ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Πρωτοβουλία Ορεινού Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ελληνικό Κράτος εναντίον Caretta caretta. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού , Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2004

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta ζει στη θάλασσα, αλλά η διαιώνισή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Ευνόητο λοιπόν είναι, ότι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta από ανθρωπογενή αίτια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές τις.

Η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση, είναι αντίστροφα η επιβεβαίωση του παραπάνω κινδύνου. Η άναρχη τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται στη χώρα μας συντελεί στην αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών και οδηγεί στη δραματική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Ειδικότερα, ο θόρυβος από τις τουριστικές επιχειρήσεις που τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα που αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, και τα οχήματα και οι ξαπλώστρες που συμπιέζουν την άμμο, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στν ωοτοκία και την εκκόλαψη. Οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν και από τη χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και τη ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι το φετινό καλοκαίρι του 2004 δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν! Οι χελώνες Caretta caretta ήταν σχεδόν μόνες τους απέναντι στο βόρβορο όλων εκείνων που τις μισούν και τις σκοτώνουν... Γιατί όμως φτάσαμε ως εκεί;

Το Ελληνικό Κράτος θέλησε ξαφνικά να εμποδίσει τη δράση και να μεταλλάξει τη μέχρι τώρα φυσιογνωμία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε δύο μέσα: α) την αλλαγή καταστατικού εσωτερικής λειτουργίας / τρόπου λήψης των αποφάσεων του Φορέα Διαχείρισης και, β) το οικονομικό εμπάργκο απέναντι του:

α) Ο νέος 11μελής Φορέας Διαχείρισης, που προβλέπεται από το αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα για το Ε.Θ.Π.Ζ., αποτελείται από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών, των ξενοδόχων, των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων, των αγροτών και από μόνο ένα εκπρόσωπο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ο οποίος μάλιστα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Με μια μόνο ψήφο τι θέση μπορούν να έχουν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες στους στόχους και τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ.; Από μικρή εώς απειροελάχιστη.

β) Εξαιτίας της διακοπής της χρηματοδότησης προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος λόγω της απορόφησης τεράστιων κονδυλίων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και της πάγιας τακτικής του Ελληνικού Κράτος να αθετεί χρηματοδοτικές και νομοπαρασκευαστικές υποχρεώσεις που έχει προς την κατεύθυνση της εδραίωσης του χαρακτήρα και της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) που ανήκει στο «Δίκτυο Περιοχών Φύση 2000» παραμένει αφύλακτο από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2004. Οι εργαζόμενοι εκεί, απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2003, στην αρχή της θερινής περιόδου προχώρησαν τελικά στο μοναδικό μέσο πίεσης που είχαν διαθέσιμο: επίσχεση εργασίας. Κάπως έτσι οι Διεθνούς σημασίας για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta παραλίες της Ζακύνθου, έμειναν εντελώς απροστάτευτες στη διάρκεια της πιο κρίσιμης για την αναπαραγωγή του είδους εποχής.

Έτσι, ο μοναδικός στην Ελλάδα Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, που ήταν σε πλήρη λειτουργία, αναγκάστηκε να υπολειτουργήσει λόγω της έλλειψης πόρων και εργαζομένων. Πιο αναλυτικα δεν λειτούργησαν καθόλου ή υπολειτούργησαν:

- Το πρόγραμμα φύλαξης των ακτών-βιότοπων της Caretta caretta κατά τους θερινούς μήνες και ειδικότερα της πολύ σημαντικής παραλίας των Σεκανίων. Οι ειδικοί φράκτες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες ωοτοκίας την νύχτα, παρέμειναν κλειδωμένοι στην αποθήκη του Ε.Θ.Π.Ζ.

- Το πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών του Πάρκου για τα μέτρα προστασίας και την αποφυγή των αθρώπινων οχλήσεων στην Caretta caretta.

Κανείς δεν θα εκπλαγεί - όπως ήρθαν τα πράγματα - αν του χρόνου απαξιωθεί έμπρακτα το εθελοντικό σκέλος στη στήριξη της δράσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.).

Ποιές ήταν, λοιπόν, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το φετινό καλοκαίρι σε ένα απαξιωμένο από την Πολιτεία Πάρκο; Τι συμβαίνει ακόμα και τώρα;
- Ανεξέλεγκτη - παράνομη - αυθαίρετη τοποθέτηση από ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες,
- παράνομες αμμοληψίες (για να τροφοδοτηθούν άραγε οι οικοδομικές δραστηριότητες που "αναζωπυρώθηκαν" στην περιοχή;),
- δεκάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανενόχλητα στις παραλίες και τις αμμοθίνες,
- νυχτερινές επισκέψεις ατόμων στις παραλίες ωοτοκίας που αναγκάζουν πολλές χελώνες να φύγουν άγεννες,
- δημιουργία εγκάρσιων αυτοσχέδιων φρακτών στις ακτές οι οποίες ελαχιστοποιούν την προσβασιμότητα των θαλάσσιων χελωνών στις θέσεις ωοτοκίας,
- αποθράσυνση των ψαράδων και άπλωμα τεράστιων διχτιών - σαρωτών μια ανάσα από τις ακτές,
- αναίτια όχληση και βασανισμός χελωνών που οδηγούνται έξω από το νερό ή σηκώνονται στον αέρα με το στανιό από επίδοξους "μασίστες" που θέλουν μ΄ αυτόν τον τρόπο να κάνουν επίδειξη στους τουρίστες με τις φωτογραφικές μηχανές,
- επανεμφάνιση ταχύπλοων (που συχνά πραγματοποιούν και αγώνες) στον Κόλπο του Λαγανά, όπου η χρήση του έτσι κι αλλιώς απαγορεύονταν,
- κ.ά.

Ακόμα:

- Η άρση της αναστολής εκτέλεσης τεράστιου παραθεριστικού οικισμού από την εταιρία «Alkyonides Villages ΑΞΤΕΕ» που πλέον κτίζεται μέσα στα όρια διαχείρισης του Πάρκου, έδωσε ώθηση στις μη αναστρέψιμες διαδικασίες κατασκευής του έργου που έχει σήμερα σχεδόν ολοκληρωθεί.

- Η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της στην περιοχή του Πάρκου έχει ενθαρρυνθεί με όλους τους δυνατούς τυπικούς και άτυπους τρόπους από την Πολιτεία, που "έκλεισε το μάτι" συνθηματικά. Ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα αυθαίρετα.

- Επίσης, δόθηκε η άδεια επέκτασης, της οποίας έγινε βέβαια άμεση χρήση, των δύο λατομείων που λειτουργούν μέσα στα όρια του Ε.Θ.Π.Ζ., με συνέπεια να καταστρέφουν ανεπανόρθωτα την κορυφογραμμή του όρους "Σκοπός", η οποία βρίσκεται πάνω από τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

- Εξ' άλλου, η υπερπλήρης χωματερή (Χ.Υ.Τ.Α.) που βρίσκεται πάνω από το βιότοπο της Καρέττα, εντός του Πάρκου, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα χρήσης της έχει λήξει, προ δύο και βάλε ετών, συνεχίζει να λειτουργεί και να ρυπαίνει τη θάλασσα του Κόλπου.

Έτσι από την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, φέτος φτάσαμε σε καθεστώς άνευ όρων παράδοσης των βιότοπων της θαλάσσιας χελώνας σε ανθρωπογενείς πιέσεις.

Όλα τα παραπάνω τελούνταν και τελούνται σε καθεστώς ασυλίας ή και επιδοκιμασίας από τις Αρχές.

Εναντίον των παραπάνω ενεργειών ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. προέβαλλε κάθε δυνατή νομική και θεσμική αντίδραση και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφερε την προσωρινή παύση των εργασιών. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά δεν ισχύει καθ' όλου το "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού". Το αντίθετο μάλιστα...

Είχε πρακτικό κόστος - θεατό από τον άνθρωπο, γιατί υπάρχει και αυτό που δε θα παρατηρήσουμε ποτέ - η παραπάνω κατάσταση για τις ίδιες τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta;

Η απάντηση είναι: δυστυχώς ναι! Και το Ελληνικό Κράτος το γνώριζε αυτό όταν υπονόμευε τη λειτουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.). Ήδη 3 νεκρές χελώνες είχαν εκβραστεί στις 30 Ιουνίου, και πολυαριθμότερες είχαν εντοπιστεί με βαρύτατες κακώσεις στο καβούκι τους από προπέλες. Η μία από τις νεκρές χελώνες (αρσενική) μπλέχτηκε στο σχοινί άγκυρας θαλάσσιου ποδήλατου.

Εκτός από τις χελώνες κινδύνεψαν, όμως, και άνθρωποι: εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό δεχόταν πολύ συχνά φραστικές και σωματικές επιθέσεις (προπηλακισμους, γρονθοκοπήματα, κτλ.) από ντόπιους επιχειρηματίες και κατοίκους που βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν τσαμπουκά σε όποιον έδειχνε να τρέφει αισθήματα συμπάθειας προς τις θαλλάσιες χελώνες.

Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν οξυνθεί όχι μόνο για την επιβίωση - διαβίωση της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta, αλλά - καλώς ή κακώς - και για το Ελληνικό Κράτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε "αιτιολογημένη γνώμη" προς το Ελληνικό Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για τη μη προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Η αποστολή "αιτιολογημένης γνώμης" προς κράτος μέλος είναι η τελευταία έγγραφη προειδοποίηση πριν την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην περίπτωση της Ζακύνθου έχει προηγηθεί άλλη μια καταδικαστική απόφαση για παραβίαση του άρθρου 12 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους. Ενδεχόμενη νέα καταδίκη θα οδηγήσει τη χώρα μας σε ταπεινωτικό πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς επιρρίπτει σοβαρή ευθύνη στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Γιώργο Σουφλιά, καθώς οδήγησε τον τοπικό φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου σε παύση εργασιών, αποφεύγοντας να ορίσει νέο Δ.Σ. και να αποδεσμεύσει ήδη εξασφαλισμένους πόρους για τη λειτουργία του.

Η κρίση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθο, όπου βρίσκονται οι κυριότεροι βιότοποι της Caretta caretta, έγινε είδηση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έλαβαν περισσότερες από 20.000 ηλεκτρονικές επιστολές διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του WWF από ολόκληρη την Ευρώπη. Η ηγεσία όμως του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. συστηματικά απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο στο πανευρωπαϊκό αίτημα για προστασία αυτού του μνημείου της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς. Όπως απέφυγε να σχολιάσει ότι για το προεδρείο του φορέα διαχείρισης η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προορίζει εκπροσώπους των τοπικών οικονομικών συμφερόντων που επί δεκαετίες αντιμάχονται τη θεσμική προστασία της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοθέση (http://www.medasset.gr) του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών - MEDASSET κάνοντας κλικ στα "ΝΕΑ".

Επίσης, διενεργείται Συλλογή Υπογραφών για την Επιβίωση των 27 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στα ελληνικά: (http://www.medasset.gr/greek_petition.htm) & στα αγγλικά (http://www.medasset.gr/english_petition.htm).

Τέλος, γενικές πληροφορίες από τη Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια των προγραμμάτων δράσης / WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3314893, e-mail: t.nantsou@wwf.gr

Αγαπητοί φίλοι, δεν πρέπει πάνω απ' όλα να ξεχνάμε ότι το προσωπικό του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) παραμένει ακόμα απλήρωτο. Αλλού χαρίζουν δισεκκατομύρια επιτρέποντας φοροπαλλαγές σε κομπιναδόρους και χαρίζοντας πρόστιμα σε απατεώνες και αλλού δε δίνουν ούτε τα στοιχειώδη και μάλιστα δεδουλευμένα... Ο "καλοπροαίρετος" καπιταλισμός των τελευταίων κυβερνήσεων αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα Θάτσερ...

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού (e-mail: orinoterra@yahoo.gr) και το ecocrete καλούν όλους όσους σχετίζονται με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα να προβούν σε διαδικασίες αναλυτικής ενημέρωσης των πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η WWF Ελλάς διοργάνωσε πρόσφατα ημερίδα στην Αθήνα, όπου τα πράγματα ειπώθηκαν με το όνομα τους. Μόνιμη επωδός όσων έκαναν παρέμβαση ήταν ότι "όλα καταρρέουν στο πεδίο της έστω και ελλιπώς θεσμισμένης από την Ελληνική Πολιτεία προστασίας του περιβάλλοντος". Περιμένουμε τη δημοσίευση ενός απολογισμού της ημερίδας από τη WWF για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι ειπώθηκε.

Φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta:
- WWF Ελλάς (
www.wwf.gr)

- EURONATUR The European Nature Heritage Fund (European Commission Press Release 15/10/04)
- "Medasset - Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη σωτηρία των θαλασσίων Χελωνών" (
http://www.medasset.gr)
- "Αρχέλων" (
www.archelon.gr)
- "Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.)" (
http://www.nmp-zak.org/) (δεν αναφέρεται λέξη για τα φετινά...)

Πηγές: WWF, ΜΕDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ
Σημ.: Το κείμενο έχει στηριχτεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του στις πληροφορίες από τους παραπάνω φορείς.

Υ.Γ.(1): Ελπίζουμε οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αξιοποίησης του "Απηγανιά" να σοβαρευτούν προτού έχουμε την ίδια κατάληξη...

Υ.Γ.(2): Και στην Κρήτη υπάρχουν θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που μας επισκέπτονται σταθερά κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες παράλιες θέσεις ωοτοκίας.. Και στην Κρήτη υπάρχουν εθελοντικά προγράμματα που τρέχουν κάθε χρόνο.. (δες ΑΡΧΕΛΩΝ: www.archelon.gr & www.archelon.gr/contents/pedio_crete.htm).

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 29 Οκτώβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547704
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.