ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: γνώμες και απόψεις Ζακ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΛΩΝ , Παρασκευή, 27 Αύγουστος 2004

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς:
ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Ζάκυνθος, 18 Αυγούστου 2004

Θέμα:
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: γνώμες και απόψεις Ζακυνθίων

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 906/Δ, 22.12.1999)  με σκοπό: «τη διαφύλαξη  της σημαντικότατης φυσικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσιας και παράκτιας έκτασης και των νησίδων του Κόλπου Λαγανά και των νησίδων Στροφάδων Νομού Ζακύνθου με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή αυτών».

Για τέσσερα έτη λειτούργησε προσπαθώντας και παλεύοντας να εφαρμόσει το ΠΔ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες,  για την εφαρμογή του Νόμου, Τοπικές Αρχές (Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Kτηματική Υπηρεσία κλπ). Παράλληλα η βιωσιμότητά του δεν ήταν εξασφαλισμένη για τη διαχρονική λειτουργία του.

Η οικονομική διαφάνεια της διαχείρισης των ελάχιστων πόρων του, επιβεβαιώνεται από την έκθεση των ορκωτών λογιστών καθώς και από σχετική  επιστολή από την οικονομική επιθεώρηση του κράτους,

Τα τέσσερα αυτά έτη, κατόρθωσε να αποτρέψει την ελληνική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το θετικό έργο του,  διαπίστωνε κάθε χρόνο το κλιμάκιο  της ΕΕ που επισκεπτόταν το νησί της Ζακύνθου. Κάτι  που είναι αμφίβολο για τη φετεινή χρονιά που δε λειτουργεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλήρη αναρχία στις παραλίες ωοτοκίας.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έδωσε την ευκαιρία στη Ζάκυνθο και ειδικότερα στον Κόλπο του Λαγανά να αναπτύξει αειφορικές δραστηριότητες, να προστατεύσει τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, να εφαρμόσει πρόγραμμα φύλαξης -ενημέρωσης  και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και  μη οικονομικής στήριξης από το ΥΠΕΧΩΔΕ το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου  βρίσκεται σήμερα σε μη λειτουργική κατάσταση ενώ παράλληλα διανύουμε την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα δέκα μηνών και έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας.

Δε μπορούμε παρά να ανησυχούμε για το μέλλον του και να αντιδρούμε στην αναρχία που έχει προκύψει από τη μη λειτουργία του, η οποία οδηγεί την περιοχή σε υποβάθμιση και επιτρέπει αναζωπύρωση αθρόων παρανομιών. Μεμονωμένοι πολίτες αλλά και οργανωμένα συμφέροντα εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχου στην περιοχή και αυθαιρετούν οικοιοποιούμενοι τις παραλίες που αποτελούν κοινωνικό αγαθό των πολιτών της Ζακύνθου.

Οι παραλίες έχουν καλυφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες εμποδίζοντας τόσο τους πολίτες να απολαύσουν την παραλία όσο και τις χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους. Στη θαλάσσια περιοχή τα σκάφη δεν εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από το Προεδρικό Διάταγμα διατάξεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή όχληση των χελωνών καθώς και κρούσματα μόλυνσης της θάλασσας από λύματα. Το όριο ταχύτητας συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερο από τα έξι μίλια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό χελωνών.

Η έλλειψη φύλαξης και ενημέρωσης των επισκεπτών  καθώς και η μη ύπαρξη πινακίδων και σήμανσης δεν δίνουν την εικόνα προστατευόμενης περιοχής. Στις παραλίες τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και τα άλογα «αλωνίζουν» ανενόχλητα, θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες και υποβαθμίζοντας την περιοχή ωοτοκίας. Τουρίστες, πολλές φορές καθοδηγούμενοι από ντόπιους, κατεβαίνουν τα βράδια στις παραλίες να δουν χελώνες με αποτέλεσμα να τις ενοχλούν και να παρεμποδίζουν την ωοτοκία. Η περιοχή κτίζεται νόμιμα, ημινόμιμα και παράνομα και χάνεται ότι πολυτιμότερο έχει το νησί : τη φυσική ομορφιά του. Καταλύεται κάθε έννοια αισθητικής και ευνομούμενης πολιτείας μπροστά στο εύκολο και γρήγορο κέρδος του καλοκαιριού.

Ως κάτοικοι της Ζακύνθου και ευρωπαίοι πολίτες ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την ασυδοσία που επικρατεί στην περιοχή και την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας.

Ζητάμε και απαιτούμε από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση  να παρέμβουν και να λάβουν άμεσα μέτρα, ενισχύοντας το θεσμικό ρόλο του ΕΘΠΖ για την προστασία της περιοχής και την υλοποίηση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε προστατευμένο φυσικό περιβάλλον κάτι το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται χάρη αλλά καθήκον της πολιτείας.

Ως ενεργοί  και ευαισθητοποιημένοι πολίτες ξεκινήσαμε, τοπικά, εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού με σκοπό να αποδείξουμε ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο αποτελεί ενεργό και ουσιαστικό κομμάτι της Ζακυνθινής κοινωνίας και πραγματικότητας και τα μεμονωμένα ατομικά, πολιτικά ή και κομματικά συμφέροντα δεν εκπροσωπούν συνολικά τη Ζάκυνθο. Εντυπωσιακό είναι ότι η εκστρατεία ξεκίνησε με τέσσερις φορείς και ήδη έχει διευρυνθεί και συνυπογράφεται από δεκαεννέα διαφορετικούς φορείς του Νομού! Μέσω της εκστρατείας απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους Ζακυνθινούς πολίτες να ευαισθητοποιηθούν , να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν, να διαφυλάξουν αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι απλόχερα τους χαρίστηκε σε αυτό το νησί: το φυσικό κάλλος, που με τόση ευκολία καταστρέφεται σήμερα στο όνομα του εύκολου κέρδους…

Με την ολοκλήρωση της εκστρατείας θα σας αποσταλούν οι συγκεντρωμένες υπογραφές και το τελικό διευρυμένο σχήμα που θα στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Ελπίζουμε ότι η επιστολή μας αυτή, θα αποτελέσει την αρχή της κινητοποίησης του μηχανισμού επαναλειτουργίας  του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου με τις προβλεπόμενες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Με εκτίμηση

-1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ζακύνθου
-ΑΡΧΕΛΩΝ
-Ένωση Μελισσοκόμων Ζακύνθου
-Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου
-Κινηματογραφική Λέσχη Ζακύνθου
-Κοινοπραξία Περιηγητικών Σκαφών του Κόλπου Λαγανά
-Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Καταλυμάτων Νομού Ζακύνθου
-«Πλατύφορος» Εταιρεία Μελέτης Έρευνας Προαγωγής Πολιτισμού
-Δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία πολιτών για τη Ζάκυνθο»
- Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ζακύνθου
- Σύλλογος Μηχανικών Ζακύνθου
-Σύλλογος Βουγιατέων Αθήνας: «¶ρτεμις- Οπιταΐς»
-Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου: «Διονύσιος Σολωμός»
-Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Καταλυμάτων Δήμου Λαγανά
-Σύλλογος Περιηγητικών Σκαφών Κόλπου Λαγανά
-Σώμα Ελληνίδων Οδηγών
-Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
-WWF Ελλάς
-ΧΕΝ Ζακύνθου

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
- Πρωθυπουργό
- Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
- Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ
- Υπουργό Δημόσιας Τάξης
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- ΜΜΕ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57582026
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.