ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold.gr , Τετάρτη, 11 Αύγουστος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Τα πρώτα δείγματα γραφής του "Νέου Επενδυτικού Σχήματος"

Ουρανούπολη, 10-8-2004: Με μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μεταφέρει από τη θέση 61.50 (θέση φόρτωσης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου), ποσότητα 50.000 τόνων  χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό την Κίνα.

Ο αρσενοπυρίτης είναι "επεξεργασμένο συμπύκνωμα" και περιέχει 25 γρ. χρυσού σε κάθε τόνο. Προέρχεται από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και είχε "στοκαρισθεί" από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ. ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρυσού.  Με τη σημερινή τιμή του χρυσού στα $400 η ουγγιά, η τιμή πώλησής του συμπυκνώματος υπολογίζεται στα $250/τόνο. ¶λλοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη είναι στοκαρισμένοι στο μεταλλείο Ολυμπιάδας και παίρνουν σειρά για πώληση από τη νέα "ιδιοκτήτρια", ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Το συμπύκνωμα του αρσενοπυρίτη είναι δημόσια περιουσία και με την πώληση των 350.000 τόνων η εταιρεία θα υπεξαιρέσει 87.500.000 δολάρια ή 73.000.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που κυρώθηκε με το νόμο 3220/2004, η μεταβίβαση αναστρέφεται και η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο του ενεργητικού των μεταλλείων, αν δεν εκτελέσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις που καθορίζει η σύμβαση. Δηλαδή να εκτελέσει μια σειρά έργων προστασίας κι αποκατάστασης του περιβάλλοντος και να αρχίσει την παραγωγική διαδικασία μέχρι την 28η Απριλίου 2004.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει εκπληρώσει καμμία από τις υποχρεώσεις της και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να το πράξει στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο αρσενοπυρίτης αποτελεί περιουσιακό στοιχείο από το οποίο, όπως και από όλη την τεράστια περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν μπορεί να πουλήσει ούτε ένα τόνο.

Πριν από τέσσερις μήνες, η εταιρεία επεχείρησε να πουλήσει τα 320 σπίτια στο Στρατώνι, περιουσιακό στοιχείο κι αυτά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στα περισσότερα από αυτά κατοικούν πρώην εργαζόμενοι της ΤVX, οι οποίοι ενημερώθηκαν εγγράφως από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να τα αγοράσουν ή να τα αδειάσουν εντός 60 ημερών. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου, ενήμεροι ότι τα σπίτια δεν μπορούσαν να πουληθούν για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, υποχρέωσαν την "ιδιοκτήτρια" να εγκαταλείψει τα σχέδιά της.

Ταυτόχρονα με το "πλιάτσικο", η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διαπράττει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που βάζει σε κίνδυνο καταστροφής το Στρατώνι και τον κόλπο της Ιερισσού. Το φράγμα "Καρακόλι" που συγκρατεί τα τοξικά απόβλητα του εμπλουτισμού, ανυψώνεται περαιτέρω και φορτώνεται με άλλους 150.000 τόνους από την εκκένωση των λιμνών αποβλήτων Chevalier I και II. Το φράγμα είχε ανυψωθεί παράνομα από την TVX, ήταν υπερκορεσμένο ήδη από το 2000 και παρουσιάζει επικίνδυνες ενδείξεις διαρροής.  Αυτή τη στιγμή συγκρατεί περίπου 3.000.000 τόνους. Υπενθυμίζουμε ότι η αστοχία ενός παρόμοιου φράγματος, με μόλις 300.000 τόνους αποβλήτων, σε εργοστάσιο χρυσού στη Baia Mare της Ρουμανίας, τον Φεβρουάριο του 2000,  προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στο Δούναβη και τον παραπόταμό του Τίσα.

Η ανύψωση του φράγματος Καρακόλι, αν και ολοφάνερα εγκληματική, είναι νόμιμη σύμφωνα με το νόμο-έκτρωμα 3220/2004 του κ. Πάχτα που κύρωσε τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων. Ο νόμος δεν απαιτεί τη σύνταξη καμμίας μελέτης και τη λήψη καμμίας απολύτως άδειας, ενώ απαλλάσσει προκαταβολικά την εταιρεία από κάθε ευθύνη για ζημίες  που θα συμβούν μελλοντικά αλλά τα "γενεσιουργά τους αίτια" θα ανάγονται στο παρελθόν. Αν καταρρεύσει το Καρακόλι, οι κύριοι Κούτρας, Μπόμπολας και Timis θα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή, αλλά θα είναι τελείως ανεύθυνοι μια και τα "γενεσιουργά" αίτια της καταστροφής θα ανάγονται στο παρελθόν. 

Τον Ιανουάριο του 2004, η σημερινή Κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τη σχετική τροπολογία και είχε καταγγείλει τους σκανδαλώδεις χειρισμούς του εμπνευστή της, πρώην Υφυπουργού κ. Πάχτα. Σήμερα συναινεί στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και παρακολουθεί ως αμέτοχος θεατής το βιασμό της περιοχής από τους νέους "επενδυτές" που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και τα πάντα να κερδίσουν.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ  και η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με θλίψη διαπιστώνουν ότι η νέα Κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης: ανοχή και συγκάλυψη των εγκλημάτων και πλήρης ατιμωρησία των ενόχων. Η Πολιτεία έχει ηθική και συνταγματική υποχρέωση για επανόρθωση των καταστροφών, αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τη λαμπερή Ελλάδα του 2004. Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες καταστροφές και τα πρώτα δείγματα γραφής της εταιρείας του κ. Κούτρα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τη συνέχεια.

Πληροφορίες:
Τόλης Παπαγεωργίου, τηλ. 6973 317816
Πάνος Γρηγοριάδης, τηλ. 6945223359
Παναγιώτης Ανανιάδης, τηλ.: 6974702549

http://www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267736
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.