ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΣΥΝ για το βέτο της Ελλάδας στις κυρώσεις για την θαλ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γραφείο υποστήριξης του ΣΥΝ στο Ευρω-Κοινοβούλιο , Τρίτη, 26 Οκτώβριος 2004

Γραφείο υποστήριξης του ΣΥΝ στο Ευρω-Κοινοβούλιο

ΤΟ ΒΕΤΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης με θέμα τη θέσπιση Οδηγίας για την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τη θαλάσσια ασφάλεια. Στιγματίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που συνεχίζει να αδιαφορεί και να αντιδρά στην κοινοτική νομοθεσία που διέπει την ασφάλεια στη ναυτιλία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιεραρχώντας ως σημαντικότερη προτεραιότητα την προάσπιση των κατεστημένων συμφερόντων μιας μερίδας εφοπλιστών.

Η πρόταση οδηγίας προκαλεί αντιδράσεις στους ελληνικούς εφοπλιστικούς κύκλους γιατί ορίζει ότι πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις όχι μόνο στον κύριο του πλοίου ή τον πλοίαρχο, αλλά και στον κύριο του φορτίου, το νηογνώμονα ή κάθε άλλο ενεχόμενο. Μόνο έτσι όμως, κατά την Επιτροπή και 23 κράτη μέλη που αποδέχονται την οδηγία, μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια στη ναυτιλία και να ενισχυθεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλούν πλοία. 

Σχολιάζοντας την κυβερνητική επιλογή για άσκηση βέτο στη συγκεκριμένη οδηγία,  ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε τα ακόλουθα:

"Το βέτο που άσκησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκθέτει τη χώρα, καθώς λειτουργεί υπέρ των εφοπλιστικών συμφερόντων, αγνοεί παντελώς τη ζωτικής σημασίας προτεραιότητα για προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και υπονομεύει την εικόνα της ελληνικής ναυτιλίας. Μόλις πρόσφατα, στις 7 Ιουλίου 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη εφαρμογή μιας άλλης οδηγίας σχετικά με την ασφάλεια στη ναυτιλία και την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία. Προθεσμία συμμόρφωσης προς αυτή την οδηγία ήταν η 13η Νοεμβρίου 2003. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται όχι μόνο σε αντίθεση με τους λοιπούς κοινοτικούς εταίρους, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία πλήττει όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την αλιεία και τον τουρισμό".

Συνάντηση εργασίας με θέμα:

Αντιστρέφοντας την ξέφρενη αντι-περιβαλλοντική κούρσα της Ελλάδας, με εργαλείο την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος κου Σταύρου Δήμα, και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αρνητική επίδοση της Ελλάδας ως προς την τήρηση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διοργανώνουν ανοιχτή συνάντηση εργασίας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της προσπάθειας για προστασία του περιβάλλοντος και αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας.

Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8), τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2004 (11.00 - 14.00). Πληροφορίες: 210-3378528-30, e-mail: papadimoulis@syn.gr

Λίγα λόγια για το θέμα…

Μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε το χάρτη των παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Για μια ακόμη φορά, η χώρα μας, εξαιτίας απαράδεκτων παραλείψεων των κυβερνήσεων, αναδείχθηκε σε "μαύρο πρόβατο" της περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μάργκοτ Βάλστρομ, οι αντι-περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας περιέχονται σε 72 φακέλους. Από αυτούς, οι 37 φάκελοι αναφέρονται σε περιπτώσεις που οδεύουν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία. Στην απάντηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Από το σύνολο των παραβάσεων, 19 περιπτώσεις αφορούν στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, 16 περιπτώσεις σε παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, 12 περιπτώσεις σε παραβιάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και την ποιότητα των υδάτων, 11 περιπτώσεις στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση κοκ.»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με βάση τα στοιχεία που περιέχει ο ογκώδης φάκελος των ελληνικών παραβιάσεων, έκανε στις 18/10/2004 την ακόλουθη δήλωση:  "Η εικόνα της χώρας ως προς τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία είναι το λιγότερο απογοητευτική. Δέκα μόλις ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, η χώρα απειλείται με σοβαρές καταδίκες και πρόστιμα από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε 37 περιπτώσεις. Εμείς από τη μεριά μας θα αξιοποιήσουμε την παρουσία του κου Δήμα στο χαρτοφυλάκιο περιβάλλοντος για να πιέσουμε την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αναστραφεί αυτή η θλιβερή εικόνα για τη χώρα μας και η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί ουραγό στην περιβαλλοντική προστασία στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Επίσης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας και υποστήριξης των πρωτοβουλιών της κοινωνίας πολιτών και ειδικότερα των ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της προσπάθειας για προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας.»

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57078979
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.