ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που συνεχίζει τις παρελάσεις, στρατιωτικές και μαθητικές, ως κατάλοιπο άλλων εποχών. Οι εθνικές επέτειοι είναι μια ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά η συζήτηση αυτή πρέπει να εντάσσεται στο σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο.

Η συζήτηση όμως αυτή εμποδίζεται και από εκείνες τις εθνικιστικές και ξενόφοβες φωνές, που δίνουν τον τόνο τα τελευταία χρόνια στις εθνικές επετείους –με αφορμή τους σημαιοφόρους- και κυριαρχούν στα ΜΜΕ, δίνοντας διεθνώς την εικόνα ότι τη χώρα μας κανοναρχεί η πατριδοκαπηλία και ο ρατσισμός. Απαραίτητος μαϊντανός κάθε παρόμοιας προσπάθειας να αποκλειστούν από την ελληνική κοινωνική ζωή οι μετανάστες και τα παιδιά τους που προκόβουν στη χώρα μας έχει καταντήσει ο ακροδεξιός Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, που εκφράζει και αναπαράγει τις πιο σκοτεινές πλευρές της νεοελληνικής συνείδησης.

Με αφορμή την περιπέτεια του Οδυσσέα Τσενάι στη Νέα Μηχανιώνα, οι Οικολόγοι Πράσινοι τον είχαν επισκεφτεί συμβολικά πέρυσι στο σπίτι του στη Μηχανιώνα τον Αλβανό μαθητή, του δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και ζήτησαν συγγνώμη, εκπροσωπώντας εκείνο το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που σκέφτεται και συμπεριφέρεται διαφορετικά απέναντι στους μετανάστες. Του χάρισαν επίσης και ένα βιβλίο για τη Μπουμπουλίνα, του Μισέλ ντε Γκρες, που ουσιαστικά περιγράφει το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Αρβανίτες στην ελληνική επανάσταση του 1821.

Συμπαραστέκονται ένθερμα και στην αριστούχο Αλβανή μαθήτρια Σονίλα, που συνάντησε φέτος τις αντιδράσεις μερίδας μαθητών και γονέων στη Λάππα της Αχαΐας και αναγκάστηκε να μην σηκώσει τη σημαία, όπως και η μαθήτρια από τη Ρωσία που προτίμησε να παραιτηθεί από το δικαίωμά της να κρατήσει τη σημαία του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, πριν δημιουργηθούν προβλήματα. Συμπαραστέκονται και στην άλλη μαθήτρια αλβανικής καταγωγής, που μέχρι στιγμής αρνείται να υποχωρήσει, με την υποστήριξη των αμέσως μετά από αυτή συμμαθητριών της, στο 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Πιστεύουμε όμως ότι η παρέλαση δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να αναγνωριστεί η αξία ενός νέου. Οι μαθητικές παρελάσεις είναι κατάλοιπο άλλων εποχών (περίοδος δικτατορίας του Μεταξά, 1936-41) και η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που οργανώνει μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικής έμπνευσης.

Εκτός των άλλων, οι στρατιωτικές παρελάσεις έχουν και σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που φτάνει εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ. Κάθε παρέλαση κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο όσο δύο μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις. Κάθε φορά που προετοιμάζεται παρέλαση διακόπτεται η εκπαίδευση των στρατιωτών για περίπου έναν μήνα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται άσκοπες και συχνά επικίνδυνες μετακινήσεις τόσο σε αγροτικές περιοχές όσο και μέσα στις πόλεις, οι οποίες εκτός των άλλων προκαλούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα και συχνά ατυχήματα, λόγω του γεγονότος ότι τα στρατιωτικά οχήματα κινούνται ομαδικά και με πολύ μικρή ταχύτητα. Πρόσφατο είναι και το τροχαίο δυστύχημα στην Ασπροβάλτα, όπου λεωφορείο του ΚΤΕΛ Δράμας που μετέφερε στρατιώτες της 5ης Μοίρας Καταδρομών, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο νεαρές αδελφές και ένας 27χρονος, επιβάτες του ΙΧ. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που οχήματα που μεταφέρουν στρατιώτες σε παρελάσεις εμπλέκονται σε τροχαία, ούτε φυσικά η πρώτη φορά που η παρέλαση προκαλεί αναστάτωση σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας.

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα χαιρετίσουμε αυτή την απόφαση, όπως θα πρέπει να κάνουν και όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Δεν είναι οι στρατιωτικές παρελάσεις που θα δημιουργήσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Θα πρέπει να αντιταχθούμε σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τάχα η κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων μειώνει την ασφάλεια των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα και στις παραμεθόριες περιοχές. Αν ήταν έτσι τα πράγματα τότε οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και άλλοι ευρωπαίοι πολίτες θα έπρεπε να ζουν μέσα στην ανασφάλεια.

Εξάλλου, η πρόταση για κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων υποστηρίζεται σήμερα από πολλούς στρατιωτικούς. Ειδικά φέτος δεν θα έπρεπε να γίνουν και πτήσεις μαχητικών αεροπλάνων, σε ένδειξη πένθους για τον πρόσφατο θάνατο των τεσσάρων χειριστών.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 249 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55125036
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.