ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Χρυσό» και στην καύση των καλαμιών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Χρυσό» και στην καύση των καλαμιών

Υποκριτική η στάση της Πολιτείας που συνεχίζει να χαϊδεύει τους παραβάτες.

Από τον τοπικό Τύπο διαβάζουμε :

«Λαμπάδιασαν την Κυριακή (22/8) μεγάλες εκτάσεις με σιτοκαλαμιές κοντά στον Πολύμυλο. Εστίες υπήρξαν και στη Λυγερή, τον Τετράλοφο, Παρχάρια, Ιμερα…»

«…Οι φωτιές επεκτάθηκαν γρήγορα δημιουργώντας ασφυξία στους κατοίκους των γύρω περιοχών…»

«..Όσοι διέρχονταν από την εθνική οδό στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων έζησαν μια εφιαλτική κατάσταση. Οι οδηγοί δεν έβλεπαν καθόλου λόγω του μαύρου καπνού….. αναπνευστικά προβλήματα….»

«Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής επενέβη…»

«…Δόθηκε συνέντευξη τύπου από το Νομάρχη…»

Δυστυχώς και φέτος είχαμε μία από τα ίδια…
Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων και παρά την προ τριμήνου εξαγγελία αυστηρών μέτρων και κυρώσεων τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Οι αγρότες στην πλειοψηφία τους και προκείμενου να γλιτώσουν ένα όργωμα  έκαψαν και πάλι τις καλαμιές ραντίζοντας τους πάντες με καπνό κι αποκαΐδια και προξενώντας τα γνωστά προβλήματα σε ανθρώπους, ζώα, δέντρα και κτήματα. Διατήρησαν έτσι το αποκλειστικό προνόμιο που έχουν μόνο οι Έλληνες από όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να καίνε τις καλαμιές ατιμώρητοι.

Η Οικολογική Κίνηση υπενθυμίζει στον κ. Νομάρχη και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (Πυροσβεστική και τη Δ/νση Γεωργίας) υπάρχει κι άλλος τρόπος : Να μην καταβληθεί η επιδότηση στους αγρότες που παρέβησαν τις εντολές. (Το μέτρο αυτό είχε ανακοινωθεί από τη Νομαρχία το 2001, αν δεν μας απατά η μνήμη, αλλά
δεν εφαρμόστηκε ποτέ. (Η μια Υπηρεσία μετέθετε την πρωτοβουλία στην άλλη). Φέτος περιμένουμε από τον κ. Νομάρχη να φανεί πιο αποφασιστικός και να ανακοινώσει δημόσια πόσοι θα στερηθούν την επιδότηση. (Η Πυροσβεστική τηρεί μητρώο πυρκαγιών αλλά και των αιτήσεων που υποβάλλουν όσοι θέλουν να να κάψουν σιτοκαλαμιές).

Ή μήπως είμαστε πολύ ρομαντικοί να περιμένουμε μέτρα απλά μεν, αλλά με σημαντικό πολιτικό κόστος ; 

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά γιατί το κάψιμο της καλαμιάς είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη και ζημιώνει και τον ίδιο τον αγρότη.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

1. Επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον

 • Επιβαρύνεται η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα με στερεά σωματίδια και αέριους ρύπους (καπνός, αιωρούμενα σωματίδια, επικίνδυνα καυσαέρια).
 • Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διπλανές καλλιέργειες θαμνολίβαδα, προλίβαδα και δάση και μπαίνουν σε κίνδυνο ζώα και περιουσίες λόγω της φωτιάς.
 • Κινδυνεύουν άνθρωποι. Κατά το παρελθόν έχουν χαθεί συνάνθρωποί μας, κυρίως ηλικιωμένοι, που έβαζαν φωτιά και είτε εγκλωβίστηκαν, είτε πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις και τον καπνό.
 • Τέλος δημιουργείται κίνδυνος αυτοκινητιστικών ατυχημάτων από τις φωτιές και τον καπνό.

2. Επιπτώσεις στο χωράφι

 • Καταστρέφεται η επιφανειακή οργανική ουσία του εδάφους.
 • Καταστρέφεται η μικροβιακή χλωρίδα η οποία είναι απαραίτητη για πολλές διεργασίες μέσα στο έδαφος.
 • Καταστρέφονται τα χλωρά φυτά που μπορούσαν να γίνουν βοσκή για ήρεμα και άγρια ζώα. Αυτά τα φυτά είναι κυρίως ζιζάνια που με τη βόσκηση δεν θα προλάβαιναν να “σποριάσουν”, άρα την επομένη χρονιά τα ζιζάνια θα ήταν πολύ λιγότερα.
 • Καταστρέφεται η άγρια πανίδα καθώς και μέρος της τροφής της.
 • Καταστρέφεται ή μειώνεται η ποιότητα και η ποσότητα ορισμένων γεωργικών προϊόντων λόγω της τέφρας που παράγεται. Για παράδειγμα αν η τέφρα επικαθίσει σε ανοιχτό λάχανο όταν αυτό κλείσει, σαπίζει εσωτερικά και αχρηστεύεται. Όταν η τέφρα επικαθίσει πάνω σε φύλλα καπνού, η ποιοτική υποβάθμιση είναι μεγάλη.
 • Διασπάται με τη φωτιά ο λήθαργος των σπόρων ορισμένων ζιζανίων και έτσι αυτά φυτρώνουν. Να σημειωθεί ότι με τη φωτιά δεν καταστρέφονται οι σπόροι των ζιζανίων.
 • Διαβρώνεται με το νερό και τους ανέμους το κονιορτοποιημένο επιφανειακό έδαφος που συνεπάγεται με την απώλεια χώματος και θρεπτικών στοιχείων και κυρίως μακροστοιχείων (Ν, Ρ, Κ).
 • Καταστρέφεται η δομή του επιφανειακού εδάφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της φωτιάς  και χάνεται πολύτιμη υγρασία.

Β) ΛΥΣΗ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑΤΙ:

 • Αυξάνεται η οργανική ουσία του εδάφους αφού ενσωματώσουμε την καλαμιά και τα χλωρά φυτά. Η αύξηση της οργανικής ουσίας έχει πολλές ευεργετικές συνέπειες με κυριότερες την βελτίωση της δομής του εδάφους, τη συγκράτηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού αλλά και θρεπτικών στοιχείων.
 • Εξοικονομούμε λίπασμα αφού η καλαμιά και η ρίζα της αλλά και τα χλωρά φυτά όταν "σαπίσουν" θα μας αποδώσουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία, άρα θα χρειαστεί λιγότερο λίπασμα.

Ενσωμάτωση λοιπόν  των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Για τις χειμωνιάτικες καλλιέργειες (κυρίως σιτηρά) κατάλληλη στιγμή για ενσωμάτωση είναι μετά από μια καλοκαιρινή βροχή ώστε να δουλευτεί ευκολότερα το έδαφος, αλλά και για να μη καταπονηθούν τα μηχανήματα και εργαλεία από το ξηρό έδαφος. Για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες, η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων (καπνοστελέχη, στελέχη καλαμποκιού) μπορεί να γίνει αμέσως μετά το τέλος της συγκομιδής. Επειδή όμως είναι πολλά και σκληρά τα στελέχη απαιτείται πρώτα η επέμβαση με καταστροφέα και αμέσως ενσωμάτωση.

Επίσης συνιστάται λίπανση με 2-3 μονάδες αζώτου Ν ώστε να βοηθήσουν τους μικροοργανισμούς του εδάφους να αποικοδομήσουν την καλαμιά. Το λίπασμα αυτό δεν χάνεται αλλά αποδίδεται πάλι στο έδαφος με το θάνατο των μικροοργανισμών. Αν γίνουν τα παραπάνω όταν έρθει ο καιρός για σπορά αρκεί ένας καλλιεργητής ή ένα σβάρνισμα και το χωράφι θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για την σπορά.

Ιδίως το φετινό καλοκαίρι με τις πολλές βροχοπτώσεις είναι ευνοϊκές όλες οι συνθήκες για την ενσωμάτωση της καλαμιάς, ενώ δεν πρέπει ποτέ στο εξής να ξεχνούμε την τήρηση τω κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής (Κ.Ο.Γ.Π.) που απαγορεύουν την καύση των σιτοκαλαμιών.

Πρώτα απ΄ όλα όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καρπός είναι για τον παραγωγό και τα υπολείμματα για το έδαφος. Έχοντας αυτή την φιλοσοφία επενδύουμε πραγματικά στο μέλλον των εδαφών μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 128 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126253
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.