ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μ. Βουτυράκης , Τρίτη, 31 Αύγουστος 2004

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Η κινηματογραφική ταινία «Μετά Την Επόμενη Μέρα» του Ronlant Emerix που προβάλλεται στην πόλη μας αυτές τις ημέρες, διαπραγματεύεται την πολυδιάστατη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η οποία εκφράζεται με την αλαζονεία του ανθρώπου και τις μη ανατρέψιμες οικολογικές καταστροφές, που έχουν διασαλεύσει δύο βασικά δόγματα της οικονομικής ιδεολογίας: σύμφωνα με το πρώτο η φύση αποτελεί ένα ανεξάντλητο ρεζερβουάρ ενέργειας, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο, η έννοια της προόδου ταυτίζεται με την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης. Εμείς θα ασχοληθούμε με το πρώτο, μιας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι επιπτώσεις του είναι το κύριο θέμα της κινηματογραφικής ταινίας, αλλά και με την αγωνία της ανθρωπότητας για το μέλλον του πλανήτη.

O κίνδυνος να μην υπάρξει πλέον μέλλον για τον άνθρωπο, εάν η ανθρωπότητα δεν αναλάβει με τρόπο αποφασιστικό το πεπρωμένο της είναι πλέον ορατός, όπως αφήνει να εννοηθεί ο σεναριογράφος της ταινίας, βασιζόμενος σε επιστημονικά δεδομένα και υπολογιστικές προεκτάσεις σε βάθος χρόνου. Ακολουθώντας την αρχή της υπευθυνότητας, επιτρέπουμε στη ζωή να συνεχίσει να υπάρχει, όπως εύστοχα έδειξε ο Hans Jonas στα πλαίσια μιας μακρο-ηθικής, ως της μόνης πλέον ικανής ν’ ανταποκριθεί στα νέα οικολογικά δεδομένα. Έτσι, η φύση κατά μια έννοια μας καλεί να μεριμνήσουμε για αυτήν και αυτό μας δεσμεύει ηθικά. Η σχέση μας με τις μέλλουσες γενιές είναι ανάλογη με αυτήν της μητέρας προς το νεογέννητο παιδί της : σχέση στοργής και απόλυτης φροντίδας. Επί πλέον μια ηθική στραμμένη στο μέλλον δεν αρκείται μονάχα στην επιστημονική γνώση των αιτίων και των αποτελεσμάτων, χρειάζεται και έναν στόχο, ένα όραμα, μια εικόνα του ανθρώπου, την οποία οφείλει να διαφυλάξει. Επιβάλλεται συνεπώς, ένας περιορισμός στην αχαλίνωτη εφαρμογή των δυνατοτήτων της αφαίμαξης των φυσικών πόρων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, προκειμένου να διασωθεί όχι μόνο το βιολογικό του μέλλον πάνω στη γη αλλά και η ίδια η ανθρωπιά του.

Η αρχή της υπευθυνότητας καταφεύγει έτσι, στην τακτική της προειδοποίησης. Η επιστημονική αβεβαιότητα δεν είναι λόγος για να μην ευαισθητοποιούμε έγκαιρα, αρκούν και μόνον κάποιες σοβαρές ενδείξεις για αναλάβουμε αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Η ευθύνη μας αγκαλιάζει όχι μόνο τους ανθρώπους του τώρα, αλλά και εκείνους του αύριο, εκείνους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη. Η ευθύνη μας είναι διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ελευθερία που έχουμε στη φύση ως άνθρωποι και της έμφυτης αξίας για την πραγματική προστασία της, η οποία αξιώνει από όλους μας να της επιτρέψουμε να συνεχίσει να υπάρχει.

Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης των σύγχρονων οικονομιών, των οποίων τα θεμέλια είναι η βιομηχανία, οι μεταφορές, καθώς και οι ανέσεις των κοινωνιών μας. Η αύξηση της ζήτησης για ενέργεια υπήρξε ταχύτατη και προβλέπεται να συνεχιστεί βαθμιαία καθώς η δημογραφική έκρηξη και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής γενικεύονται σε παγκόσμια κλίμακα. Το σημαντικότερο μέρος της ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, των οποίων όμως οι εξαγώγιμες ποσότητες είναι πεπερασμένες. Σήμερα σε μια παραγωγή – κατανάλωση περίπου 10 δις. τόνων, το ποσοστό του πετρελαίου είναι 55%, του άνθρακα 24% και το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ των παραδοσιακών μορφών ενέργειας και των ανανεώσιμων : βιομάζα, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια (11,5%), πυρηνική ενέργεια (6,7%) και υδραυλική ενέργεια (2,3%). Αυτή τη παραγωγή και παγκόσμια κατανάλωση επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τους παρακάτω παράγοντες :

- Το ανησυχητικό πρόβλημα της υπερκατανάλωσης ενέργειας, αλλά και των εξ αυτής ατμοσφαιρικών αποβλήτων. Η κατανάλωση ενέργειας είναι σημαντικότερη αιτία συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στον αέρα.

- Τον μη ισορροπημένο και άνισο χαρακτήρα μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης, που επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών, τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων περιοχών του κόσμου και τις διάφορες στρατηγικές και πολιτικές. Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι οι κυριότεροι καταναλωτές. Οι περιοχές παραγωγής πετρελαίου είναι αντίθετα η Μ. Ανατολή και η Ρωσία.

- Το περιορισμένο ποσοστό που καταλαμβάνουν οι νέες μορφές ενέργειας στους προϋπολογισμούς, που εξηγείται από τεχνικές δυσκολίες και υψηλές δαπάνες.

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των αερίων αποβλήτων στην ατμόσφαιρα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα επίκαιρο γεγονός, στο μέτρο που εγγράφεται σαν μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στον πλανήτη, λόγω των επιπτώσεων που έχει στις κλιματολογικές μεταβολές και των κινδύνων που θα βαρύνουν το μέλλον του κόσμου (απεικονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ταινία). Η ανησυχία γεννήθηκε στη δεκαετία του 1980 (Διάσκεψη Γενεύης το 1977) και κυρίως μετά από αυτή του Ρίο το 1992, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν η προετοιμασία του πρωτοκόλλου του Κιότο με την οποία οι βιομηχανικές χώρες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα.

Οι λόγοι γι’ αυτό, είναι γνωστοί έστω και αν υφίσταται πολυάριθμοι σημεία αβεβαιότητας του και αντίθετες απόψεις στον επιστημονικό κόσμο. Η κοινή παραδοχή είναι η ταχεία αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον αέρα.

Η κύρια πηγή εκπομπής είναι η κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις μορφές (θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, γεωργία, αστική κατοικία, μεταφορές κ.λ.π) Μεταξύ των πηγών ενέργειας, ο άνθρακας και τα παράγωγά του (λιγνίτες) είναι πλέον βλαπτικά. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έχει διπλή σημασία λόγω αφενός της μαζικότητας του (6 δις τόνοι ετήσια) και αφετέρου της μεγάλης διάρκειας ζωής (περίπου 100 χρόνια). Η παρουσία του στην ατμόσφαιρα έχει εξ αιτίας των λόγων αυτών αυξηθεί συνεχώς και γρήγορα φτάνοντας από τα 280 σωματίδια / m3 στα 500 (εκτίμηση για το 2010) και με δυνατότητα να ξεπεράσει το όριο των 1000 σωματιδίων/ m3, στο τέλος του αιώνα. Αν δεν ληφθεί κανένα προληπτικό μέσο. Και άλλα αέρια συνεισφέρουν στην αναθέρμανση της ατμόσφαιρας, αλλά με μικρότερη διάρκεια ζωής π.χ. μεθάνιο (CH4) προερχόμενο από τη γεωργία και κτηνοτροφία, χλωροφθοράνθακες (CFCl), όπως το Freon, του οποίου η διάρκεια ζωής είναι μακρά και επηρεάζει κυρίως το όζον στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, οξείδια του αζώτου (NχO), φθοριωμένοι υδρογονάνθρακες, εξαφθοριούχο θείο κ.λ.π.

Τα πλέον ορατά συμπτώματα είναι οι κλιματολογικές μεταβολές, που είναι πιθανό να επεκταθούν σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Είναι κοινά αποδεκτό, ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας γνωρίσαμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί από τον προηγούμενο αιώνα. Οι επιπτώσεις μιας παρόμοιας κατάστασης δρουν σωρευτικά και εκδηλώνονται με το λιώσιμο των πολικών πάγων και τη άνοδο της στάθμης των θαλασσών, πράγμα που αποτελεί απειλεί για τις παράκτιες περιοχές τις πιο χαμηλές και τις πιο ευάλωτες, όπως είναι η πεδιάδα του Μπαγκλαντές, οι κοραλλιογενείς νήσοι του Ειρηνικού, τα μεγάλα δέλτα των ποταμών κ.λ.π.

Στα γεωγραφικά πλάτη που είναι πλησιέστερα προς τον ισημερινό, η ξηρασία θα μπορούσε ν’ αυξηθεί και να εντείνει την έλλειψη ύδατος. Ορισμένα βίαια κλιματολογικά φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες (Ελ Νίνιο), θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν. Οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής ενός μεγάλου μέρους του κόσμου –του πιο πυκνοκατοικημένου και πιο φτωχού – θα επιδεινωθούν.

Πέραν της ρύθμισης των καύσεων για παραγωγή ενέργειας προβάλλει και η αναγκαιότητα για μια παγκόσμια αλληλεγγύη, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των κρατών. Στις ΗΠΑ, κάθε κάτοικος δημιουργεί κατά μέσο όρο 20 τόνους CO2, στον Καναδά 17, στη Γερμανία και τη CEI (Ένωση Ανεξαρτήτων Κρατών), 13 ενώ στην Γαλλία 8 (χάρις στην πυρηνική ενέργεια). Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των αναγκών των φτωχών χωρών, πρέπει να προσανατολιστούμε προς μια διαρκή ανάπτυξη που προϋποθέτει τεχνολογική βοήθεια για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την υλοποίηση συστημάτων παραγωγής υποκατάστατων : χρήση της ξυλείας που να συνοδεύεται από μία αυστηρή δασική διαχείριση και διευκόλυνση της μετάβασης σε άλλους τύπους αποβλήτων χάρις στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Για να αποφύγουμε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη, απαιτούνται νέες πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), των οποίων τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι η διαρκής ανανέωση της παραγωγικής δυνατότητας (είναι ανεξάντλητες), ενώ οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα είναι μηδενικές, όπως μηδενική είναι και η συμμετοχή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το μεγαλύτερο μέρος των μεθόδων ΑΠΕ είναι ηλιακής προέλευσης, άμεσα (σύλληψη της ακτινοβολίας) ή έμμεσα (άνεμος, βιομάζα, ενέργεια παλίρροιας, της ροής του ύδατος). Κατά μέσο όρο η ηλιακή ενέργεια που φθάνει στη γη ανέρχεται σε 1 Kw /m2 (κάθετη ακτινοβολία). Η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τις εποχιακές μεταβολές της ηλιοφάνειας, τη νέφωση και την ένταση των ακτινοβολιών. Εκτιμάται ότι στην Γαλλία η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας είναι της τάξης των 1200 Kwh/m2 ετησίως στο Βορρά και των 1.880 Kwh/m2 στο Νότο της χώρας. Στην Ελλάδα θα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στα 2.000 Kwh/m2 ετησίως. Στα πλαίσια της συνθήκης του Κιότο, η Ε.Ε επέβαλε στα κράτη μέλη τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2010 στο 21,5% της παραγόμενης συνολικά ενέργειας, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη προστασίας της ανθρωπότητας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι Α.Π.Ε είναι μονόδρομος για την επίτευξη του στόχου.

Οι κοινωνίες λοιπόν δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το ψευτοδίλημμα, συμβατικά καύσιμα για την ενέργεια ή ΑΠΕ, δεδομένου ότι η μαζική κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που έχει σαν συνέπεια τη συνεχή αύξηση ζήτησης για ενέργεια και μάλιστα στις πλέον ρυπογόνες μορφές της. Αν αυτό δεν ελεγχθεί σύντομα θα οδηγήσει σύντομα στην εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων εκτός των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και της αλλαγής του κλίματος. Η εξασφάλιση των αποθεμάτων πρέπει να συνοδεύεται από μια κατανόηση των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένη η ανθρωπότητα, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρέπει να ξεκινήσει μια ειρηνική επανάσταση για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Για όσους αμφιβάλουν για τις επιπτώσεις από τις ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας, η συνέχεια «επί της οθόνης».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 143 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125864
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.