ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Πρωτοβουλία Ορεινού Πέμπτη 11 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δολοφονικές χωματοληψίες στα Φέρμα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού , Πέμπτη, 14 Οκτώβριος 2004

Αγαπητοί φίλοι,

Στην περιοχή «Φέρμα» παρατηρείται τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αλόγιστης χωματοληψίας κοκκινοχώματος και δεύτερης ποιότητας χώματος από οικόπεδα – αγροτεμάχια που βρίσκονται βορείως του νότιου εθνικού οδικού άξονα και σχεδόν δίπλα στις τελευταίες οικίες του εν λόγω οικισμού. Το χώμα συνηθέστερα καταλήγει σε θερμοκήπια χωροθετημένα ως επί το πλείστον μέσα στον πολεοδομικό ιστό.

Αυτήν τη στιγμή, παράλληλα με το νότιο εθνικό οδικό άξονα ο οποίος διέρχεται μέσα από τα Φέρμα, και σε ευθεία απόσταση όχι μεγαλύτερη από διακόσια μέτρα από το οδόστρωμμα, υπάρχουν τρεις τέτοιοι χώροι χωματοληψίας. Ο πρώτος σχετικά ενεργός στην περιοχή «Λιβάδια», ο δεύτερος εγκαταλελειμμένος λίγο πιο ανατολικά έχει ήδη μετατραπεί σε ανυπόφορο και ανεξέλεγκτο, όμως βολικό για κάποιους, σκουπιδότοπο, και ο τρίτος στο ακραίο βορειονατολικό σημείο του οικισμού στη θέση «Επάνω Κάμπος» δημιουργήθηκε ξαφνικά τη φετινή άνοιξη οπότε και άρχισαν οι χωματοληψίες δίπλα στο σπίτι της S.K.

Οι χωματοληψίες και ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνται, δεν φαίνεται να έχουν την απαραίτητη τυπική νομική κατοχύρωση:

- Δεν φαίνεται να είχε ζητηθεί η άδεια και η γνώμη των περιοίκων, εν προκειμένω της S.K., αλλά ούτε, έστω συμβουλευτικά και εν οίδει ενημέρωσης, του Δήμου Ιεράπετρας και του αρμόδιου Κοινοτικού Συμβουλίου.

- Παραμένει αδιευκρίνιστο πώς είναι δυνατόν η ύπαρξη και μόνο άδειας αγροτικής εκμετάλλευσης να επιτρέπει στον κάτοχο της άδειας να πραγματοποιεί ο ίδιος ή να επιτρέπει χωματοληψίες ή / και αμμοληψίες.

- Είναι σαφές, επίσης, ότι δεν έχουν προηγηθεί πριν την πραγματοποίηση των χωματοληψιών ούτε έστω υποτυπώδεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτες επικινδυνότητας. Δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης πρόβλεψη για διαχείριση και χώρους απόθεσης των «άχρηστων υλών» που παράγονται από τη διαμόρφωση του χώρου της αμμοληψίας και στοιβάζονται όπου λάχει.

- Εξ’ άλλου, οι εκσκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται διαρκώς σε βάθος που φτάνει και τα έξι, εφτά και οχτώ καμμιά φορά μέτρα εγείρουν ζητήματα αρχαιολογικής εποπτείας. Αν όπως φαίνεται δεν υπάρχει άδεια για την πραγματοποίηση των χωματοληψιών, τότε βέβαια δεν υφίσταται σχετική θετική ή αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η τελευταία απ’ ότι φαίνεται έχει εκδόσει παλιότερα μόνο απλή αγροτική άδεια στο όνομα του ιδιοκτήτη της έκτασης. Έτσι, η δικαιολογία, εκπεφρασμένη από τα χείλη των εργολάβων, ότι η περιοχή είναι χαμηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και άρα δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν απολαμβάνει επίσημης διοικητικής τεκμηρίωσης.

- Στην ίδια άχλυ της αβεβαιότητας είναι βυθισμένα και τα ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοδοσία του ιδιοκτήτη της έκτασης και του διενεργούντα την χωματοληψία εργολάβου επί της δασικής χλωρίδας. Πριν από μερικές ημέρες οι εργολάβοι έκοψαν με αλυσοπρίονο δύο πεύκα που τους «εμπόδιζαν», ενώ ένα άλλο το ξέραναν πιο πριν καταστρέφοντας τις ρίζες τους. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν ξεκάθαρα αυτή την ενέργεια δε δημοσιεύονται εδώ μόνο και μόνο επειδή πιθανώς να εγερθούν ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Καλούμε το δασαρχείο να επέμβει άμεσα.

- Καθημερινότητα αποτελούν συν τοις άλλοις η υπέρβαση των ωρών εργασίας για τους απασχολούμενους στα μηχανήματα εκσκαφής, καθώς και η καταστρατήγηση των ωρών κοινής ησυχίας, μια και οι χωματοληψίες «τραβάνε» αρκετές φορές μέχρι και τα μεσάνυχτα. Καλούμε τόσο το Ι.Κ.Α. όσο και το γειτονικό Αστυνομικό Τμήμα να ασκήσουν τις εξουσίες τους.

Εκτός της αμφίβολης νομιμότητας της επέμβασης πλήθος είναι και οι ανεπιθύμητες περιβαλλοντικές της συνέπειες:


- Αισθητική αλλοίωση του τοπίου.

- Απόφραξη – «μπάζωμα» των ρεμάτων περιοδικής ροής. Πριν από ένα χρόνο περίπου, κατά τη διάρκεια ισχυρής βροχόπτωσης, και ακριβώς στη νότια έξοδο της λεκάνης απορροής στην οποία συγκλίνει και ο χείμαρρος που έχει μπαζώσει η τρέχουσα χωματοληψία αλλά και άλλα μπαζωμένα ρέματα, παρασύρθηκε και βρήκε τραγικό θάνατο γυναίκα μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις πριν από μία εβδομάδα, μικρή μπουλντόζα πήγε και ξεμπάζωσε πρόχειρα άρον άρον τμήμα του ρέματος που είχε μπαζωθεί από τους χωμάτινους λόφους που δημιούργησαν τα μηχανήματα. Ποιός την έστειλε δεν ξέρει κανείς... Οι αρχές σιωπούν και κάνουν ενδεχομένως βεβιασμένες κινήσεις για να καλύψουν ατασθαλίες, κωλυσιεργείες, και παρανομίες.

- Επιτάχυνση της διάβρωσης.

- Καταστροφή (κόψιμο, ξήρανση) δασικών δέντρων (πεύκων).

- Επιτάχυνση της διάβρωσης και αποσταθεροποίηση των αντηρίδων/ανδήρων που σχηματίζουν το τοπικό ανάγλυφο βορείως του οδικού άξονα. Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από υπερβολικό βαθμό εκμετάλλευσης της επιφάνειας του οικοπέδου (εκτός από την εις βάθος εκσκαφή), με αποτέλεσμα τα «μπάζα» να σωριάζονται κατά μεγάλο μέρος τους έξω από όρια του οικοπέδου, δηλαδή πάνω στον παρακείμενο αγροτικό δρόμο, μέσα στην κοίτη του ρέματος και στο αμέσως χαμηλότερο επίπεδο προς νότο. Ο υπερβολικά μεγάλος, λοιπόν, όγκος χώματος που στιβάζεται στο χείλος του οικοπέδου σπρωγμένος εκεί από τα μηχανήματα, έχει ήδη σχηματίσει μια υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη των δώδεκα μέτρων από το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο. Σε ισχυρή βροχόπτωση δημιουργείται ο κίνδυνος καθιζήσεων και κατολισθήσεων.

- Μετατροπή των εκκενούμενων πλέον χώρων αμμοληψίας σε παράνομες και αναξέλεγκτες χωματερές και σκουπιδότοπους.

Όπως φάνηκε από τις σπασμωδικές ενέργειες των αρχών οι χωματοληψίες δεν ήταν σε γνώση τους, πράγμα βέβαια απαράδεκτο, μια και η χωματοληψία αποτελεί ένα τύπο επέμβασης που αλλάζει άρδην πολλούς από τους περιβαλλοντικούς όρους τόσο των γειτονικών ιδιοκτησιών και κατοικιών όσο και γενικότερα της περιοχής «Φέρμα». Οι αρχές προσήλθαν εκ των υστέρων και μόνο μετά από τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις της θιγόμενης S.K. για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην θέση «Επάνω Κάμπος», ενώ είναι αμφίβολο αν τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές τις λίγες επισκέψεις δεν αναλώθηκαν στο σύνολο τους σε άτυπου χαρακτήρα παρατηρήσεις και επιπλήξεις προς τους εργολάβους της χωματοληψίας και σε αμοιβαίες παραινέσεις με περιεχόμενο «να τα βρείτε..» κ.τ.λ.

Παρ’ όλο που υπήρξαν πολλές καταδικαστικές αποφάσεις διοικητικού τύπου για την εν λόγω παρέμβαση, αλλά και πρωτόδικη δικαίωση της S.K., η οποία είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, οι χωματοληψίες δεν έχουν σταματήσει. Οι ενέργειες των αρχών εξαντλούνται στην «λεκτική αποδοκιμασία» αυτών των ενεργειών, χωρίς να τις αποτρέπουν στην πράξη. Τα μηχανήματα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Τέτοιες πλάτες και τόσο δυνατές γνωριμίες έχουν.

H S.K., μόλις έγινε γνωστή η αντίθεση της στη συγκεκριμένη χωματοληψία, άρχισε να δέχεται τηλεφωνικώς απειλές που στρέφονταν εναντίον της ιδιοκτησίας της, και γενικότερα εναντίον της ελεύθερης επιλογής του τόπου και των όρων διαβίωσης της. Της «παρήγγειλαν» χαρακτηριστικά οι θρασύδειλοι ανώνυμοι εκβιαστές: «Θα σε κάνουμε να τα πουλήσεις όλα και να φύγεις από εδώ!».

Η S.K. συνεχίζει τον αγώνα της στο όνομα τόσο του ατομικού όσο και του δημόσιου συμφέροντος (απούσης της Πολιτείας). Η τύχη έφερε έτσι τα πράγματα ώστε να χρειαστεί να υπερασπιστεί και το ένα και το άλλο. Κανένας έλληνας ιδιοκτήτης της περιοχής δε θα το έκανε αυτό με την ίδια αποφασιστικότητα (παρ’ όλο που και άλλοι γείτονες έχουν θιχτεί).

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού δεν πρόκειται να την αφήσει μόνη της. Εσείς;
Όποιοι ή όποιες θέλουν να συμπαρασταθούν στην S.K. δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού (e-mail: orinoterra@yahoo.gr)

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 23 Οκτώβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54578889
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.