ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για την απώλεια του Oliver Rackham Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
Cliff Cook , Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2015


Oliver Rackham

OBE, FBA, 1939-2015

Με το θάνατο του Oliver Rackham στις 12 Φεβρουαρίου σε ηλικία 75 ετών, η Κρήτη έχασε ένα φίλο που νοιαζόταν με πάθος για το νησί και έκανε ό,τι μπορούσε για να προάγει τη γνώση για το πλούσιο περιβάλλον της, και το φυσικό και το επηρεασμένο από την ανθρώπινη παρέμβαση, και να το προστατέψει.

Ήταν ένας πρωτότυπος στοχαστής που του άρεσε να προκαλεί τη γενικά παραδεκτή «σοφία» όταν αυτή ερχόταν σε σύγκρουση με την ξεκάθαρη μπροστά στα μάτια μας αλήθεια, όπως π.χ. η υπόθεση ότι η φωτιά είναι πάντα καταστροφική για τα δένδρα ή ότι η Κρήτη προοδευτικά καθώς περνούσαν οι αιώνες αποδασωνόταν.

Εβλεπε το τοπίο ως σύνολο, ως το αποτέλεσμα της αλληλοεπίδρασης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος με το πέρασμα του χρόνου, εκτείνοντας την έρευνά του και τα ενδιαφέροντά του πέρα από την ειδικότητά του -δένδρα και δάση- σ'ένα ευρύ φάσμα σχετικών θεμάτων. Η συνεργασία του με την Jennifer Moody από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ήταν ιδιαιτέρως σημαντική καθώς συνέδεε τις δύο ειδικότητές τους, βοτανική και αρχαιολογία, με έναν αμοιβαία ευεργετικό τρόπο. ΄Ενας καρπός αυτής της συνεργασίας τους ήταν το περιεκτικό βιβλίο «The making of the Cretan landscape» μεταφρασμένο και στα ελληνικά με τον τίτλο «Η δημιουργία του κρητικού τοπίου» που είναι πρακτικά μία βίβλος για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το νησί.

Ο Οliver ήταν ένας υπέροχος δάσκαλος και ομιλητής -πράγμα που μπορούν να το βεβαιώσουν όσοι παρακολούθησαν κάποιες διαλέξεις του εδώ στα Χανιά- με το χάρισμα να ζωντανεύει κάτι που μπορούσε να είναι άψυχο και βαρετό. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι όταν περιχαρής μιλούσε για τους τεράστιους αρουραίους και τους ιπποπόταμους με τα μακριά πόδια που κάποτε περιπλανιόνταν στα κρητικά βουνά και ένα άλλο όταν σε μια ξενάγηση στη φύση κάθισε κάτω και δείχνοντάς μας ένα μικρό κομμάτι ξερής γης μάς έλεγε ότι εκεί είχαν φυτρώσει 12 είδη σπάνιων και ενδημικών φυτών. Είχε το χάρισμα να κάνει ανθρώπους που δεν είχαν καμιά ειδική γνώση ικανούς να βλέπουν τη φύση μ'ένα διαφορετικό τρόπο. Ό,τι έβλεπε το συνέδεε με ιστορίες, με ίχνη στη φύση, κώδικες που μας βοηθούσαν να βλέπουμε στρώματα ιστορίας.

Όταν έβλεπες τον Oliver ανάμεσα σε δένδρα, είτε ήταν οι αρχαίοι κέδροι ψηλά στα βουνά των Σφακίων ή οι ακόμη αρχαιότεροι φοίνικες στο Βάι ένιωθες ότι τον έβλεπες ξεκάθαρα στο χώρο του, στο περιβάλλον του, σαν κάποιο μυθολογικό φαύνο ή σαν ένα Κέλτη Δρυίδη με τα άσπρα μυτερά γένια του,με τα πλούσια ολόασπρα μαλλιά του και τα έντονα χρωματιστά πουκάμισά του. Όπως έγραψε στο τέλος ενός από τα βιβλία του: «Είμαι μέλος ενός είδους που απειλείται ακραία με εξαφάνιση. Ανήκω σ' ένα ζωολογικό κήπο».

Ακόμη, ήταν αδύνατον να μαντέψει κανείς από την εμφάνισή του ή τη συμπεριφορά του ότι αυτός ο απλός, αξιαγάπητος άνδρας απολάμβανε τέτοιας τεράστιας εκτίμησης από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ήταν από τους πιο επιφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο στον κόσμο της οικολογίας και ότι σε αναγνώριση όλων αυτών που είχε προσφέρει είχε κερδίσει πολλούς λαμπρούς τίτλους και βραβεία, όπως το O.B.E., το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1998. Ήταν επίσης ισόβιο μέλος στο Κολέγιο Corpus Christi, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, που ήταν το πανεπιστήμιο από το οποίο είχε αποφοιτήσει.

Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις ζωές πολλών ανθρώπων αλλά και μια κληρονομιά της ανάμνησης ενός μοναδικού ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του στα πράγματα που αγάπησε και στο να μεταβιβάσει αυτή την αγάπη σε άλλους ανθρώπους. Αν και θα μας λείψει πολύ, θα φυλάξουμε την κληρονομιά του σαν θησαυρό.

Cliff Cook*

* ΟΒΕ Order of the British Empire -Tάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
* FBA Fellow of the British Academy- Mέλος της Βρετανικής Ακαδημίας
* Συγγραφέας και σεναριογράφος της ταινίας «Χίλιες χαμένες μπάλες του γκολφ».

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 28 Φεβρουάριος 2015 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227561
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.