οι αρχές άρχισαν να παίρνουν μέτρα και 16 μέρες μετά το ατύχημα, άρχισαν την εκκένωση της περιοχής. Το Σεπτέμβριο του 1978 οι κάτοικοι γύρισαν στα σπίτια τους, αφού πρώτα ο Επίσκοπος του Μιλάνου τα ευλόγησε και αφού η Givaudan τους βεβαίωσε ότι καθάρισε η πόλη. Στο μεσοδιάστημα οι περισσότεροι παρουσίασαν χλωρακμή και αρρώστιες στο συκώτι. Οι μολυσματικές ασθένειες τριπλασιάστηκαν, όπως και οι νευροπάθειες κι άλλες παθήσεις. Οι γυναίκες μετά την επιστροφή εφάρμοσαν αντισυλληπτικές μεθόδους για να μην γεννήσουν ανώμαλα παιδιά.

Η διοξίνη, ούτε απομακρύνεται από το Περιβάλλον, ούτε διαλύεται, ούτε διασπάται. Οι Ιταλοί όμως, υπολογίζοντας τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της εκκένωσης του Σεβέζο, επανέφεραν τους κατοίκους. Το Σεβέζο μας έχει δώσει τα καλύτερα ανθρώπινα πειραματόζωα που μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Μετά από τα παραπάνω, τα ατυχήματα στο Βέλγιο με τις ζωοτροφές και το πέρασμα της διοξίνης μέσα από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο, δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, η ζωή μας τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προσωρινά και οι έλεγχοι ανεπαρκείς.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από το χρονικό καταστροφής της διοξίνης είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ο περίφημος νόμος της αφθαρσίας της ύλης. Σύμφωνα με αυτόν, η ύλη παραμένει άφθαρτη κι αθάνατη, έστω κι αν αλλάζει μορφή. Επομένως, ότι ρίχνομε στο Περιβάλλον (στην προκειμένη περίπτωση καμμένα λάδια, ορυκτέλαια κ.λ.π) δεν χάνεται, αλλά κάπου πηγαίνει. Η διοξίνη εισέρχεται μέσω των βιομηχανοποιημένων ζωοτροφών στην τροφική αλυσίδα και στην συνέχεια σταθερή επιστρέφει σ’ εμάς, όπου και δρα στον οργανισμό μας αθροιστικά.

Τα ατυχήματα με την διοξίνη έδειξαν, ότι έστω και με την καλοτυχία της ανακάλυψης και της εμπειρίας μας, δεν μπορούμε να κάνομε και πολλά για την επανόρθωση του κακού. Αν συνεχίσομε να παρακολουθούμε την τραγωδία ως απαθείς θεατές, η στιγμή που θα γίνομε μέρος της δεν θα αργήσει.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 12 Φεβρουάριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 173 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56160061
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.