Τι γίνεται με την έρευνα για τις διοξίνες στα τρόφιμα; Τι σκέφτεται να κάνει η Νομαρχία στην Κοζάνη, η οποία με βάση την έρευνα ανήκει στις «κόκκινες» περιοχές; Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα «ΝΕΑ») μια παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Χημείας) και του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου (Τμήμα Γεωργικών Κατασκευών), με βάση την οποία δείγματα τροφίμων από την Κοζάνη συγκαταλέγονται στα πιο επιβαρημένα σε διοξίνες σ' όλη τη χώρα (μέχρι και 6 φορές πάνω από τα όρια). Το θέμα έμεινε για λίγο στον αέρα στα τοπικά ΜΜΕ και τελικώς έκλεισε χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτεία. Είναι γνωστό ότι ο Τύπος συχνά κινδυνολογεί και στρεβλώνει τα αποτελέσματα Πανεπιστημιακών ερευνών για ευνόητους λόγους, όμως αυτό δεν είναι λόγος για να βάλουμε προκαταβολικά το δημοσίευμα στο αρχείο. Οι υπεύθυνοι της έρευνας που ρωτήθηκαν για το δημοσίευμα είπαν ότι «τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι», αλλά δεν προχώρησαν σε επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος με σχετική επιστολή στην εφημερίδα. Επειδή δεν μας αρέσει να κινδυνολογούμε, ούτε όμως και να εφησυχάζουμε, ερωτούμε : Δεν θα πρέπει να ενημερώσει κάποιος την Κοινή γνώμη για τα ακριβή συμπεράσματα της έρευνας. Έχει φροντίσει να πάρει η Νομαρχία την έρευνα, κι αν ναι τι ακριβώς γράφει για την Κοζάνη; Μήπως ήρθε η ώρα, ανεξαρτήτως προκαταρκτικών και ενδεικτικών ερευνών, όπως η επίμαχη, να γίνει μια ολοκληρωμένη έρευνα στην Κοζάνη για τις διοξίνες στα τρόφιμα με τη συνεργασία του τοπικών επιστημονικών φορέων, τη βοήθεια ξένων ερευνητικών Κέντρων (η Ελλάδα έχει παρουσιάσει αρκετή υστέρηση στους ελέγχους των διοξινών) και την εποπτεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Για την ενημέρωση όσων συμπολιτών δεν έλαβαν γνώση του δημοσιεύματος των «ΝΕΩΝ» παραθέτουμε στη συνέχεια τα κυριότερα σημεία του Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ: «….Οι Διοξίνες, επικίνδυνες τοξικές ενώσεις έχουν περάσει σε τροφές υπεράνω... πάσης υποψίας, αφού εντοπίστηκαν ακόμα και σε τρόφιμα περιοχών που φημίζονταν για τα αγνά τους προϊόντα. Από την Εύβοια έως την Κοζάνη, από την Καλαμάτα έως το Καρπενήσι και από τα Ιωάννινα έως και την Αμαλιάδα ανιχνεύθηκαν διοξίνες πάνω από κάθε επιτρεπόμενο όριο. Τις έρευνες πραγματοποιούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Χημείας) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωργικών Κατασκευών) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάλυσης TUV της Νότιας Γερμανίας. Και τα αποτελέσματα προκαλούν ανατριχίλα στους ειδικούς. Τα δείγματα, που ήταν αυγά, χόρτα και γάλα από αγελάδες και κατσίκες, συλλέχθηκαν όλα σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση έως και ένα χιλιόμετρο από τις παράνομες χωματερές. Οι περιοχές επελέγησαν τυχαία. «Οι 1.300 και πλέον παράνομες χωματερές αποτελούν πηγή ιδιαίτερα σημαντικής ρύπανσης από διοξίνες», εξηγεί ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σίσκος. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση Έτσι, στα αυγά της Κοζάνης βρέθηκαν διοξίνες 6 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ σε γάλα από κατσίκες της περιοχής η διοξίνη ήταν 5 φορές πάνω. (Σημείωση της Οικ. Κίνησης: Ο κ. Σισκος δήλωσε στην ΕΡΑ Κοζάνης ότι δεν πήρε δείγματα αυγών από την περιοχή μας, αλλά δεν έστειλε διάψευση στα «ΝΕΑ» για την ανακρίβεια». Στη Βόρεια Εύβοια, σε περιοχή κοντά στη χωματερή, η διοξίνη στα χόρτα έκανε αρνητικό ρεκόρ, αφού η συγκέντρωση ήταν 8 φορές πάνω από το όριο. Στα αυγά και στο γάλα οι συγκεντρώσεις επίσης τρόμαξαν τους επιστήμονες. Στα Ιωάννινα οι συγκεντρώσεις ήταν μεν υψηλές, αλλά χαμηλότερες από άλλες περιοχές που ελέγχθηκαν. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες το μέγεθος της χωματερής, η κατάσταση του υπεδάφους της περιοχής, το φυσικό ανάγλυφο και οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται επηρεάζουν αυτές τις συγκεντρώσεις. Εκείνο που τρέμουν τώρα οι ειδικοί είναι μήπως αυτές οι διοξίνες περάσουν στα υπόγεια νερά των περιοχών όπου λειτουργούν οι χωματερές. Όταν γίνει αυτό, υποστηρίζουν, τότε οι περιβαλλοντικές ζημιές θα είναι ανεπανόρθωτες. Δείγματα στο εξωτερικό «Προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τα αποτελέσματα, παίρνουμε δείγματα και τα στέλνουμε για αναλύσεις στο Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάλυσης TUV της Νότιας Γερμανίας», εξηγεί ο καθηγητής Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σπύρος Κυρίτσης. «Υδρόθειο, διχλωρομεθάνιο, κλοφέν (PCBs) και αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι μερικές μόνο από τις χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν. Ένα μείγμα δηλητηρίων και κανείς δεν συγκινείται», λέει. «Δεν ξέρουμε πόσο έχει εξαπλωθεί το πρόβλημα» Οι έρευνες συνεχίζονται, αφού το Πανεπιστήμιο εξετάζει τώρα άλλα είδη που καλλιεργούνται κοντά στις χωματερές. «Στέλνουμε συνεχώς δείγματα στο εξωτερικό», λέει ο κ. Κυρίτσης, καθηγητής Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. «Θέλουμε να δούμε σε τι βαθμό οι διοξίνες έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα, πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει αυτό και να διαπιστώσουμε σε τι απόσταση από αυτές τις χωματερές έχει εξαπλωθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι η Πολιτεία δεν κάνει το παραμικρό για να δώσει μια λύση στο πρόβλημα. Δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση από τα αρμόδια υπουργεία, η παραμικρή νύξη», συμπληρώνει Και μια μικρή δόση αρκεί... Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά τοξικές ουσίες», αναφέρει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης». «Σε πειραματόζωα, η έκθεση σε διοξίνες έχει προκαλέσει ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων, όπως η ενδομητρίωση και η ενίσχυση θηλυκών χαρακτηριστικών σε αρσενικά πειραματόζωα. Κάποιες διοξίνες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, όπως καταδεικνύεται από πολλές πρόσφατες μελέτες». . ecocrete.gr . |