ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αυτοψία στη ΔΕΗ των Λινοπεραμάτων του Ηρακλείου στις Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 05 Ιανουάριος 2001

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 30-3-98

ΜΕΡΟΣ 4ο
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ)

Σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός πρέπει να είναι ανοιχτά και υπεύθυνα ενημερωμένος ειδικά σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της υγείας του. Αν η ενημέρωση (όπως αυτή των επιπτώσεων του εργοστασίου της ΔΕΗ) έχει προκαλέσει ανησυχία, αυτή είναι προτιμότερη από την άγνοια και την ευτυχία που ακολουθεί. Με γνώση την ενημέρωση και την ανησυχία μπορεί να προστατευθεί κανείς. Αν η δημοκρατία αποτύχει σ’ αυτό το σημείο, καθώς συχνά συμβαίνει, τότε είναι καθήκον του κάθε πολίτη να επιδιώξει την ενημέρωσή του και να πάρει μέτρα. Καμιά εθνική ασφάλεια και κανένα δημόσιο συμφέρον δε δικαιολογεί να διακινδυνεύουν την ζωή τους οι πολίτες, όπως επικαλέσθηκε η Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και η δημόσια διοίκηση την οποία εκφράζει στην περίπτωση του Κρυονερίου.

Επί δέκα έτη οι γραμμές υψηλής τάσης 15KV, μετά από προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ δεν περνούσαν από τον οικισμό Κρυονερίου με το παρακάτω σκεπτικό του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

«Η επί του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και δη τη υγείας των κατοίκων οικισμού, επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων δεν είναι μόνο θέμα που άπτεται του φυσικού περιβάλλοντος, δια το οποίο αρμόδιος είναι ο Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε και αμιγώς τεχνικό ζήτημα, που στηρίζει τη συναρμοδιότητα το Υπουργείου Βιομηχανίας, ως αρμοδίου επί των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά είναι προεχόντως θέμα που αφορά στη ανθρώπινη υγεία για το οποίο αρμόδιος είναι ο Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων».

Μετά όμως τα Black-out πριν μερικά χρόνια, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επικαλούμενη λόγους δημόσιου συμφέροντος, έβαλε στον τότε υπουργό Υγείας – Πρόνοιας να προσυπογράψει την Περιβαλλοντική Μελέτη (Μ.Π.Ε)της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με του πύργους και σταθμούς υψηλής τάσης, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων.

Ερχόμαστε τώρα στα δικά μας και συγκεκριμένα στην αυτοψία της 30ης –3-98 στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου πλην της, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης από τα στερεά και υγρά τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα τα οποία αναφέραμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα, διαπιστώθηκε και ο αόρατος κίνδυνος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυλώνες υψηλής τάσης (150.000 V).

Είναι πλέον αποδεκτό μετά από πειραματική έρευνα δεκάδων χρόνων ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής τάσης, όπως αυτή που μεταφέρουν οι πύργοι της ΔΕΗ (όχι των 220 V, που περνούν έξω από τα σπίτια μας), αλλά των 150 KV, μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, καρκίνο,αλλαγή της συμπεριφοράς, επιπλοκές στον εγκέφαλο κ.α. ειδικά σε παιδιά μικρής ηλικίας. Σε γνωστή περιοχή η έρευνα έδειξε επικίνδυνα θετικά αποτελέσματα. Τα ισχυρά ηλεκτρικά πεδία των γραμμών υψηλής τάσης, προκαλούν τη ροή ηλεκτρικών ρευμάτων μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, των οποίων οι βλάβες είναι ανάλογες του χρόνου έκθεσης σε αυτά και της απόστασης από τα καλώδια υψηλής τάσης.

Συστηματική έρευνα ανά τον κόσμο έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση στην έκθεση σε τέτοια πεδία και της λευχαιμίας, καθώς και παιδικούς καρκίνους.

Η Δ.Ε.Η., έχει εγκαταστήσει στα Λινοπεράματα, τους πύργους υψηλής τάσης, που όπως φαίνεται κατά ένα εγκληματικό τρόπο περνούν από κατοικημένες περιοχές χωρίς περιβαλλοντική έρευνα επιπτώσεων των πεδίων. Βέβαια εδώ υπάρχει και πρόβλημα Πολεοδομικό. Πώς δηλαδή, επετράπη να κατασκευασθούν οικίες κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης, η πώς η ΔΕΗ πέρασε τις γραμμές της πάνω από υφιστάμενες οικίες;

Οι γραμμές αυτές βέβαια προχωρούν, ανατολικά προς ¶γιο- Νικόλαο – Σητεία και θα φθάσουν μέχρι τον Αθερινόλακκο, όπου κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ και Δυτικά προς Ρέθυμνο – Χανιά για να συνδεθούν με το υπάρχον εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας. Είναι σίγουρο ότι κατά την επικίνδυνη αυτή διαδρομή θα περνούν και από άλλες οικίες, η περιοχές με διάφορα ζώα, τα οποία εξίσου υφίστανται βλάβες από αυτά. Οι ευθύνες δε μειώνονται με δικαιολογίες του τύπου δεν γνωρίζαμε, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζουμε ήπια την κρατική αδράνεια, η οποία όταν θέλει όπως όλοι γνωρίζουμε με αστυνομικά μέτρα και προπηλακισμούς, να επιβάλλει τη θέληση της. Το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ίδιου του κράτους.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι και μέχρις στιγμής δεν υπάρχει από πλευράς συνταγματικού δικαίου καμία αντίρρηση σχετικά για την οριακή τιμή των 100 Mikrotesla για μαγνητική πυκνότητα ροής των πεδίων χαμηλής συχνότητας, όπως είναι τα 50 Hz.

Τα παραπάνω, αποδέχτηκε και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στο 1ο τμήμα στην απόφασή του της 17ης –2-1997. Συγκεκριμένα, το Γερμανικό Δικαστήριο δέχεται ότι η υπέρβαση της οριακής τιμής των 100 Mikrotesla, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμός του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλες επενέργειες όπως δυσφορία, ζαλάδα, πονοκέφαλος κ.λ.π.

Αλλά και στο Ελληνικό Δίκαιο υπάρχει δεδικασμένο με την απόφαση 4503/1997 στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση των κατοίκων Κοιν.Κρυονερίου κατά ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΒΕΤ, ΔΕΗ, Σ.Π. κ.λ.π, και δεν επέτρεψε την διέλευση επάνω από τον οικισμό, γραμμών υψηλής τάσης 150 KV και 400 ΚV, διότι πέραν της υπέρβασης των ορίων δεν υπήρχε επιστημονικά τεκμηριωμένη Μ.Π.Ε, υπογεγραμμένη από τον συναρμόδιο Υπουργό Υγείας - Πρόνοιας.

Πέρα όμως και πάνω από τα δεδικασμένα, που προαναφέραμε η φυσική επιβεβαιώνει την υπέρβαση των ορίων που έχει επιβάλλει η Γερμανική Κυβέρνηση των 100 Mikrotesla. Συγκεκριμένα, η ένταση Β του μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται γύρω από ρευματοφόρο αγωγό και σε απόσταση r, δίνεται από τον τύπο B=μο.I /2πr, (όπου μο η σταθερά που ισούται με 4π.10-7 N/A2), εάν δώσουμε στην ένταση I μια μέση τιμή στα καλώδια υψηλής τάσης και στην απόσταση r, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες τιμή 5m περίπου, τότε η τιμή της έντασης του μαγνητικού πεδίου εντός των οικιών που βρίσκονται κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ, μας δίνει αποτέλεσμα 12. 10-4 Tesla ή 120 Mikrotesla, που υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια.

Τέλος, τα πειραματικά δεδομένα έχουν δώσει τα παρακάτω αποτελέσματα: O Ρίτσαρτ Φίλιπς των εργαστηρίων Μπατέλ Πασίφικ που πήρε ινδικά χοιρίδια και τα εξέθεσε σε πεδία 60 Hz και τάσης 30.000 Volt (πολύ χαμηλότερη των 150.000 V της Δ.Ε.Η). Μετά από 18 μήνες οι απόγονοι των χοιριδίων είχαν διπλάσιο αριθμό ανωμαλιών από τα άλλα χοιρίδια. Ένας άλλος επιστήμονας, ο Hans –Arne Hansson του Ινστιτούτου Νευρολογίας στο Γκότεμπερκ της Σουηδίας χρησιμοποίησε πεδία ακόμη χαμηλότερης τάσης των 14.000 V και στη γνωστή μας συχνότητα των 50 Hz. Τα πειραματόζωα ήταν έμβρυα κουνελιών που ακτινοβολήθηκαν. Ένα μήνα μετά τη γέννηση όταν εξέτασε τους εγκεφάλους τους, ανακάλυψε ότι τα κύτταρα είχαν ανώμαλη δομή και οργάνωση σε σχέση με τα μη ακτινοβολημένα κουνέλια.

Γραμμές υψηλής τάσης υπάρχουν πολλές σε κάθε χώρα. Ο χώρος που ζούμε είναι γεμάτος από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κάθε συχνότητας και έντασης. Είναι καιρός να αποκαλυφθούν οι ανακαλύψεις για τις βλάβες που προκαλούν κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα σε παγκόσμια κλίμακα για να προστατευθεί ο ανυποψίαστος πολίτης. Είναι αδιανόητο τεχνικοί και άλλοι να εργάζονται ή να ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης. Ή οι πυλώνες ή οι άνθρωποι πρέπει ν’ απομακρυνθούν. Αντί όμως αυτού η ΔΕΗ προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον Αθερινολακκο, κατασκευάζουν δύο μήνες τώρα πυλώνες υψηλής τάσης (150.000 Volt), για να συνδέσουν τον υποσταθμό του Κατσαμπά, με τον Αθερινόλακκο και τα Λινοπεράματα, γεγονός που δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες, αλλά δεν συζητήθηκε ως όφειλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ή αν πέρασε ως θέμα ήταν μια τυπική διαδικασία χωρίς ενημέρωση του κοινού όπως ορίζει ο Νόμος 75308/5512/ 26-10-1990 (Καθορισμός τρόπου ενημέρωσης των πολιτών και φορέων εκπροσώπησης τους για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε των έργων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με την παράγραφο 2 του αρ. 5. του Ν. 1650/86).

(Συνεχίζεται)

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 28 Οκτώβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54548242
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.