ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Oμάδα Σητείας , Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2004

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ!
Μία ιστορική απόφαση του ΣτΕ για το κλίμα
και η συνήθης κυβερνητική αδιαφορία

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004

Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace την απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το νέο πετρελαϊκό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στον Αθερινόλακκο του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το ΣτΕ έκρινε άκυρη την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του νέου σταθμού, επικαλούμενο (για πρώτη φορά) τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση του πετρελαίου και τις υποχρεώσεις της χώρας για μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

"Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ιστορική όχι μόνο γιατί βάζει φραγμό σε ένα ρυπογόνο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, αλλά, κυρίως, γιατί στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη ΔΕΗ και άλλους ενεργειακούς παράγοντες, πως δεν μπορούν να αγνοούν πλέον τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, προωθώντας με προκλητική αδιαφορία τις πιο ρυπογόνες και ξεπερασμένες τεχνολογίες", επεσήμανε ο Μάνος Σαφός, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις της Κρήτης, η Greenpeace έχει πραγματοποιήσει σειρά δυναμικών δράσεων με σκοπό την αναστολή της κατασκευής του πετρελαϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον Αθερινόλακκο και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και μέτρων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας στο νησί. Στο πλαίσιο των ενεργειών κατά της κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον Αθερινόλακκο, η Οικολογική Oμάδα Σητείας προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας ακύρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του νέου σταθμού, πράγμα που τελικά επέτυχε.

Την ίδια ώρα όμως, οι εκτός τόπου και χρόνου και εν τέλει εχθρικές προς την ηλιακή ενέργεια θέσεις των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, απειλούν να δυναμιτίσουν κάθε προσπάθεια μείωσης των εκπομπών και αποτροπής των κλιματικών αλλαγών.

Η Greenpeace, με επιστολή της στα δύο υπουργεία, είχε ζητήσει πρόσφατα γενναία κίνητρα για την ανάπτυξη των ηλιοθερμικών συστημάτων στον οικιακό τομέα, δεδομένου ότι σήμερα δεν παρέχεται ούτε ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί πως η προστασία του περιβάλλοντος και η επίτευξη των στόχων του Κιότο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ευρεία χρήση της ηλιακής ενέργειας και μάλιστα στον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα.

Μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Greenpeace, ακολούθησε επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Φ. Κουβέλη. Οι απαντήσεις των αρμοδίων υφυπουργών Οικονομικών Α. Φωτιάδη και ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση μαρτυρούν την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των καθαρών πηγών ενέργειας, παρόλο που λίγους μήνες πριν, όταν δηλαδή η κυβέρνηση καταργούσε τις φοροαπαλλαγές για εγκατάσταση ηλιακών σε κατοικίες, η μεν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου ήταν αντίθετη στην κατάργηση αυτή, ο δε υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης υποσχόταν ότι θα αντικαταστήσει τις φοροαπαλλαγές με άλλα κίνητρα.

"Οι απαντήσεις των υπουργείων μαρτυρούν πως οι αρμόδιοι δεν έχουν καμία διάθεση να κοιτάξουν το μέλλον με μια φρέσκια ματιά. Ταμπουρώνονται πίσω από φθηνές γραφειοκρατικές δικαιολογίες και επιλέγουν τελικά την αδράνεια. Έτσι όμως δεν καταδικάζουν απλώς μια καθαρή τεχνολογία, όπως η ηλιακή, αλλά προσθέτουν και νέα βάρη στη χώρα, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της που εκπορεύονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο", τόνισε ο Μάνος Σαφός.

Στο αίτημα της Greenpeace για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ηλιακά συστήματα (όπως ισχύει σε άλλες χώρες), το υπουργείο Οικονομικών απαντά πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Θα πρέπει βέβαια το υπουργείο να εξηγήσει πώς η Βρετανία έχει ΦΠΑ 5% για τα ηλιακά, η Γαλλία κυμαινόμενο ΦΠΑ από 5,5% ως 19,6% και η Ιταλία μείωσε τον ΦΠΑ των ηλιακών από 20% σε 10%. Σε τελική ανάλυση το υπουργείο, αν βέβαια ενδιαφέρεται, δεν έχει παρά να ζητήσει από την ΕΕ την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου αιτήματος.

Σε ότι αφορά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν για πολλά χρόνια για την εγκατάσταση ηλιακών σε κατοικίες, η δικαιολογία του υπουργείου είναι πως η κατάργηση έγινε γιατί ευνοούνταν οι ανώτερες εισοδηματικά τάξεις! Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών για το 2002, από το μέτρο αυτό ωφελήθηκαν 11.550 πολίτες (από 180 ευρώ η οικογένεια), ενώ με την κατάργησή του το κράτος θα συλλέξει μόλις 2,12 εκατομμύρια ευρώ. Αν το υπουργείο έκρινε πως το μέτρο ενέτεινε τις κοινωνικές αδικίες, δεν είχε παρά να το τροποποιήσει ώστε να ευνοούνται μόνο οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. ¶λλωστε, οι πρώτοι που τιμωρούνται με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυτών είναι ακριβώς οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα!

Οι απαντήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν 'εκτός θέματος', αφού η υφυπουργός διατείνεται, πρώτον, ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων εντός των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων και, δεύτερον, ότι δεν χρειάζεται η έκδοση οικοδομικής άδειας για εγκατάσταση ηλιακών. Αυτό έλειπε δηλαδή να απαγορεύεται κιόλας η εγκατάσταση ηλιακών!

Η Greenpeace επαναλαμβάνει τις προτάσεις της οι οποίες αφορούν:

* στην υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε όλα τα νέα κτίρια καθώς και σε εκείνα που υφίστανται ριζική ανακαίνιση (κατά το πρότυπο της Βαρκελώνης),
* στη μείωση του ΦΠΑ των ηλιοθερμικών συστημάτων από 18% που βρίσκεται σήμερα στο 0-8% (τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό) και
* στη γενναία επιδότηση της αγοράς ηλιακών συστημάτων (όπως ισχύει π.χ. στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισπανία).

Μακροπρόθεσμος στόχος της Greenpeace είναι η εγκατάσταση 1 τετραγωνικού μέτρου ηλιοσυλλεκτών για κάθε κάτοικο της χώρας, το αργότερο ως το 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μάνος Σαφός, Greenpeace, 210 3840774-5, 6978390672
Αντώνης Ανηψητάκης, Οικολογική Oμάδα Σητείας, 6932309698

GREENPEACE, Ζωοδόχου Πηγής 52γ, 106 81 Αθήνα, τηλ. 210 3840 774-5, fax. 210 3804 008, www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547018
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.