ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ , Τετάρτη, 22 Σεπτέμβριος 2004

11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ» και ανεξάρτητα άτομα, διοργανώνουν την 11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ για τη φετινή χρονιά, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Χανίων στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου.

Είναι γνωστά, (σε όλους όσους όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν και συνεργάστηκαν σ' αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ελληνικές πόλεις), το πνεύμα οι αρχές και οι στόχοι τους, όπως:

• Να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά τις πρωτοποριακές προσπάθειες και τους ίδιους τους παραγωγούς οικολογικών προϊόντων, προσωπικά.

• Να πάρει το μήνυμα της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, να αντιληφθεί και να πειστεί για τη δυνατότατα πραγμάτωσής του, ακόμα και κάτω από τις αντίξοες σημερινές συνθήκες.

• Οι γιορτές αυτές απέδειξαν τη δυνατότατα αυτοοργάνωσης, συνάντησης, γνωριμίας, στενότερης επαφής, σύσφιξης σχέσεων, συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων, προϊόντων, συνεννόησης και ανταλλαγής εργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές, ως ένα βαθμό, πέτυχαν τους επιδιωκόμενους στόχους.

Όμως, επίσης πιστεύουμε, ότι σε μεγάλο βαθμό απέχουμε ακόμα από την πραγμάτωση ουσιωδών στόχων και την αποτελεσματική υπεράσπιση πολύτιμων αξιών. Επίσης πως, ραγδαία και απρόοπτα, πολλά απαράδεκτα, δυσβάστακτα και ίσως ανεπανόρθωτα κακά, μας επιβάλλονται από αδίστακτους επενδυτές, διεστραμμένους επιστήμονες και διεφθαρμένους πολιτικούς.

Γι' αυτό, έχοντας στα χέρια μας αυτή την πρωτοβουλία, ορίζουμε σαφέστερα και τους όρους συμμετοχής, ξεκαθαρίζοντας τις αρχές και τους στόχους της, με την αντίληψη ότι οι θέσεις μας αυτές απηχούν τις πεποιθήσεις τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας, όλων όσων συνέβαλαν και συνετέλεσαν, μέχρι σήμερα, στην πραγμάτωση των εκδηλώσεων αυτών.

Αρχές - στόχοι - όροι και συμφωνίες συμμετοχής

1. Εκφράζουμε την άμεση και με κάθε δυνατό τρόπο αντίστασή μας στην επιβολή των «μεταλλαγμένων» (των γενετικά τροποποιημένων φυτών και ζώων) στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο. Την αντίστασή μας στην υποτέλεια και εξάρτηση από μια χούφτα αρπαχτικών που ελέγχουν το γενετικό υλικό Στην εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, στην επιμόλυνση κάθε μορφής ζωής και τους γνωστούς ή άγνωστους και ανυπολόγιστους κινδύνους που θα επιφέρει η διασπορά των γονιδίων των Γ.Τ.Ο. στο περιβάλλον.

2. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη αντιστροφής προς την κατεύθυνση της παραδοσιακής οικιακής οικονομίας, προβάλλοντας το κοινοτικό και εναλλακτικό οικογενειακό αγρόκτημά, σε αντιπαράθεση με την αγροτική εμπορική επιχείρηση, που το σύστημα έχει επιβάλει και επιχειρεί να καθιερώσει πλέον παγκόσμια, μέσω της καπιταλιστικού συστήματος συναλλαγής, δημιουργίας και διακίνησης αναγκών και υποκατάστατων αγαθών.

Γι αυτό και προτάσσουμε στους χώρους της έκθεσης δείγματα, φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες των οικογενειακών αγροκτημάτων που γνωρίζουμε, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της οικολογικής (και όχι απλώς βιολογικής) ισόρροπης και οικιακής γεωργίας, κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, τις οποίες και θεωρούμε ως τη μόνη απελευθερωτική διέξοδο από την εξάρτηση και τις επιβουλές της καπιταλιστικής αγοράς.

3. Τα οικολογικά προϊόντα πρέπει να διατίθενται είτε κατευθείαν από τον παραγωγό στο χωράφι ή στο εργαστήρι, ή μόνο στον λιανοπωλητή, στην περιοχή και στον τόπο παραγωγής τους, ή, τουλάχιστον, μέσα στα όρια της χώρας μας.
Όχι σε μεσάζοντες, όχι σε εξαγωγές, όχι σε πολυεθνικές.

4. Οι συμμετέχοντες διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους προϊόντα, εκτός και αν εξυπηρετούν χωρίς κέρδος κάποιον άλλον παραγωγό, εν γνώσει των οργανωτών και σύμφωνα με τις αρχές του παρόντος.

5. Βασικός όρος για όλους είναι ότι πρέπει να φροντίσουν, (έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα), να μη φέρουν προϊόντα υβριδίων των πολυεθνικών και μονοπωλίων, αλλά μόνο προϊόντα από γενετικό υλικό κατά προτίμηση ντόπιων, παραδοσιακών ποικιλιών. Είναι καιρός να αρχίσουμε, επιτέλους, να ανταλλάσσουμε σπόρους ποικιλιών μεταξύ μας και να απομακρύνουμε έτσι σύντομα από τα χωράφια μας και τη ζωή μας τα υβρίδια. Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους, πως η εξάρτηση από τα υβρίδια μας οδήγησε στα «μεταλλαγμένα» των γενετιστών των πολυεθνικών.

6. Έχουμε τη συνείδηση πως τα «βιολογικά» αγροτικά προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση παρασιτοκτόνων-δηλητηρίων και συνθετικών χημικών λιπασμάτων, δεν είναι πάντα και «οικολογικά», με την πλήρη και ουσιαστική σημασία τον όρου. Για να είναι γνήσια, οικολογικά, για μας, δεν πρέπει η παραγωγή τους να συνδέεται με μονοκαλλιέργειες, με οποιαδήποτε είδους υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με κοινωνική ανηθικότητα, ανθρώπινη εκμετάλλευση και αναλγησία, ούτε να απευθύνονται μόνο σε κοινωνικές ελίτ και υψηλόμισθους, ούτε να είναι συσκευασμένα σε άχρηστη πολυτελή συσκευασία μικροποσοτήτων. Εννοείται, επίσης, πως δεν πρέπει να έχουν υποστεί βιομηχανικές-χημικές επεξεργασίες, ραφινάρισμα, συντήρηση κ.λ.π.

Μ' αυτή την έννοια, άλλωστε, ορίζουμε και τη γιορτή ως γιορτή «οικολογικής» γεωργίας και όχι «βιολογικής», δεχόμενοι ταυτόχρονα και τις άλλες μεθόδους (κατευθύνσεις, «σχολές») καλλιέργειας, όπως της φυσικής, βιοδυναμικής, απελευθερωτικής κ.ά..

7. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πιστοποιημένοι και απιστοποίητοι παραγωγοί, μόνο με τα «διαπιστευτήρια» γνωριμίας και συστάσεων από τους ήδη μέχρι σήμερα συμμετέχοντες ή από περιβαλλοντικούς, καταναλωτικούς συλλόγους και με ευθύνη τους.
Σίγουρα, σε κάποιους άγνωστους σ' εμάς, θα φανεί ότι αδικούνται, αλλά πιστεύουμε πως είναι μια ευκαιρία και γι' αυτούς να μας γνωρίσουν, να τους γνωρίσουμε και να περιμένουν την επόμενη εκδήλωση, εκτιμώντας τη σοβαρότητα και τα μέτρα προφύλαξης που εφαρμόζουμε.

8. Τα επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα, μόνο από τους ίδιους τους παραγωγούς, είναι δεκτά, εφ' όσον γίνονται με υγιεινές, οικοτεχνικές, παραδοσιακές μεθόδους και σε άψογους από άποψη υγιεινής χώρους.

9. Όλοι οι χειροτέχνες θα αποδεικνύουν σαφώς ότι προσεγγίζουν τουλάχιστον, με τα υλικά και τα έργα τους τον όρο και την έννοια της «οικολογικής» χειροτεχνίας.

10. 'Όλοι οι χειροτέχνες, που έχουν τη δυνατότητα, παρακαλούνται να δουλεύουν με το χέρι, μπροστά στον πάγκο τους και να εξηγούν στον κόσμο τα σχετικά με τη δουλειά τους. Στόχος μας πρέπει να είναι η μετάδοση αγάπης προς την ελεύθερη χειρωνακτική εργασία γενικότερα και τη χειροτεχνία και επιτηδειότητα ειδικότερα, πράγματα που χάνονται σταθερά από την εκσυγχρονισμένη κοινωνία μας.

Γενικές πληροφορίες

1. Δηλώσεις συμμετοχής - λεπτομέρειες - πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3452225 (Θεοδόσης), 28210 44435 (Μιχάλης), 28210 86474 (Μαλάμω) (ώρες λειτουργίας καταστημάτων), μέχρι τις 31 Αυγούστου 2004 το αργότερο. (Θερμή παράκληση προς όλους να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους γιατί έτσι θα βοηθήσουν την προσπάθεια οργάνωσης της εκδήλωσης).

2. Η επιτροπή έχει την ευθύνη, αφού λάβει υπόψη πολλά δεδομένα, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως απόσταση, προσφορά προσωπικής εργασίας και τα κέρδη από τη λειτουργία του κοινού κυλικείου, να αποφασίσει το ποσό συμμετοχής του καθενός, προκειμένου να είναι δικαιότερη η κατανομή των εξόδων. (Τα έξοδα εκτιμάται ότι θα είναι για τον καθένα από 1 € έως 50 €). Πρέπει, επομένως, να γίνει σαφώς κατανοητό ότι η οικονομική συμμετοχή θα είναι διαφορετική για τον καθένα. Θα φροντίσουμε, επίσης, για τη μείωση τον ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.

Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι όλοι όσοι συμμετέχουμε να φέρουμε όσους σπόρους από ποικιλίες (και κυρίως τοπικές) μπορούμε, για να τους ανταλλάξουμε μεταξύ μας. Καθώς επίσης και για συνεισφορά, στην προσπάθεια διάθεσης και ανταλλαγής σπόρων που ξεκινά στο «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» από τους «Φίλους της Φυσικής Ζωής».

Καλό είναι, επίσης, για όσους έρχονται από μακρύτερες αποστάσεις, να έχουν μαζί τους προϊόντα ανθεκτικά στο χρόνο (όπως όσπρια, δημητριακά, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια κ.λ.π.), και όσοι βρίσκονται κοντύτερα να προτιμήσουν φρέσκα και περισσότερο ευαίσθητα κηπευτικά κ.λ.π.
Από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης θα έχουμε μόνο: τυροκομικά, μελισσοκομικά, αυγά και όχι προϊόντα σφαγής.

Όσοι έχουν δικούς τους πάγκους και μπορούν, να τους φέρουν. Παρακαλούμε να μας ενημερώσουν έγκαιρα.

Με τη δήλωση συμμετοχής σας, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε, τι προϊόντα περίπου θα έχετε.

Σε όσους δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή θα στείλουμε πρόσθετες απαραίτητες πληροφορίες.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 133 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126093
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.