ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 25 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η δολοφονία του Charoen Wataksorn Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Επιθεώρηση , Κυριακή, 29 Αύγουστος 2004

Επιτάφιος για ένα ήρωα

Ο Charoen Wataksorn, ένας σεμνός και αγαπητός άνθρωπος 38 ετών, δολοφονήθηκε από ενόπλους έξω από το σπίτι του στην Ταϊλάνδη, στις 22 Ιουνίου. Λίγο πριν είχε καταθέσει σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή εναντίον ισχυρού τοπικού παράγοντα, καταγγέλοντάς τον ότι σφετερίστηκε εθνική προστατευόμενη γη.

Ο Charoen ήταν ένας έμπειρος ακτιβιστής. Δούλεψε με οργανώσεις όπως η Greenpeace στην επιτυχημένη μάχη κατά των σχεδιαζόμενων θερμοηλεκτρικών σταθμών στις περιοχές Bo Nok και Ban Krut. Έμεινε δε σταθερά αφωσιωμένος στους σκοπούς του, παρά τις αναρίθμητες απειλές εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του.

Η μάχη κατά της αρπαγής της γης ήταν η τελευταία στον αδιάκοπο αγώνα του να προστατεύσει το περιβάλλον του τόπου του. Η επιτυχής εκστρατεία να σταματήσουν τα σχέδια κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, στην οποία ηγήθηκε ο Charoen Wataksorn, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα οργάνωσης του αγώνα από τη βάση. Πρόκειται για την ιστορία μιας ολόκληρης κοινότητας που αντιστάθηκε στο γιγαντώδη βιομηχανικό προγραμματισμό, τη διαφθορά και τις κακές επενδύσεις. Ο αγώνας αυτός αποτελεί έμπνευση για όλο το περιβαλλοντικό κίνημα.

Η ακύρωση των δύο αυτών θερμοηλεκτρικών σταθμών, υπήρξε το σημείο καμπής στο ενεργειακό μέλλον της Ταϊλάνδης. Η Ταϊλάνδη τώρα θα εισήγαγε κάρβουνο από την Ινδονησία και την Αυσταλία, συμβάλλοντας στην παγκόσμια υπερθέρμανση και αυξάνοντας το ήδη τεράστιο χρέος της. Αντίθετα τώρα, η χώρα έχει εγχώριες εναλλακτικές επιλογές που κυμαίνονται από τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι την ανάπτυξη πολλών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Charoen ηγήθηκε σε αυτό τον αγώνα, φρόντισε μάλιστα να στηθεί ένα φωτοβολταικό σύστημα στο τέμπλο της περιοχής όπου ζούσε.

Παγκοσμίως, αυτή η εκστρατεία είναι πιθανόν η πρώτη όπου δύο θερμοηλεκτρικά εργοστάσια δεν κατάφεραν να χτιστούν , ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες τα είχαν ήδη ξεκινήσει. Δεν ήταν εύκολη νίκη! Οι υποστηρικτές του σχεδίου της Bo Nok ξόδεψαν εκατομμύρια στο «πράσινο» ξέπλυμα των σχεδίων τους, με παραπλαντηικές διαφημήσεις στα τοπικά μέσα για «Καθαρό Κάρβουνο». Έφεραν μάλιστα και τον αμερικανό πρέσβη να απειλήσει την ταϊλανδική κυβέρνηση με αποχώρηση κεφαλαίων, εάν ένα τέτοιο σημαντικό πρόγραμμα ακυρωνόταν.

Ο αγώνας αυτής της κοινότητας εναντίον του προγράμματος των γαιανθράκων έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, και προέτρεψε πολλές άλλες κοινότητες, όπως την κοινότητα Pulupandan στο Negros των Φιλιππίνων, να αντισταθούν νικηφόρα στη βρώμικη και λανθασμένη ενεργειακή ανάπτυξη. Έτσι, ο αγώνας συνεχίζεται, καθώς αυτοί που νίκησαν τις τοπικές τους μάχες, τώρα υποστηρίζουν άλλες μάχες.

Δυστυχώς η δολοφονία του Charoen δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Σχεδόν σε καθημερινή βάση πολλοί ακτιβιστές, μέλη κοινοτήτων, κυρίως από φτωχικά χωριά σε αναπτυσσόμενες χώρες, αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές από κατεστημένα συμφέροντα. Παρόμοιες περιπτώσεις συνήθως παραμένουν άγνωστες. Ο αγώνας του Charoen Wataksorn αντιπροσωπεύει λοιπόν και συμβολίζει όχι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ένα ολόκληρο, άγνωστο στους πολλούς, κοινοτικό κίνημα.

Ας κρατήσουμε στην καρδιά μας το κουράγιο του.

Αναδημοσίευση από την Οικολογική Επιθεώρηση

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 29 Αύγουστος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 321 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55075278
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.