ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΜΕΣΟΓΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2004

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
(Από το ενημερωτικό δελτίο)

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κυκλοφόρησε.

Σ' αυτό το τεύχος:
- Αφιέρωμα: Καλύπτει τα τρία τέταρτα του πλανήτη. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν διαμάχες, εντάσεις, ακόμα και πόλεμοι για τον έλεγχό του. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό, καθαρό και πόσιμο τουλάχιστον. Ο λόγος για το νερό, το μεγάλο ζήτημα του 21ου αιώνα, στο οποίο είναι αφιερωμένο το τελευταίο τεύχος του περιοδικού μας.
Ακόμη:
- Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αναδιοργανώνεται και αγναντεύει το 2004 με αισιοδοξία
- Γιατί με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS;
- Πάρτε ενεργά μέρος στη λύση των προβλημάτων
- Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα από τις Ομάδες Εργασίας του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
- Γίνε μέλος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Αγαπητοί φίλοι και εθελοντές,

Καταρχήν θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή χρονιά, δημιουργική, με υγεία και περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος και μεταβατικός για πολλούς από εμάς και συνοδευόταν από σημαντικά γεγονότα που παρέσυραν ισορροπίες και επηρέασαν την κοινωνία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Για το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ήταν μια αρκετά δραστήρια χρονιά και μας προσέφερε αρκετές ευκαιρίες για ενδοσκόπηση και αξιολόγηση της πορείας μας μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα αρχίσαμε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και συμμετοχικοί στα επόμενα βήματά μας.

Βλέπουμε το 2004 με αισιοδοξία αλλά και με θετικό προβληματισμό, και αναζητούμε τη βέλτιστη πλατφόρμα ενεργοποίησης και κινητοποίησης των νέων, των πολιτών και των εθελοντών μας για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος και σχεδίου δράσης για την προώθηση της βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πιστεύουμε στην αυτό-οργάνωση, την ατομική πρωτοβουλία και τη συλλογική δράση των πολιτών πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια και ελπίζουμε στην έμπρακτη συμπαράσταση και τις προτάσεις σας. Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μας ως ενεργοί πολίτες.

Γιατί με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS;
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS γεννήθηκε το 1990 από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μοιραζόμασταν μια κοινή αντίληψη και ανησυχία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία βιώναμε στη χώρα μας. Η άναρχη και ολοένα επεκτεινόμενη οικοδόμηση, ο μαζικός τουρισμός, η ρύπανση της θάλασσας και των υδάτων, η αλλαγή του κλίματος, η καταστροφή των δασών, η υπεραλίευση και η εξαφάνιση σπάνιων ειδών άλλαζαν, και αλλάζουν, για πάντα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αγαπούμε και στο οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

Θέλαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, να μην μένουμε απλώς παρατηρητές. Και δεν ήμασταν μόνοι. Μέσα σε λίγα χρόνια η συμμετοχή πολλαπλασιάστηκε και σήμερα είμαστε μια οργάνωση με μερικές χιλιάδες μέλη-υποστηρικτές στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με δεκάδες άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, συμμετέχουμε και έχουμε συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικών δικτύων συνεργασίας σε περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα.

Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε τον κόσμο γύρω μας
Στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πιστεύουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν πρωτίστως κοινωνικά αίτια. Η συνεχώς αυξανόμενη - κι όλο πιο παγκοσμιοποιημένη - κατανάλωση, η επικράτηση καταστροφικών για το περιβάλλον προτύπων, το αδιάκοπο κυνήγι του κοντόφθαλμου κέρδους και της ανάπτυξης για την ανάπτυξη, η εντεινόμενη ανισότητα και η κοινωνική περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού αλλά και περιοχών ολόκληρων του πλανήτη είναι οι γενεσιουργές αιτίες των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, δεν μένουμε παθητικοί θεατές αλλά αγωνιζόμαστε για να στραφεί προς τη βιωσιμότητα.

Μόνο μέσα από την συνεχή αλλαγή της καθημερινής ζωής μας αλλά και της κοινωνίας, των μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης μπορούμε να πετύχουμε τη λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διεξάγουμε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δημόσιες εκδηλώσεις, happenings και επιστημονικές ημερίδες, επισκεπτόμαστε περιοχές και μιλάμε με τους πολίτες μεταφέροντας τις ανησυχίες τους στους ιθύνοντες, διοργανώνουμε συμμετοχικές διαδικασίες στο τοπικό επίπεδο προωθώντας το διάλογο, προτείνουμε πολιτικές σε τοπικό, εθνικό και ευρω-μεσογειακό επίπεδο, πιέζουμε για λύσεις. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Όποτε χρειάζεται βγαίνουμε στον δρόμο, αντιστεκόμαστε και διαμαρτυρόμαστε. Και όπου μπορούμε δρούμε οι ίδιοι μαζί με τους εθελοντές μας καθαρίζοντας παραλίες, συμβάλλοντας με πρακτικό τρόπο στη διατήρηση και διαχείριση οικολογικά ευαίσθητων περιοχών ή ξαναφτιάχνοντας ξεχασμένα μονοπάτια, βοηθώντας στην αποκατάσταση παλιών κτιρίων και τη χρήση τους για περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Ενεργή συμμετοχή των νέων
Στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πιστεύουμε ότι οι νέοι έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στη δημιουργία μιας νέας, οικολογικής κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο πηγαίνουμε στα σχολεία και μιλάμε με τους μαθητές ή διοργανώνουμε συναντήσεις και προγράμματα κατάρτισης νέων από όλη την Μεσόγειο, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των νέων σε όλες τις δραστηριότητες, τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις μας.

Δράση πέρα από σύνορα
Στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξέρουμε ότι τα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι μοναδικά. Τα μοιραζόμαστε με άλλους λαούς στο «κοινό μας σπίτι», την Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη. Προωθούμε την επικοινωνία μεταξύ των λαών της Μεσογείου και της Ευρώπης και τη συνεργασία για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Στην διαφορά των πολιτισμών βλέπουμε μία πηγή γνώσης και δημιουργικότητας και όχι μια εστία αντιπαλότητας και συγκρούσεων. Επιδιώκουμε το διάλογο και τη γνωριμία των πολιτισμών, την αλλαγή των στερεότυπων που οδηγούν στον φόβο απέναντι στο ξένο και το διαφορετικό. Συνεργαζόμαστε με άλλες ΜΚΟ από όλη την Μεσόγειο για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας για την υιοθέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών. Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας και τους πόρους μας με άλλες οργανώσεις ανά την Μεσόγειο οι οποίες τώρα ξεκινούν την προσπάθειά τους. Βοηθάμε με προτάσεις, εκπαίδευση, αναπτυξιακά προγράμματα κοινωνίες που δεν έχουν σήμερα τα μέσα να πετύχουν την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητά τους. Τα σύνορά μας είναι ανοικτά.

Για να δυναμώσει η κοινωνία των πολιτών
Είμαστε μία οργάνωση πλουραλιστική, δημοκρατική και ανεξάρτητη από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Χρησιμοποιούμε κρατικούς πόρους μόνο για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και φροντίζουμε να μην εξαρτόμαστε ποτέ από μία πηγή χρηματοδότησης. Δεχόμαστε χορηγίες από ιδιώτες αλλά μόνο εφόσον οι πρακτικές τους είναι σύμφωνες με τις αρχές μας και δεν συνδράμουν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Όμως, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, για να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και εν τέλει, για να συνεχίσουμε με περισσότερη ενέργεια ένα σημαντικό οικολογικό, πολιτισμικό και κοινωνικό έργο χρειαζόμαστε την δική σας βοήθεια και συμμετοχή. Μην παραμένετε θεατές, πάρτε μέρος στη λύση των προβλημάτων.

Πάρτε ενεργά μέρος στη λύση των προβλημάτων
Τα μέλη υποστηρικτές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με την ετήσια συνδρομή τους λαμβάνουν συστηματική ενημέρωση σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή καθώς και το 3μηνιαίο περιοδικό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ενώ μπορούν σε συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε φορά.

Οι εθελοντές και τα μέλη υποστηρικτές μπορούν, για παράδειγμα, να συμμετέχουν σε:

- πολύμορφες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, με ξύλινα σκάφη, κινητές εκθέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, περιβαλλοντικά παιχνίδια κ.α.
- εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών και ρεμάτων, προγράμματα εθελοντικής εργασίας για αποκατάσταση μονοπατιών, προστασία αμμοθινών, περιβαλλοντική αποκατάσταση κτιρίων, προστασία παράκτιων οικοσυστημάτων
- περιβαλλοντική ενημέρωση & εκπαίδευση σε σχολεία, καθώς και μέσω εκθέσεων φωτογραφίας και άλλων μη τυπικών μορφών εκπαίδευσης
- συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις, ανταλλαγές με άλλες οργανώσεις, επεξεργασία θέσεων και προτάσεων
- σε κοινές δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο μαζί με πολλές άλλες μη-κυβερνητικές οργανώσεις,
- προώθηση βιώσιμων μοντέλων κατανάλωσης και καθημερινής συμπεριφοράς
- συγγραφή κειμένων για το περιοδικό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την ιστοσελίδα μας
- συμμετοχή σε θεματικές ομάδες εργασίας

Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα από τις Ομάδες Εργασίας του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Tο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει σε καθημερινή βάση τους εθελοντές του αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, προτείνει τη δημιουργία θεματικών ομάδων εργασίας όπου όλοι θα μπορούν να συνεισφέρουν, ανάλογα με τα προσόντα τους, με ιδέες και πράξεις πάνω σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν. Σας καλούμε όλους να οργανώσουμε από κοινού αυτές τις ομάδες και προτείνουμε τις παρακάτω θεματικές. Ο στόχος είναι η αυτό-οργάνωση των ομάδων, η συμμετοχή όλων σε συνεδρίες προβληματισμού και εκδηλώσεις σε τακτά διαστήματα και η πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων για το κοινό.

Οι προτεινόμενες Ομάδες Εργασίας είναι οι ακόλουθες:
- Αλιεία και θαλάσσια Βιοπολικιλότητα
- Ακτές και θαλάσσιο περιβάλλον
- Δάση και γεωργία
- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
- Κλιματικές αλλαγές και ενέργεια
- Ελεύθεροι χώροι και πόλεις
- Αρχιτεκτονική και περιβαλλοντικός/ βιοκλιματικός σχεδιασμός
- Περιβαλλοντικά-δημοκρατικά δικαιώματα και συμμετοχή των νέων
- Προστατευόμενες περιοχές και οικο-τουρισμός
- Πολιτιστικές εκδηλώσεις
- Καμπάνια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
- Εθελοντικά προγράμματα για το περιβάλλον

Επίσης, ζητάμε τη συνεισφορά εθελοντών στη συντήρηση / αναβάθμιση της Ιστοσελίδας μας, σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και στην οργάνωση του αρχειακού υλικού στο γραφείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο στα τηλέφωνα του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, 210 8224481 και 210 8228795, από τις 10.00 έως τις 17.00.

Γίνε μέλος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Προστατεύουμε το περιβάλλον, …προωθούμε τη βιωσιμότητα, …ενθαρρύνουμε το διάλογο με τους άλλους πολιτισμούς, …κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητά μας, …αγωνιζόμαστε για το μέλλον του πλανήτη.

Στήριξε την προσπάθειά μας, γίνε μέρος της λύσης και ενίσχυσε τη βιωσιμότητα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, Αθήνα 10440, Τηλ.-Fax: (+30) 210 8228795
medsos@medsos.gr

www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 46 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267464
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.