ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Δήμου Φοίνικα για την Πρέβελ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ερημοποίηση, Υποβάθμιση οικοσυστημάτων, Έδαφος
Οικολογική Πρωτοβουλία Δήμου Φοίνικα , Σάββατο, 04 Σεπτέμβριος 2010

Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα: "Το φοινικόδασος θυσιάστηκε στο βωμό του εύκολου κέρδους και της αδιαφορίας".


Μια σειρά από προτάσεις καταθέτει η Οικολογική Πρωτοβουλία Δήμου Φοίνικα για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της λίμνης Πρέβελη, τις οποίες εξέφρασε και στη συνεδρίαση του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Φοίνικα.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία επιτίθεται στη δημοτική αρχή και κυρίως στο δήμαρχο της περιοχής, κάνοντας λόγο για πλήρη αδιαφορία που οδήγησε στην καταστροφή, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και εγκληματική αμέλεια.

Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα, δεχόμενη την αφιλοκερδή προσφορά της κ. Σαβίνας Γιαννάτου και της εταιρείας PROSPERO, αποφάσισε να διοργανώσει μια συναυλία στην Γέφυρα του Πρέβελη με κεντρική ιδέα «τραγουδάμε για την Λίμνη του Πρέβελη, διαμαρτυρόμαστε για την αδιαφορία των υπευθύνων συμμετέχουμε στη προσπάθεια για να πρασινίσει ξανά η περιοχή». Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν για την αποκατάσταση της Λίμνης.

Στο μεταξύ χθες ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζου στη λίμνη αλλά αναβλήθηκε και πιθανότατα θα επισκεφθεί την περιοχή τη Δευτέρα.

Προτάσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας

1. Να λυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής. Να περιέλθει άμεσα στην ιδιοκτησία του δημοσίου με απαλλοτριώσεις όλων των εκτάσεων που ανήκουν στην Μονή Πρέβελη ή σε ιδιώτες.

2. Να εκπονηθεί άμεσα νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία να περιλαμβάνει και το Κουρταλιώτικο φαράγγι ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα του συστήματος και να αξιοποιηθεί μελλοντικά, αφού πρώτα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας. Στον φορέα διαχείρισης που θα ιδρυθεί ζητάμε να έχει συμμετοχή και η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα.

Ακόμη ζητάμε τον αποκλεισμό από τον υπό ίδρυση φορέα διαχείρισης όλων των υπηρεσιών που τόσα χρόνια είχαν την ευθύνη της περιοχής και αδιαφόρησαν για την προστασία της με τα γνωστά αποτελέσματα.

3. Να απαγορευτεί κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα στην υπό προστασία περιοχή. Να απομακρυνθούν άμεσα όλοι όσοι παράνομα δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να επανεξεταστεί η νομιμότητα της άδειας λειτουργίας καταστήματος που είχε δοθεί παλιότερα. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα στην καμένη περιοχή, να απαγορευθεί η βοσκή στα πρανή του φαραγγιού και να κληθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα απομακρύνουν.

4. Δημιουργία ομάδας εθελοντών πυροσβεστών στους οποίους να γίνουν σεμινάρια πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δοθεί ο ελάχιστος εξοπλισμός ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε περίπτωση φωτιάς. Δημιουργία μόνιμου φυλακίου της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. είπε πως όλοι οι αρμόδιοι ευαισθητοποιήθηκαν και έδειξαν προθυμία για την προστασία της λίμνης κατόπιν εορτής, τη στιγμή που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν δεν επιδείχθηκε καμία ευαισθησία.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ. Για να προστατεύσετε κάτι πρέπει πρώτα να το ξαναφτιάξετε.

Ας έρθουμε όμως και στα του οίκου μας. Η φύση μας είχε κάνει την χάρη να μας χαρίσει ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ευρώπης. Ένα τόπο σημαντικό, που εκτός από ψωμί για μας που ζούμε εδώ, ήταν και καταφύγιο για ζώα, πουλιά και φυτά, αρκετά από αυτά δε, μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με λίγα λόγια έναν επίγειο παράδεισο. Κι εμείς αντί αυτό το δώρο της φύσης να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ακριβώς το παραλάβαμε από τους προηγούμενους και ίσως και καλύτερο, το καταστρέψαμε, Το θυσιάσαμε στον βωμό του εύκολου κέρδους, και της αδιαφορίας.

Όλοι έχουμε ευθύνη για ότι συνέβη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, μικρότερη ή μεγαλύτερη ο καθένας, ανάλογα με την θέση του. Όμως η δική σας ευθύνη, λόγω της θέσης σας είναι και μεγαλύτερη. Ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου είχατε την υποχρέωση και το καθήκον να κάνετε κάτι παραπάνω για να προστατεύσετε αυτήν την περιοχή. Τελικά δεν φανήκατε αντάξιοι του έργου το οποίο είχατε αναλάβει. Αδιαφορήσατε, ανεχτήκατε την παρανομία και γίνατε και οι ίδιοι συνένοχοι ενός εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία σημειώνει πως ουδέποτε από τη δημοτική αρχή ελέγχθηκε η λειτουργία της ταβέρνας στην Πρέβελη, αν υπάρχουν νεότερες παρεμβάσεις στο κτήριο και το καθεστώς λειτουργίας της, ενώ αμφισβητεί ότι ο δήμος έχει στείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες που να ζητά τον έλεγχο κάθε δραστηριότητας.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546887
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.