ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Την καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής από τα μεταλλεία επιβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold.gr , Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2004

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
OIKOΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής από τα μεταλλεία επιβεβαιώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο

Ουρανούπολη, 9/9/2004 – Στις 3 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε η «Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Λειτουργία των Μεταλλείων στη Β.Α. Χαλκιδική», του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Τη μελέτη υπογράφουν δύο καθηγητές  Ανωτάτων Σχολών, ένας λέκτορας του Πολυτεχνείου και ένας Δόκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, ειδικοί στο θέμα.

Μετά από ένα χρόνο έρευνας όλων των διαθέσιμων στοιχείων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, καταθέτει μια έκθεση-βόμβα για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει επιφέρει η λειτουργία των μεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική:

 «...Οι ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεταλλευμάτων και αποβλήτων έχουν καταστρέψει την περιοχή, μόλυναν ατμόσφαιρα, έδαφος και υπέδαφος».

Η αναπτυξιακή υποβάθμιση στην οποία έχει οδηγηθεί η περιοχή από το ισχύον νομικό καθεστώς και τις κυβερνητικές πολιτικές περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους μελετητές:

 «...314.000 στρέμματα είναι μεταλλευτική ιδιοκτησία μέχρι το 2078. Καμία δημόσια ή σημαντική ιδιωτική επένδυση δεν υπάρχει στην περιοχή. Έκταση 50.000 στρεμμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας-Στρατωνίου είναι νομοθετημένες βιομηχανικές περιοχές, όταν σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι 36.000 στρέμματα....

...Η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής είναι υποτυπώδης. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Η περιοχή έχει υποστεί πληθυσμιακή συρρίκνωση ανώτερη του 50%».

Ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν έχει ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο υπαρκτές καταστροφές, αλλά και τρομακτικοί κίνδυνοι για το μέλλον. Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας:

· «Η λιθογόμωση, όπως εφαρμόζεται δεν είναι αποτελεσματική, δεν αποτελεί διαχρονικά συμπαγή μάζα και διαβρώνεται από τα θειούχα όξινα νερά. Οι καθιζήσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι θεωρίες, αλλά ενδείξεις αναπόφευκτης καταστροφής».

· Η μονάδα επεξεργασίας νερού του Στρατωνίου είναι ανεπαρκής. «Τα φαινόμενα κατά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσων θέτουν την περιοχή εκτός ελέγχου, με ρύπανση του οικοσυστήματος η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί ποσοτικά».

· «Η κατάσταση του χώρου αποβλήτων στη θέση «Καρακόλι» είναι ιδιαίτερα προβληματική από πλευράς σταθερότητας του φράγματος.... Σε περίπτωση αστοχίας του φράγματος θα τεθεί σε κίνδυνο εκτεταμένης ρύπανσης ολόκληρος ο κόλπος του Στρατωνίου αλλά και ο Στρυμωνικός».

Το ζωτικής σημασίας ζήτημα των υδατικών πόρων τονίζεται ιδιαίτερα στη μελέτη:

«...Η περιοχή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υδροφορία ολόκληρης της Χαλκιδικής και μία από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά, και τα 8 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης. Ο λόγος είναι η αδυναμία υδροδότησής τους από τους σημαντικότερους επιφανειακούς και υπόγειους υδροφορείς λόγω των εντόνων αρνητικών επιπτώσεων της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

... Η συνολική ετήσια απώλεια από την άντληση των νερών των στοών ανέρχεται σε 10.000.000 κ.μ. Η συνολική ετήσια απαίτηση σε νερό του συνόλου της Χαλκιδικής είναι περίπου 15.000.000 κ.μ.».

Η μελέτη κλείνει με μια σειρά από προτάσεις για την απορρύπανση της περιοχής, τονίζεται όμως ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή τους θα πρέπει να συνδεθεί με το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων. «Τα προτεινόμενα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα με πολιτική απόφαση... Το μεγάλο οικονομικό κόστος της απορρύπανσης μπορεί να το αναλάβει μόνο το Δημόσιο».

Ο πλέον επίσημος τεχνικός φορέας του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, επιβεβαιώνει αυτά που το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής υποστηρίζουν εδώ και τόσο καιρό. Πριν από ένα χρόνο, το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο με τη γνωστή «τροπολογία Πάχτα», είχε αναγνωρίσει επίσης τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει τα μεταλλεία και μάλιστα είχε υπολογίσει το ύψος τους σε 400 εκατ. ευρώ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά απορρύπανση με κλείσιμο των μεταλλείων. Η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο: επαναλειτουργία των μεταλλείων και πραγματοποίηση των επενδύσεων χρυσού. Εμμέσως πλην σαφώς, το ΤΕΕ μας λέει ποιά θα είναι τα αποτελέσματα.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Τόλης Παπαγεωργίου, τηλ. 6973 317816
Πάνος Γρηγοριάδης,   τηλ.: 6945 223359
Παναγιώτης Ανανιάδης, τηλ.: 6974702549
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 120 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56161867
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.