ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γιορτάζοντας (;) το νερό στην Ελλάδα του 2011 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Νερό
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2011

Μετρώντας σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δυσεπίλυτα προβλήματα διαθεσιμότητας και ποιότητας των υδατικών πόρων παγκοσμίως1, και διανύοντας τα μέσα μιας ανεπιτυχούς "Διεθνούς Δεκαετίας Δράσης - Νερό για τη Ζωή"2, η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, μοιάζει περισσότερο με ημέρα μνήμης και θλίψης, παρά γιορτής για το πολυτιμότερο φυσικό πόρο του πλανήτη μας. Το καθαρό νερό εξελίσσεται πλέον σε είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως δε στην ευάλωτη περιοχή της Μεσογειακής λεκάνης.

Δείτε επισυναπτόμενα το μήνυμα που έστειλαν τα παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, μέσα από την Έκθεση "Υδάτινες Ιστορίες" και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Η υποβάθμιση των υδατικών πόρων, επιφανειακών και υπόγειων, αποτέλεσμα τόσο της υπερκατανάλωσης, όσο και των λανθασμένων ή άδικων μοντέλων ανάπτυξης που ακολουθήσαμε -διεθνώς αλλά και στην χώρα μας- τις προηγούμενες δεκαετίες (ρύπανση, αλόγιστη διαχείριση, αλλαγή χρήσεων γης, εγκατάλειψη πρακτικών συλλογής νερού, αγνόηση των αναγκών των οικοσυστημάτων κ.ά.) αποτέλεσαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης, που δυστυχώς πολύ δύσκολα αναστρέφεται.

Στην Ελλάδα το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης. Η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο ανέρχεται στα 145 l, τη στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 50 l με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την αλλαγή τεχνολογιών μέσα στις κατοικίες. Τη μερίδα του λέοντος της κατανάλωσης στην Ελλάδα κατέχει, βέβαια, η γεωργία με ποσοστό που φτάνει το 80%, με κατεξοχήν υδροβόρες καλλιέργειες. Παράλληλα, ο τουρισμός, η "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας, δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές, γεγονός που επιβαρύνει παραπάνω ήδη ευάλωτες περιοχές, όπως τα νησιά, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων. Οι απώλειες λόγω της παλαιότητας των δικτύων είναι πολύ υψηλές και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 50%.

Παρ' όλο που η χώρα μας έχει ενσωματώσει από το 2003 την ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά στο εθνικό δίκαιο, τα βήματα που ακολουθήθηκαν ήταν ελάχιστα και σίγουρα πολύ καθυστερημένα για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της3. Μόλις το 2010, ξεκίνησαν ουσιαστικές διαδικασίες εφαρμογής της από το νεοσύστατο ΥΠΕΚΑ, με τη σύσταση και ενεργοποίηση θεσμικών οργάνων και επιτροπών, με την ενεργοποίηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), την αναβάθμιση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων (ΚΥΥ) και τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΕΕΥ) και του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων (ΕΣΥ). Παράλληλα, ορίστηκαν τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και ανατέθηκε η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων για κάθε διαμέρισμα. Εντούτοις, η έλλειψη ενός σύγχρονου και δυναμικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτων καθιστούν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας την κατάρτισή τους. Ταυτόχρονα, εκδόθηκαν μια σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τη θεσμική θωράκιση και λήψη μέτρων για την αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υδάτινου περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων εκείνη με τους όρους, τα μέτρα και τις διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων4. Αν και σε άλλες χώρες η επαναχρησιμοποίηση εφαρμόζεται ήδη αρκετά χρόνια και καλύπτει ανάγκες που δεν απαιτούν καλής ποιότητας νερό, στην Ελλάδα τα παραδείγματα5 είναι ελάχιστα και συνήθως έχουν πιλοτικό χαρακτήρα.

Παρά τα θετικά βήματα, τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι πολλά. Τον Φεβρουάριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε με πρόστιμα και έδωσε μόλις δυο μήνες διορία στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όσον αφορά στις ελλείψεις στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, και πιο συγκεκριμένα στους βιολογικούς καθαρισμούς των μεγάλων αστικών κέντρων6.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα ακόμη στον Ασωπό, ενώ και το μείζον θέμα της εκτροπής του Αχελώου παραμένει στην επικαιρότητα (ενόσω εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), καθώς παρά τις επίμονες προσπάθειες για συνέχιση των έργων, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ευτυχώς, απέρριψε πρόσφατα την αίτηση μερικής ανάκλησης της αναστολής των έργων, που είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Η διαχείριση των υδατικών πόρων θα πρέπει να μπει κεντρικά στην ατζέντα τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εθνική στρατηγική πρώτης προτεραιότητας. Τα εργαλεία και τα παραδείγματα από το εξωτερικό είναι πολλά και μπορούν να αξιοποιηθούν αν υπάρξει η πολιτική βούληση. Σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση μιας διαφορετικής προσέγγισης, που θα έχει ως κεντρικό πυρήνα της την ορθολογική διαχείριση ενός κοινωνικού αγαθού, τη συμμετοχική διαβούλευση και την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, τη μείωση της κατανάλωσης, την προστασία από τη ρύπανση και την επαναχρησιμοποίηση. Η προσέγγιση δεν θα πρέπει να είναι πλέον η κάλυψη της ζήτησης με αύξηση της παροχής, αλλά η διαχείριση της προσφοράς, η αξιοποίηση εναλλακτικών πρακτικών και η μείωση της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιοι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καλό είναι να μην μείνουν κενό γράμμα, εθιμοτυπική υπενθύμιση και ευκαιρία για ανούσιες κορώνες αλλά να συμβάλουν στην εδραίωση της συνείδησης τόσο στους πολίτες όσο και στους διοικούντες ότι το σημείο μηδέν για το διαθέσιμο προς χρήση Νερό έχει ήδη φτάσει και απαιτείται η εγρήγορση όλων για την προστασία ακόμη ενός είδους…προς εξαφάνιση!

Υδάτινες Ιστορίες
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/3/2011

ΜΙΑ "ΟΑΣΗ" ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε μια πραγματική "όαση" δημιουργικότητας, φαντασίας, χρωμάτων αλλά και προβληματισμού μεταμορφώθηκε για τρεις μέρες το ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, "δροσίζοντας" για λίγο το "άνυδρο" και γκρίζο τοπίο της πόλης μας. Αφορμή στάθηκαν οι 2.060 καλλιτεχνικές δημιουργίες των 3.432 μαθητών από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Δημιουργίας που διοργάνωσε για 6η φορά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τίτλο "Υδάτινες Ιστορίες" και κεντρικό θέμα την προστασία των υδατικών μας πόρων.
Όλα τα έργα των παιδιών που πήραν μέρος, εκτέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος και κέρδισαν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των χιλιάδων επισκεπτών που πέρασαν από το πολυσύχναστο σημείο της πόλης μας το διάστημα από
18-20 Μαρτίου. Με όχημα την δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης οι μαθητές μέσα από τις ευφάνταστες δημιουργίες τους (ζωγραφιές, κολάζ, φωτογραφίες και κόμικς) αποτύπωσαν με ευαισθησία τις πολυποίκιλες διαστάσεις του προβλήματος της λειψυδρίας, μετέφεραν το μήνυμα της αναπόδραστης ανάγκης προστασίας και εξοικονόμησης νερού και γιόρτασαν με τον δικό τους ουσιαστικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στις 22 Μαρτίου.
Το Σάββατο 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι μαθητές που διακρίθηκαν και ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση αλλά και εκπρόσωποι της πολιτείας, κοινωνικών φορέων, καλλιτέχνες κ.ά..
Πιο αναλυτικά, στην τελετή βράβευσης, την οποία παρουσίασε η κα Πατρίτσια Γούργουρα Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, έδωσαν βραβεία και απηύθυναν χαιρετισμό o κος Ευάγγελος Κουκιάσας Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, o κος ¶ρης Περουλάκης Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων & Δικτύων Πληροφόρησης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η κα Μαρία Καρούζου Βοηθός Διοίκησης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του Διευθυντή κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, ο κος Σαράντης Μιχαλόπουλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜΕΛ, η κα Ευαγγελία Μιμίνη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας του Υπουργείου Παιδείας, ο κος Νικόλαος Μπάρδης Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ο πατήρ Αθανάσιος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, καθώς και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού και του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Όλα τα βραβευμένα έργα του διαγωνισμού "Υδάτινες Ιστορίες" θα εκτεθούν μαζί με το αρχειακό, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό της ΕΥΔΑΠ, στις 22 Μαρτίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Νερού , στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Ημερίδα που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ με θέμα "Υδατικοί Πόροι και Κλιματική Αλλαγή".

Σημείωση προς τους συντάκτες:
1 UNEP Year Book 2010
2 ΟΗΕ, Παγκόσμια Δεκαετία Δράσης – Νερό για τη ζωή, 2005-2015
3 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ιανουάριος 2011, Μπήκε το νερό στ' αυλάκι...
4 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Φεβρουάριος 2011 Επιτέλους επαναχρησιμοποίηση!
5 Επαναχρησιμοποίηση στο Δήμο Χερσονήσου, Πρόγραμμα LIFE-PURE
6 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Φεβρουάριος 2011, "Κίτρινη κάρτα" στην Ελλάδα για τη μη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3Α, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2011 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 145 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57016926
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.