ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Αγ. Αποστόλων Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ , Πέμπτη, 01 Αύγουστος 2002

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Τηλ.: 2821042774, 2821045228. FAX: 2821059510. E-mail: ecohania@otenet.gr
Δνση: Τ.Θ. 215 - Χανιά 731.00


Χανιά /8/2003

ΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Η κυβέρνηση -δια στόματος των υπουργών ανάπτυξης, οικονομίας και διαφόρων παρατρεχάμενων και λοιπών ενδιαφερομένων για τα κομμάτια της πίττας των εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας - προσπαθεί να μας πείσει για τα "καλά" της ανάπτυξης της περιοχής των Αγ. Αποστόλων μέσω μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων κ.λ.π.

Εμείς όμως, ζώντας σε μιά τουριστικά κορεσμένη περιοχή, βλέποντας την κρίση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, και με την εμπειρία των προβλημάτων (περιβαλλοντικών, κοινωνικών κ.α.) που έχει επιφέρει αυτό το μοντέλο, θεωρούμε πώς προτεραιότητα έχει η διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, του πράσινου, του καθαρού περιβάλλοντος, του πολιτισμού, η προστασία των δημόσιων αγαθών. Γι' αυτό και θέλουμε τη σωστή διαχείριση και "ανάπτυξη", της περιοχής των Αγ. Αποστόλων, που να εξυπηρετεί τις παραπάνω κοινωνικές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες, και όχι κάποιων κερδοσκόπων.

Αναφέρουμε κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση της περιοχής και για το ποιά έργα θα μπορούσαν να γίνουν. Καλό θα είταν, παράλληλα με τον αγώνα για την αποφυγή της εκποίησης της περιοχής, να υπάρξει ένας διάλογος πάνω σ' αυτό το σχέδιο, απο τους τοπικούς φορείς, και συντονισμός για την υλοποίησή του, εφ' όσον υπάρχει συμφωνία.

Α.
ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΦΥΣΙΚΟY ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΟΣ-ΚΑΘΑΡIOΤΗΤΑ-ΣΥΝΤHΡΗΣΗ-ΚΑΝOΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡAΣ

Καθαριότητα στεριάς-παραλίας.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι σήμερα. Χρειάζονται περισσότεροι κάδοι, καλύτερη κάλυψη της περιοχής, πιό προσεκτική συμπεριφορά. Υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη απόρριψη υγρών λυμμάτων απο σπίτια, ξενοδοχεία κ.λ.π. απο αγωγούς για τα όμβρια ύδατα.

Προστασία θάλασσας απο ρύπανση.

Σχετίζεται με το παραπάνω πρόβλημα, όπως και με το θέμα της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού των λυμμάτων για όλο το βόρειο άξονα του νομού.

Προστασία απο καταπατήσεις

Υπάρχουν καταπατήσεις και προσπάθειες καταπατήσεων στην περιοχή, έχουν καταγγελθεί στον τύπο και στην εισαγγελία.

Οχι αυθαίρετες επεμβάσεις στο περιβάλλον (καταστροφή αμμοθινών και δέντρων για γήπεδα μπητς-βόλλεϋ, διανοίξεις δρόμων χωρίς άδεια, μπαζώματα, απόρριψη σκουπιδιών και αποβλήτων κ.λ.π.).

Γενικά, σεβασμός της νομιμότητας απο επιχειρηματίες (ξενοδοχεία, ταβέρνες, καντίνες), απλούς επισκέπτες αλλά και απο τη δημοτική αρχή.

Επισκευή-συντήρηση των εγκαταστάσεων στο άλσος, προστασία του πράσινου σε όλη την έκταση (π.χ. ψεκασμός των πεύκων για την κάμπια, κάποια καθαρίσματα, κλαδέματα και νέες φυτεύσεις, επισκευή φρακτών κ.α.).

Εφαρμογή κανονισμών για την κίνηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών των επισκεπτών: Τα μηχανοκίνητα οχήματα πρέπει να κινούνται μόνο στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους που υπάρχουν στην περιοχή. Δέν πρέπει να μπαίνουν μέσα στο άλσος ή να μπαίνουν στα ακρωτήρια και γενικά στην περιοχή με βλάστηση. Δέν πρέπει να γίνονται ασκήσεις-επιδείξεις με μηχανές εντούρο στα υψώματα (καταστρέφουν το έδαφος και τη βλάστηση-υπάρχει, άλλωστε, απ' όσο ξέρουμε ειδικός χώρος σε άλλη περιοχή του νομού).

Πρίν προχωρήσουμε στο επόμενο σκέλος των προτάσεων, επισημαίνουμε πως το καθεστώς ομηρίας της περιοχής, είναι η κύρια αιτία γι' αυτά τα προβλήματα.


Β.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων βρίσκεται πολύ κοντά στα Χανιά, ενώ και η γύρω περιοχή κατοικείται, και είναι πολύ εύκολο για έναν ντόπιο ή ένα επισκέπτη να φτάσει εκεί. Για τα σχολεία είναι ένας πολύ βολικός προορισμός για εκδρομή, και προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση, μιά και αποτελεί ένα κλασσικό παράκτιο οικοσύστημα με βραχώδη και αμμώδη ακτή και τη σχετική πανίδα και χλωρίδα. Είναι ένας φορτισμένος με ιστορική μνήμη χώρος (παιδικές εξοχές, στρατόπεδο αιχμαλώτων μετά τη μάχη της Κρήτης, παλιά πολυβολεία, καταφύγιο, ακόμα και στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων για ένα διάστημα επί Χούντας κ.λ.π.). Στην περιοχή υπάρχουν υπολείμματα παλιών (ενετικών;) λατομείων και διάφορα ίχνη αρχαίων και νεώτερων οικισμών και κατασκευών. Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε:

Αναστύλωση των κτιρίων των παλιών παιδικών εξοχών και χρήση τους για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπορεί να φτιαχτεί ένα μικρό μουσείο φυσικής ιστορίας σχετικό με την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, και να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες πάνω σε κάποια μονοπάτια στα ακρωτήρια που θα καθοριστούν. (Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει ήδη προσφέρει σχετικό υλικό στην Επιτροπή μας). Το υπάρχον υλικό απο τις παιδικές εξοχές που έχει ήδη συγκεντρώσει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, μαζί με προσωπικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώνονται σιγά-σιγά απο τα γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, μπορούν να αξιοποιηθούν συγκεντρωμένα στους παραπάνω χώρους για τη γνώση και τη μελέτη της τοπικής ιστορίας απο μικρούς και μεγάλους.

Ηπιες αθλητικές εγκαταστάσεις (στίβου, βόλευ, μπάσκετ κ.α.) σε λίγα στρέμματα δίπλα στο υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου ανοιχτά στο κοινό για άθληση. Να φτιαχτούν μετά απο σωστή μελέτη.

Ανάδειξη όλων των άλλων στοιχείων που προαναφέρθηκαν (αρχαιολογικά ευρήματα, γεωλογικές ιδιαιτερότητες κ.λ.π), όταν αυτό γίνει δυνατό.

Οι κατασκευές και εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να γίνονται σταδιακά, ανάλογα με το σχεδιασμό και την ύπαρξη χρημάτων.

Με την υλοποίηση των παραπάνω, πέρα απο το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό-πολιτιστικό όφελος, θα ενισχυθεί έμμεσα και ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, μιά και η περιοχή θα προβληθεί ώς ένα σημαντικό σημείο για επίσκεψη ελλήνων και ξένων περιηγητών.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 204 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55111913
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.