ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μ. Βουτυράκης , Τρίτη, 31 Αύγουστος 2004

ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Την επόμενη μέρα της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη μας, έγινε προσπάθεια λεηλασίας του Ολυμπιακού Σταδίου. Κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπάθησαν ν’ αποξυλώσουν ότι μπορούσε να μετακινηθεί και να μετατρέψουν ένα οργανωμένο αθλητικό κέντρο (που όμοιό του δεν γνώρισε και δεν  πρόκειται να γνωρίσει το Ηράκλειο), σ’ ένα χώρο αδύναμο να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκε. Ευτυχώς, ο Δήμαρχος παρενέβη εγκαίρως με μπουλντόζες και απορριμματοφόρα και  που προς το παρόν απεφεύχθη  προσωρινά. Το ερώτημα που γεννάται είναι, ποιος έδωσε την εντολή και που σκέφθηκε ο αρρωστημένος εγκέφαλός του να μεταφέρει τον λειτουργικό εξοπλισμό του σταδίου και να το μετατρέψει σ’ ένα ανενεργό χώρο. Η απάντηση, ότι ήταν ενέργεια της «Οργανωτικής Επιτροπής  Ολυμπιακών ΄Εργων» είναι αφελής και αντίθετη με το Ν. 2730/1999, όπου στο άρθρο 1 ξεκαθαρίζει, ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συνιστά έργο μείζονος εθνικής σημασίας που προάγει την αθλητική και οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή προβολή της χώρας, συμβάλει στην ορθολογική χωροταξική οργάνωση και  βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και  αποβλέπει κυρίως :

α)  Στην ενίσχυση της ανταγωνιστής παρουσίας της χώρας στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο και στον ευρύτερο μεσογειακό και βαλκανικό περίγυρο.

β) Στην δημιουργία σύγχρονων αθλητικών, πολιτιστικών, τουριστικών και κοινωνικών υποδομών που θα εξυπηρετούν, τόσο την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όσο και το σύνολο της χώρας.

γ) Στην ανάδειξη συστήματος πόλεων υπερτοπικής σημασίας που θα εξυπηρετούν ζωτικές λειτουργίες ολοκλήρου της χώρας.

δ) Στην ανάδειξη και διατήρηση περιοχών φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ολυμπιακών πόλεων, καθώς και την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής πολιτιστικής και αισθητικής φυσιογνωμίας κάθε  μιας χωριστά και συνολικά της χώρας.

Ειδικά για τα ολυμπιακά έργα, το θεσμικό πλαίσιο αποβλέπει στη δημιουργία πόλεων υπερτοπικής σημασίας, οι οποίοι  μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων θα εξυπηρετούν  συνδυασμένες λειτουργίες αθλητισμού, τουρισμού – αναψυχής, κοινωνικών εξυπηρετήσεων και πολιτισμού της χώρας.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι η μετά ολυμπιακή χρήση του Παγκρήτιου Σταδίου, πρέπει να γίνει στα πλαίσια της όλης οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. ¶λλωστε το Παγκρήτιο Στάδιο, όπως και τα άλλα στάδια των «φιλοξενουσών πόλεων», υπάγεται στον προγραμματισμό και σχεδιασμό της Ολυμπιάδας και πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές που διέπουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας, δηλαδή με την  κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα με την αναβάθμιση του πολεοδομικού συγκροτήματος «φιλοξενούσας πόλης». 

Η ανάληψη της συντήρησης του Παγκρήτιου Σταδίου πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο και από τέτοιες πηγές, ώστε οι σχετικές δαπάνες να μην φορτωθούν στον λαό και να αποσβένονται με την κοινωνική και οικονομική απόδοσή τους.

Η αξιοποίηση των επενδύσεων, η εκπόνηση των μελετών και η εκτέλεση των έργων συντήρησης  μαζί με τους αναγκαίους ελέγχους σε όλες τις μετέπειτα φάσεις να γίνουν από φορέα που θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή του Δημοσίου, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων.

Η καλύτερη και αποδοτικότερη μεταολυμπιακή χρήση και λειτουργία του Παγκρήτιου Σταδίου  να εξασφαλιστεί κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αθλητικές υποδομές της πόλης μας και των κατοίκων της. Έτσι, θα αποφευχθούν ενδεχόμενες υπερεκμεταλλεύσεις και άναρχες αναπτύξεις από τις οποίες πάσχει η πόλης μας. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να καθοριστεί για ποιους προορίζονται οι χρήσεις του Παγκρήτιου Σταδίου, ώστε  ν’ αναλάβουν και το μεγάλο μέρος της συντήρησής του.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να λύσει το πρόβλημα της μεταολυμπικής λειτουργίας   και συντήρησης του Παγκρήτιου Σταδίου και άλλων ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι όμως με την σειρά τους θα το εκμεταλλευτούν  με στόχο προφανώς το κέρδος, εγκαταλείποντας έτσι τις αρχικές διακηρύξεις για μελλοντική κοινωνική αξιοποίησή του.

Στο θεσμικό πλαίσιο των μεταολυμπικών χρήσεων  περιλαμβάνεται και ο πολιτισμός, για τον οποίο μπορούν να γίνουν πολλά από την τοπική αυτοδιοίκηση με πολιτιστικούς αγώνες  και εκδηλώσεις, που θα αποτελέσουν μια όαση στην πολιτιστική ξηρασία της πόλης. Στο συγκεκριμένο θέμα, όπως το αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να δούμε σωστά τις δυνατότητές μας για την πολιτιστική αναβάθμιση της Κρήτης, αλλά και της Μεσογείου πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα διάφορα επίπεδα.

Πρέπει να δούμε πρώτον : τι παραλαμβάνουμε και που βρισκόμαστε πολιτιστικά, χωρίς αυταπάτες και υπερβολές συμπολιτευτικές ή αντιπολιτευτικές γιατί στη μεγάλη πλειοψηφία στον τόπο μας ότι ο «πολιτισμός» είναι μορφή του κοινωνικού γίγνεσθαι εντελώς αυτόνομη και η οποία δεν πρέπει να παγιδεύεται και να εξαρτάται από κομματικούς σχηματισμούς.

Σχετικά με τον άλλο πόλο των μεταολυμπιακών χρήσεων, που είναι ο αθλητισμός, θα πρέπει με  το Παγκρήτιο Στάδιο να στραφούμε και στον κλασικό αθλητισμό που στις μέρες μας περνάει μεγάλη κρίση. Τους αγώνες στίβου έχει αντικαταστήσει το ποδόσφαιρο.

Όταν το παιδί λέει σήμερα «πάω να παίξω», εννοεί συνήθως «πάω να κλωτσήσω μπάλα» ή στην  καλύτερη περίπτωση «να βάλω κανένα τρίποντο». Αλλά και φίλαθλος, όπως είναι γνωστό, σημαίνει κυρίως ποδοσαφαιρόφιλος. Κι όμως στην εποχή που ζούμε ο κλασσικός αθλητισμός είναι απαραίτητος, γιατί αποτελεί πραγματική λύτρωση το ν’ αποσπάται κανείς για λίγο από την τύρβη των μεγαλουπόλεων από το άγχος της σημερινής ζωής, να ξεφεύγει από την τεχνητή ατμόσφαιρα  του καιρού μας και να έρχεται σ’ επαφή με τη φύση ασκώντας το σώμα. Είναι ένα δραστικό αντίδοτο που εξασφαλίζει κάποια κάποια ψυχική ισορροπία. Η γυμναστική είναι το φάρμακο που καταπολεμεί τη νωθρότητα, τη χαύνωση και τη μαλθακότητα, τη μονοτονία της καθιστικής  εργασίας.

Στο Ηράκλειο υπάρχουν  δύο ποδοσφαιρικές επαγγελματικές ομάδες Α΄ κατηγορίας που θα μονοπωλήσουν την χρήση του Παγκρήτιου Σταδίου, ενώ δεκάδες ερασιτεχνικές ομάδες που συμμετέχουν στο τοπικό πρωτάθλημα, αγωνίζονται σε γήπεδα που το χειμώνα μετατρέπονται σε «κολύμπες» και το καλοκαίρι από τη ξηρασία μετατρέπονται σε σκονισμένες αλάνες, όπου κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των νέων μας. Εάν αναζητήσουμε σωματεία «κλασσικού αθλητισμού» είναι αμφίβολο εάν θα βρούμε. Στον τομέα λοιπόν αυτό πρέπει τόσο το Δημοτικό, όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την  πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  ν’ αποφασίσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε το «Παγκρήτιο Στάδιο»,  ν’ αποτελέσει πόλο έλξης κλασσικού αθλητισμού για τη νεολαία μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ  ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 311 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55126850
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.