ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Οικολόγοι Πράσινοι , Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2011

Συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων για τα 25 χρόνια από το Τσερνομπίλ

Μιχ. Τρεμόπουλος: Να χυθεί άπλετο φως στα δημοσιεύματα για πυρηνική συνεννόηση Καραμανλή-Γκρουέφσκι το 2008

Αντιπυρηνικό ψήφισμα στη βουλή της ΠΓΔΜ για αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011 οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ. Στη σημερινή συγκυρία, όπου αρκετές χώρες της περιοχής σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια ακόμη και σε σεισμογενείς περιοχές, τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας των αντιπυρηνικών κινημάτων σε όλη τη Βαλκανική ώστε να κερδίσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους και να σταματήσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων.

Τέθηκε επίσης το θέμα της παλιότερης προσπάθειας (2007-2009) να «προετοιμαστεί» η ελληνική κοινή γνώμη ώστε να αποδεχθεί τα πυρηνικά, αλλά και τα αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα για πιθανή συνεννόηση των κυβερνήσεων Καραμανλή και Γκρουέφσκι για ελληνική στήριξη σε σχέδιο για πυρηνικό εργοστάσιο στην κοιλάδα του Αξιού, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά σύνορα.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και η Liljana Popovska, βουλευτής του κόμματος DOM (Δημοκρατική Ανανέωση) που συμμετέχει ως παρατηρητής στους Πράσινους, από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, που ήταν χθες ομιλητής στο μεγάλο αντιπυρηνικό συλλαλητήριο της Κωνσταντινούπολης για τη ματαίωση των αντιδραστήρων στο ¶κουγιου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία με όλα τα πράσινα και αντιπυρηνικά κινήματα της Βαλκανικής, για να μην αναγκαστούν οι γειτονικοί μας λαοί να ζήσουν δίπλα στην απειλή της ραδιενέργειας, αλλά και για να μη βρεθεί και η δική μας χώρα σε πυρηνικό κλοιό. Στη χθεσινή ομιλία του, είχε σημειώσει ότι «η ραδιενεργή κληρονομία του Τσερνομπίλ είναι ακόμα μαζί μας» και ότι μας ανήκει «ένα μέλλον βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά».

«Μεταφέρω από την Κωνσταντινούπολη τον παλμό ενός αντιπυρηνικού κινήματος που γίνεται όλο και πιο δυναμικό», τόνισε ο Μιχ. Τρεμόπουλος στη συνέντευξη Τύπου. «Ήδη η κοινή γνώμη είναι έντονα προβληματισμένη μετά τη Φουκουσίμα και βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που θα απορρίψει πλήρως τα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν.

Συνεργαζόμαστε ήδη με τα αντιπυρηνικά κινήματα σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Προτεραιότητα είναι να μη γίνει κανένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο, να κλείσουν άμεσα τα πιο επικίνδυνα (τα πριν το 1980 και όσα έχουν προβληματικά συστήματα ασφαλείας ή βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές) και να τεθεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη διακοπή λειτουργίας και των υπόλοιπων, όπως έγινε τη δεκαετία του 1990 στη Γερμανία με τη συμμετοχή των Πράσινων στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση όμως έχει και ελληνική διάσταση. Πρώτον, με την όχι πολύ μακρινή προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή και άλλων φίλων του πυρηνικού λόμπυ να «εξοικειώσουν» την ελληνική κοινή γνώμη με την προοπτική πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας: πέρα από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, η προσπάθεια ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 από τον κ. Βρεττό του ΠΑΣΟΚ, για να φθάσει σε σχετική επίσημη τοποθέτηση του ΛΑΟΣ τον περασμένο Ιανουάριο. Δεύτερον, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς όλες τις γειτονικές χώρες, για Βαλκάνια ελεύθερα από πυρηνικά. Τρίτον, την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στα αναπάντητα ακόμη δημοσιεύματα περί συνεννοήσεων των κυβερνήσεων Καραμανλή και Γκρουέφσκι το 2008 για εμπλοκή της Ελλάδας στο πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας. Σκεφτείτε μόνο το ενδεχόμενο, την ίδια στιγμή που οι δύο αντίπαλοι εθνικισμοί σήκωναν ψηλά τις σημαίες της αντιπαράθεσης, να συνεργάζονταν παράλληλα κάτω από το τραπέζι για να φέρουν στην περιοχή μια θανάσιμη απειλή και για τις δύο κοινωνίες».

Από την πλευρά της, η Liljana Popovska, τόνισε:

«Από το πράσινο κόμμα DOM ήρθαμε στην Αθήνα με πρόσκληση των Ελλήνων Πράσινων. Συμμετέχουμε στη Βαλκανική Αντιπυρηνική Συμμαχία, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και ανησυχούμε έντονα για τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στα Βαλκάνια. ΓιΆ αυτό καταθέσαμε στο κοινοβούλιό μας ψήφισμα που ζητά μορατόριουμ στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και αναθεώρηση της ενεργειακής μας στρατηγικής (που προβλέπει πυρηνική μονάδα μέχρι το 2030). Ως Πράσινοι πιστεύουμε ότι το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα και έχουμε όλοι κοινό συμφέρον να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να προχωρήσουμε σε μια ενωμένη Βαλκανική στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα απαρχαιωμένα σχέδια για πυρηνικά και να εστιάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 155 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57015995
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.