ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 06 Νοέμβριος 2004

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ (1994-2004) ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μέρος 2o

Β) Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η αδυναμία υλοποίησης ενεργειακού σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης οδήγησε σε ενεργειακό αδιέξοδο την Κρήτη.

Οι αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αδιαφορία και την αδυναμία συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων και την υλοποίηση της ελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το νόμο 2773/99, οδήγησαν το ενεργειακό Κρήτης σήμερα σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την έκδοση του κανονισμού αδειών, παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, το Υπ.Αν. καθίσταται ουσιαστικά συντονιστής για την χορήγηση η την αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης αδειοδότησης μέσα σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία που θα λάβει τη γνωμοδότηση της Ρ.Α.Ε (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας). Σε περίπτωση διαφωνίας του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης με τη γνώμη της Ρ.Α.Ε., ο υπουργός προχωρεί στην έγκριση ή απόρριψη της άδειας αιτιολογώντας την απόφασή του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντικρουόμενες αποφάσεις δύο Υπουργών του Υπ.Αν. των κ.κ. Χριστοδουλάκη και Τσοχατζόπουλου, των οποίων η ενεργειακή πολιτική συνέβαλε τα μέγιστα να βρεθεί η Κρήτη 2 μήνες πριν τους ολυμπιακούς αγώνες και 1 μήνα πριν το κρίσιμο καλοκαίρι του 2004 εκτός ενεργειακού σχεδιασμού των «Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλήρης αδιαφορία για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έμειναν καθηλωμένες στα 80 MW του 2000, ενώ το ενδιαφέρον τον επενδυτών για τα εγκεκριμένα 54 ΜW αιολικών πάρκων καταβροχθίσθηκε από αντιαναπτυξιακό τέρας της γραφειοκρατίας και τον ανταγωνιστικό εχθρό των συμβα-τικών σταθμών, που ευνόησε η απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πολιτικές των δύο υπουργών για το Ενεργειακό της Κρήτης στο ίδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και με την ίδια γνωμοδοτοτική αρχή την Ρ.Α.Ε, έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά προπάντων στη συνείδηση περήφανου Κρητικού λαού, ο οποίος έχει βαρεθεί πλέον να τον εμπαίζουν μ’ ένα πρόβλημα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Δεν έχω επίσης αυταπάτες, ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης θα μπορέσει να ξεπεράσει τις συμπληγάδες των πολυεθνικών συμφερόντων που αυτές τις ημέρες έχουν δημιουργήσει την μεγαλύτερη ίσως πετρελαϊκή κρίση, αφήνοντας τη λύση του προβλήματος στους κανόνες της απελευθερωμένης αγοράς, η οποία με τη σειρά της είναι δέσμια
(οξύμωρο σχήμα) των Διυλιστηρίων, των μεσαζόντων, των κερδοσκόπων και της παραοικονομίας. Αλλά κάθε ένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και προσωπικά δεν μπορώ να πρόωρα να εκφράσω την άποψή μου. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων στις 31/7/2000 από τον κ. Χριστοδουλάκη το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης επιλύεται με τον παρακάτω ενεργειακό σχεδιασμό :

Επειδή η αύξηση ενεργειακής ζήτησης στην Κρήτη είναι εξαιρετικά υψηλή , φθάνοντας και το 10,7% μεταξύ των ετών 1998 και 1999, δηλαδή υπερδιπλάσιο της υπόλοιπης Ελλάδος, το 1994 η περιφέρεια Κρήτης μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ υπέδειξε τη θέση Αθερινόλακκος του Νομού Λασιθίου, ως την πλέον κατάλληλη για την εγκατάσταση του νέου Ατμοηλεκτρικού σταθμού. Η σχετική απόφαση Προέγκρισης χωροθέτησης ελήφθη στις 19-10-1995.

Τελικά στις 4-04-97, κατέστη δυνατός ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Α.Η.Σ και επετράπη στη ΔΕΗ η πρόσβαση στον χώρο του έργου για την λήψη στοιχείων απαραίτητων για την εκπόνηση των Μ.Π.Ε και των διακηρύξεων των έργων Μελέτης –Κατασκευής.

Η ΔΕΗ προχώρησε στην εκπόνηση της απαιτούμενης Μ.Π.Ε του συνόλου του έργου σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π και το ΙΘΑΒΙΚ, η οποία υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 12-6-96, ενώ η έγκρισή της, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου από τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ έγινε στις 19-1-2000.

Όμως λόγω της αναμενόμενης έλλειψης ισχύος κατά τους θερινούς μήνες των επόμενων ετών και μέχρι τη λειτουργία των πρώτων Μονάδων παραγωγής στον Α.Η,Σ Αθερινόλακκου, η οποία αναμένεται στο τέλος του 2002. (Βρισκόμαστε ήδη στο 11o μήνα του 2004 και οι μέχρι σήμερα ρυθμοί κατασκευής του έργου μετά από αυτοψίες, που έχω πραγματοποιήσει μου δίνουν την εντύπωση ότι το έργο αυτό θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μεταξύ των ετών 2006 και 2010). Η Δ.Ε.Η προκήρυξε στο μεταξύ ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση μιάς Αεριοστροβιλικής Μονάδας ισχύος 50-70 MW (αντί αυτής πραγματοποιήθηκε παράνομα η εγκατάσταση δύο Μονάδων της ίδιας ισχύος από την εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε, παρουσία των Μ. Α.Τ. κάτω από μυστηριώδης πολιτικές συνθήκες και συμφωνίες και άκρατο αυταρχισμό) με δυνατότητα της ΔΕΗ ν’ αναθέσει την προμήθεια και εγκατάσταση μιάς όμοιας Μονάδας στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου ( η εγκατάσταση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ).

Η μονάδα αυτή (50-70 ΜW), κατά τον κ. Χριστοδουλάκη θα συμβάλλει στην επαρκή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης από το καλοκαίρι του 2001.

Σχετικά με το θέμα της Λειτουργίας των Μονάδων του Α.Η.Σ των Λινοπεραμάτων σημειώνονται τα εξής :

- Στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 69269/90, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για τις υφιστάμενες μονάδες του Α.Η.Σ Λινοπεραμάτων με το έγγραφο υπ’ αριθ. ΔΕΗ/16780/25-10-94. Η υπόψη ΜΠΕ έχει αξιολογηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ήδη έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων του ΑΗΣ, έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ 46998/05-06-2000. (Η έγκριση της Μ.Π.Ε Λινοπεραμάτων έσπασε ρεκόρ καθυστερήσεως περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεδομένου ότι υποβλήθηκε το 1994 και εγκρίθηκε το 2000. Ενώ σύμφωνα με το νόμο 1650/86 απαιτούνται 60 ημέρες για την έγκριση έργων υψηλής όχλησης, που συνήθως μετατρέπεται λόγω συμπλη-ρωματικών στοιχείων σε 2 χρόνια.

Μετά από αυτά, καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης και λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές ανάγκες του συστήματος της Κρήτης και με βάση τα παραπάνω στοιχεία για την λειτουργία των υφιστάμενων Μονάδων του Α.Η.Σ Λινοπεραμάτων προκύπτει ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των Σταθμών της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα σε άλλη θέση}}

Όπως θα δούμε όμως στην συνέχεια, με την ανάληψη του Υπ.Αν από τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο σχεδιασμός άλλαξε ριζικά. Ας ληφθεί υπόψη ότι ο εκ Χανίων Υπουργός και μετέπειτα Βουλευτής του Νομού δεν αναφέρθηκε καθόλου στην κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ξυλοκαμάρα Χανίων . Το γιατί θα το δούμε μαζί με τα άλλα ενεργειακά της Κρήτης στο επόμενο δημοσίευμα.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 14 Νοέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 114 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607521
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.