ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
500.000 ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο - Γένοβα 2001 , Τρίτη, 31 Αύγουστος 2004

Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο - Γένοβα 2001

500.000 ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας πολύχρωμα πανό και φωνάζοντας «όχι άλλο Μπους», βγήκαν στους δρόμους του Μανχάταν για να καταγγείλουν τον πόλεμο στο Ιράκ και την πολιτική του προέδρου Μπους.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, στη διαδήλωση έλαβαν μέρος 500.000 άτομα. Οι διαδηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Νέα Υόρκη που θα κυρώσει την υποψηφιότητα του προέδρου Τζορτζ Μπους για μία δεύτερη 4ετία στον Λευκό Οίκο.

Μια ομάδα διαδηλωτών μετέφερε 1000 φέρετρα ως φόρο τιμής στους Αμερικανούς που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ. Προτούν ξεκινήσει η διαδήλωση, στο πλήθος μίλησαν μεταξύ άλλων ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζέσε Τζάκσον και ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Είμαι στην Νέα Υόρκη εδώ και μία εβδομάδα, παρακολουθώντας τις προετοιμασίες για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και τις σχετικές διαδηλώσεις. Πολλά πράγματα μπορεί κανείς εύκολα να τα προβλέψει: Υστερία των ταμπλόιντ για μια αναρχική πολιορκία, αστυνομικοί να επιδεικνύουν τα νέα τους παιχνίδια για τον έλεγχο του πλήθους, έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν οι διαδηλώσεις θα βλάψουν τους Ρεπουμπλικάνους ή άθελα τους θα τους βοηθήσουν.

Αυτό που με εκπλήσσει όμως είναι αυτό που δεν είναι εδώ. Η Νατζάφ. Δεν υπάρχει πουθενά. Κάθε ημέρα αμερικανικές βόμβες και άρματα μάχης πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς το τέμενος του Ιμάμη Αλή, καταστρέφοντας, σύμφωνα με τις αναφορές, τους εξωτερικούς τοίχους και ρίχνοντας θραύσματα στην αυλή. Κάθε ημέρα παιδιά σκοτώνονται μέσα στα σπίτια τους, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες «τιμωρούν» την ιερή πόλη. Κάθε ημέρα, περισσώτερα πτώματα βεβηλώνονται, καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες παρελαύνουν μέσα στο κοιμητήριο της Κοιλάδας της Ειρήνης, με τις μπότες τους να μπάινουν ακόμη και μέσα στους τάφους, χρησιμοποιώντας τις ταφόπλακες για κάλυψη.

Σίγουρα, οι μάχες της Νατζάφ αναφέρεται στις ειδήσεις, αλλά δεν συνδέονται ποτέ με τις εκλογές. Αντίθετα, υποβίβαζονται και παρουσιάζονται σαν μια μακρινή και ελάχιστα ενδιαφέρουσα εθνική σύγκρουση, όπως το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Παλαιστίνη. Ακόμη και εντός του αντιπολεμικού κινήματος, τα γεγονότα της Νατζάφ απασχολούν ελάχιστο κόσμο. Η μεταβίβαση εξουσίας λειτούργησε. Το Ιράκ έγινε το πρόβλημα κάποιων άλλων. Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο κέντρο της εκλογικής εκστρατείας, αλλά όχι ο πόλεμος στο Ιράκ. Η συζήτηση αφορά το τι έγινε στα πλοία Swift πριν από 35 χρόνια και όχι τι ρίχνουν τα C-130 αυτή την εβδομάδα (στον ουρανό του Ιράκ)

Αλλά ενώ το Βιετνάμ έχει ήδη καταλάβει υπερβολικά μεγάλο χώρο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, εγώ σκεφτομαι τα λόγια του βετεράνου του Βιετνάμ και συγγραφέα Τιμ Ο'Μπράιαν. Σε μια συνέντευξη για το ντοκυμαντέρ «Βιετνάμ: Ο πόλεμος των 10.000 ημερών», ο Ο'Μπράιαν είπε: «Ο καιρός που πέρασα στο Βιετνάμ είναι μια ανάμνηση άγνοιας και αδιαφορίας. Και όταν λέω άγνοια ενόώ πλήρη άγνοια. Δεν ήξερα την γλώσσα. Δεν μπορούσα να μιλήσω με τους Βιετναμέζους εκτός από ψευτοαγγλικά. Δεν ήξερα τίποτα για την κουλτούρα του Βιετνάμ. Δεν ήξερα τίποτα για την θρησκεία τους. Δεν ήξερα τίποτα για τις κοινότητες των μικρών χωριών. Δεν ήξερα τίποτα για τους στόχους και επιδιώξεις των ανθρώπων, αν είναι υπέρ ή κατά του πολέμου. Δεν είχα ιδέα τι επιδίωκε ο εχθρός και για να καλύψω αυτήν την άγνοια βρήκα διάφορους τρόπους, μερικούς άσχημους τρόπους. Ανατινάζοντας πράγματα, καίγοντας καλύβες λόγω του θυμού που δεν ήξερα τίποτα και δεν ήξερα που ήταν ο εχθρός.

Ο Ο' Μπράιαν θα μπορούσε να μιλάει για το Ιράκ σήμερα. Όταν ένας ξένος στρατός εισβάλλει σε μια χώρα για την οποία δεν ξέρει τίποτα, υπάρχει πολλή εσκεμμένη βία αλλά και ο αθέλητος βαρβαρισμός της άγνοιας. Ξεκινά με πολιτισμικά και θρησκευτικά μικρο-παραπτώματα: Στρατιώτες που εισβάλλουν σε ένα σπίτι χωρίς να δώσουν το χρόνο στις γυναίκες να σκεπάσουν το πρόσωπο τους, στρατιωτικές μπότες που πατάνε σε τζαμιά που δεν έχουν πατηθεί ποτέ από παπούτσια, η παρεξήγηση μιας χειρονομίας σε ένα σημείο ελέγχου, μια παρεξήγηση με θανάσιμες συνέπειες.

Και τώρα η Νατζάφ. Δεν είναι μόνο ότι ιεροί χώροι ταφής βεβηλώνονται με φρέσκο αίμα. Είναι ότι οι Αμερικανοί είναι ανίδεοι του μεγέθους αυτής της προσβολής και των συνεπειών που αυτή θα έχει στις επόμενες δεκαετίες. Το τέμενος του Ιμάμη Αλή δεν είναι ένας «συνηθισμένος» ιερός τόπος. Είναι το σιιτικό αντίστοιχο της Σιστίνα Καπέλα. Η Νατζάφ δεν είναι απλά μία ακόμη Ιρακινή πόλη. Είναι η πόλη των νεκρών, με αναρίθμητα κοιμητήρια, ένα μέρος τόσο ιερό που κάθε ευσεβής Σιίτης ονειρεύεται να ταφεί εκεί. Και ο Μοκτάντ αλ Σαντρ και οι οπαδοί του δεν είναι απλά ακόμη μια ομάδα «τρομοκρατών» που θέλουν να σκοτώσουν Αμερικανούς. Η αντίδραση τους στην κατοχή αντιπροσωπεύει το ολοένα και πιο κοινό αίσθημα αντίδρασης στο Ιράκ. Ναι, αν εκλεγεί ως άρχοντας, ο αλ Σαντρ θα προσπαθούσε να μετατρέψει το Ιράκ σε μια θεοκρατία τύπου Ιράν, αλλά για την ώρα τα αιτήματα του είναι δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές και ο τερματισμός της ξένης κατοχής.

Συγκρίνετε την ταπεινότητα του Ο'Μπράιαν με το θράσσος που εξέφρασε ο Γκλεν Μπάτλερ, ταγματάρχης των Πεζοναυτών, του οποίου η αναφορά που δημοσιεύτηξκε στους Νιου Γιορκ Τάιμς της 23ης Αυγούστου μοιάζει να γράφτηκε από τον νεκρό πια Καρλ Ρόουβ. Ο Μπάτλερ υπερηφανεύεται ότι αν και βρίσκεται στο Ιράκ μόλις πάνω από έναν μήνα «γνωρίζει λίγα πράγματα για τον Χαλίφη, τις πέντε κολώνες της Πίστης και τον Αλλάχ». Στην συνέχεια ισχυρίζεται ότι πετώντας χαμηλά πάνω από τα νεκροταφεία της Νατζάφ δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντι-αμερικανικού μίσους, αλλά «επιτίθεται στην πηγή της απειλής». Ο πιλότος ελικοπτέρου απρόσεκτα χαρακτηρίζει τους αντιπάλους του ως ξένους (όχι ιρακινούς) πολεμιστές, πρώην Μπααθιστές και «μερικούς απογοητευμένους Ιρακινούς που ανησυχούν μήπως η κουλτούρα των Wal-Mart μολύνει την γειτονιά τους».

Από που να ξεκινήσει κανείς. Η στρατιά στην οποία επιτίθεται ο Μπάτλερ αποτελείται από Ιρακινούς πολίτες και όχι αλλοδαπούς. Δεν είναι μέλη του κόμματος Μπααθ, είναι αυτοί που καταπιέζονταν σκληρότερα από όλους επί Σαντάμ και πανηγύρισαν την πτώση του. Και τώρα δεν ανησυχούν ότι τα Wal-Mart θα καταλάβουν την γειτονιά τους, αλλά είναι εξαγριωμένοι επειδή ακόμη δεν έχουν ηλεκτρικό και αποχέτευση παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν δεσμευθεί για την ανακατασκευή του Ιράκ.

Προτου οι υποστηρικτές του αλ Σαντρ ξεκινήσουν την εξέγερση τους, ζήτησαν εκλογές και το τέλος της αμερικανικής κατοχής με κυρήγματα, ειρηνικές διαδηλώσεις και άρθρα σε εφημερίδες. Οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν κλείνοντας τις εφημερίδες, πυροβολώντας τους διαδηλωτές και βομβαρδίζοντας τις γειτονιές τους. Και μόνο τότε ο αλ Σαντρ κήρυξε πόλεμο εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Και κάθε σφαίρα που εξαπολύεει από το ελικόπτερο του ο Μπάτλερ δεν κάνει το ΝτεΜόιν και την Σάντα Μόνικα πιο ασφαλείς, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Κάνει τον στρατό των εξεγερμένων ακόμη πιο ισχυρό.

Καθώς γράφω τα λόγια αυτά μέρες μόλις πριν από το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το σχέδιο για την διαδήλωση φαίνεται να είναι να εκφραστεί η γενική οργή για το Ιράκ, να πούμε «Όχι στον Πόλεμο» και΄«Όχι στην πολιτική Μπους». Είναι ένα σημαντικό μήνυμα αλλά δεν επαρκεί. Πρέπει να ακούσουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τερματισμό της καταστροφικής πολιορκίας της Νατζάφ και ομόφωνη υποστήριξη για τους Ιρακινούς που απελπισμένα ζητούν δημοκρατία και το τέλος της κατοχής.

Η οργάνωση «Ενωμένοι για Ειρήνη και Δικαιοσύνη» δηλώνει: «Θα υπάρξουν δυο στιγμές κλειδιά φέτος, οπότε οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική Μπους. Η 2η Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών, και η 29η Αυγούστου στην Νέα Υόρκη. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει καμία ευκαιρία να απορριφθεί η φιλοπόλεμη πολιτική του Μπους την ημέρα των εκλογών, γιατί ο Τζον Κέρυ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει και να επεκτείνει την στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μία δυνατότητα για τους Αμερικανούς να εκφράσουν την ολόψυχη τους απόρριψη του συνεχιζόμενου πολέμου στο Ιράκ: Στους δρόμους έξω από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Είναι ώρα να φέρουμε την Νατζάφ στην Νέα Υόρκη.
 
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ;

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ 6932394790

www.stop-the-war.org
www.genoa2001.org

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253425
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.