ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Αρχιπέλαγος στις Βρυξέλλες σε συνάντηση της DG MARE Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Αρχιπέλαγος Ι.Θ.Π. , Σάββατο, 19 Φεβρουάριος 2011

Το Αρχιπέλαγος στις Βρυξέλλες σε συνάντηση της DG MARE
Ανοχή τέλος στην παράνομη αλιεία δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Ανοχή τέλος για την παράνομη και καταστροφική αλιεία με τον ενεργό και ουσιαστικό ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Έχοντας συγκεντρώσει πλέον, μέσα από καθημερινές καταγραφές και τεκμηριωμένες καταγγελίες, δεδομένα και λίστες με αλιευτικά που παρανομούν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, το Αρχιπέλαγος και 11 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα της παράνομης και καταστροφικής αλιείας συμμετείχαν σε συνάντηση που οργάνωσε η Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της DG MARE (Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προκειμένου να συνδράμουν στο πλαίσιο του ΕΚ 1005/2008 (περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας) στο έργο των κοινοτικών υπηρεσιών ελέγχου.

Το Αρχιπέλαγος - η μοναδική ελληνική οργάνωση που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας και ασχολείται επί της ουσίας με το πρόβλημα στη χώρα μας - εκπροσώπησε η Αναστασία Μήλιου (Συντονίστρια Δράσεων Προστασίας) και ο Βασίλης Κουρούτος (Επιστημονικός Σύμβουλος, ειδικός στη Διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών). Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ώστε να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συγκεντρώνουν καθημερινά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις πρακτικές παράνομης και καταστροφικής αλιείας και να βοηθήσουν στην προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, το οποίο ιδίως στη Μεσόγειο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα θεωρείται ανεξέλεγκτο, καθώς σε μεγάλο μέρος των ελληνικών θαλασσών υπάρχει σχεδόν πλήρης καταστρατήγηση της αλιευτικής νομοθεσίας τόσο από σκάφη της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι), όσο και από βιντζότρατες και παράκτιους αλιείς. Σε αυτόν τον ιδιότυπο χάρτη της παρανομίας σημαντική θέση καταλαμβάνουν και αρκετοί ερασιτέχνες ή μη αλιείς οι οποίοι εξακολουθούν εν έτει 2011 να χρησιμοποιούν παράνομες - και ιδιαίτερα εξελιγμένες σε ορισμένες περιπτώσεις - μεθόδους ψαρέματος (δυναμίτιδα, σύνθετες εκρηκτικές ύλες, χρήση μπουκάλας, νυχτερινό ψαροντούφεκο, χρήση κομπρεσέρ για την οστρακαλιεία πετροσωλήνας κλπ).

Συζητήθηκε επίσης η ανεπαρκής λειτουργία του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης (VMS) που διαθέτει το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αλιείας. Αν και πρόκειται για ένα πανάκριβο εργαλείο το οποίο όφειλε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, το VMS δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία στα αλιευτικά σκάφη στην Ελλάδα να παρανομούν επίσημα, αφού τα τελευταία είναι υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά στίγματος μόνο κάθε δύο ώρες και σε γνωστό προκαθορισμένο χρόνο. ΚατΆ αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιούνται» τα αλιευτικά που παρανομούν, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίζουν απαγορευμένες παράκτιες περιοχές, να αλιεύουν παράνομα και μετά από δύο ώρες να επιστρέφουν στα όρια που προβλέπονται από τη νομοθεσία για να εκπέμψουν την αναφορά στίγματος. Προφανώς, στο διάστημα των δύο ωρών έχουν τη δυνατότητα να δρουν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα, προκαλώντας μη-αναστρέψιμες καταστροφές σε προστατευόμενα και ιδιαίτερα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση για τον περιορισμό του προβλήματος, ήταν η συνδρομή των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της «μαύρης» λίστας που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα σκάφη, κοινοτικά ή τρίτων χωρών, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν την αλιευτική νομοθεσία. Τα σκάφη αυτά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαιρούνται αυτόματα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ενώ προβλέπεται η εισαγωγή συστήματος “point system” και η αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας αλιείας για τους ψαράδες που συστηματικά παρανομούν. Επίσης αναφέρθηκε ότι στη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 θα προβλέπεται η διακοπή οικονομικών ενισχύσεων για την αλιεία προς τα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς κανονισμούς.

Η Επιτροπή και οι υπηρεσίες κοινοτικού ελέγχου έδειξαν τη βούληση να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα το πρόβλημα και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς τις εθνικές αρχές. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Αρχιπέλαγος με έργο ουσιαστικό και μακριά από επικοινωνιακές καμπάνιες συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα, μέσα από την καθημερινή επαφή με τις νησιωτικές και παράκτιες κοινωνίες, για περιστατικά παράνομης και καταστροφικής αλιείας και να αξιοποιεί ένα πολύ ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας που διαθέτει πανελλαδικά και διεθνώς ως μέλος του OCEAN 2012, ώστε οι όποιες καταγγελίες να επιβεβαιώνονται και να προωθούνται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, και στην DG MARE υπό τη μορφή συγκεντρωτικών εκθέσεων.
 
Δεν μένουμε θεατές στην παράνομη και καταστροφική αλιεία - Συνιστά κλοπή των ψαριών από αυτούς που ψαρεύουν νόμιμα, αλλά και από τις μελλοντικές γενιές.

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π

Αρχιπέλαγος Ι.Θ.Π.

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862

Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638 Φαξ: 22750 41070
Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα, τηλ 210 8253024

info@archipelago.gr
www.archipelago.gr
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 19 Φεβρουάριος 2011 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57106934
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.