ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Η οικολογία είναι οικονομία» Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ανακοινώσεις
Δίκτυο ΟικοΚρήτη , Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2011

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και οι πάγιες θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τη βιώσιμη ανάπτυξη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τον καλύτερο τρόπο ενώ ταυτόχρονα, προβάλλουν πρότυπα εκ διαμέτρου αντίθετα απΆ αυτά  που δημιούργησαν την κρίση!

• Η πρόταση του Δικτύου ΟικοΚρήτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η πλέον φιλική στο περιβάλλον, με το χαμηλότερο κόστος εφαρμογής και εξασφαλίζει περίπου 380 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης σε όλο το νησί. Το κόστος της που είναι λιγότερο από 60 εκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί.

• Ενώ η Κρήτη διαθέτει αξιόλογο υδατικό δυναμικό, όλες οι ενέργειες για τη διαχείριση του νερού στο νησί μας γίνονται σε βάρος της ποιότητας και της επάρκειας ενώ ταυτόχρονα γίνεται τεράστια σπατάλη για εντελώς ακατάλληλα έργα όπως τα μεγάλα φράγματα, οι εκτροπές χειμάρρων και η αφαλάτωση. Οι αποτελεσματικές λύσεις που προτείνουν ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων αλλά και πολλές υπηρεσίες και υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό των υδροφορέων με μικρά ανασχετικά φράγματα, πολιτικές εξοικονόμησης στην άρδευση και την ύδρευση και αντιμετώπιση των απωλειών στα δίκτυα. Προέχουν η οριοθέτηση και μελέτη των υδρογεωλογικών λεκανών, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η υλοποίηση των μέτρων εξοικονόμησης και η λειτουργία των Συμβουλίων νερού.

• Η πάγια θέση του οικολογικού κινήματος για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, η σταδιακή αποδέσμευση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις ήπιες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στο νησί, χωρίς αυτό να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον για το νησί μας και τον πλανήτη και τεράστια οικονομία και για το κράτος και για τον πολίτη. Απόλυτη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ένας σαφής ενεργειακός σχεδιασμός που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους και τις παραγωγικές δραστηριότητες.

• Χωρίς φορείς και σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, χωρίς χωροταξία, χωρίς προστασία, του αρχαιολογικού πλούτου, της παραλίας, των δασικών εκτάσεων και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, η γη παραμένει εκτεθειμένη στους αλεξιπτωτιστές επενδυτές και στη φούσκα της κτηματαγοράς που τη βλέπει σα φτηνό οικόπεδο για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ, χιλιάδες βίλες και άλλα φαραωνικού τύπου έργα μεταφορών και  ενέργειας, υφαρπάζοντας αυτόν τον σπουδαίο φυσικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

• Ο υπέρμετρος καταναλωτισμός και η άγρια "ανάπτυξη" χωρίς μέτρο και ρυθμίσεις, στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής, της βιομηχανίας και της γεωργίας, έχει δώσει κατά καιρούς την ψευδαίσθηση της ευημερίας την ίδια στιγμή που δεν  εξασφαλίζεται καν η διατροφική ασφάλεια στη χώρα και στοιχειώδη αγαθά εισάγονται επιβαρυμένα με το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος των μεταφορών. Στην πραγματικότητα κατασπαταλήθηκαν, μέσα σε λίγα χρόνια, οι φυσικοί πόροι του τοπίου, του εδάφους και του νερού και να γίναμε πιο φτωχοί. Από την άλλη, η βιώσιμη, τοπική ανάπτυξη, για την οποία αγωνίζονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι αυτή που σχεδιάζεται και προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες και έχει σκοπό τη διατήρηση μέσα στο χρόνο σταθερής επάρκειας και ποιότητας φυσικών πόρων και υγιούς περιβάλλοντος, για ευημερία με επαρκές και σταθερό εισόδημα, απασχόληση, μόρφωση, υγεία, ποιότητα ζωής, κοινωνικούς δεσμούς συνοχής και προστασία της τοπικής ταυτότητας.

Το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρο. Οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων μπορούν να συμβάλλουν καίρια στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το οικολογικό κίνημα της Κρήτης θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην κακομεταχείριση του περιβάλλοντος και των πόρων νησιού και να προτείνει τη βιώσιμη διαχείριση και την ήπια ανάπτυξη διότι, εκτός των άλλων, έτσι εξοικονομούνται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και εξασφαλίζεται απασχόληση και ευημερία για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 235 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591375
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.