ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να δοθεί, επιτέλους, οριστική λύση στο πρόβλημα του Κατ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Ένωση Πολιτών κατά Ρατσισμού και Ξενοφοβίας
Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας , Δευτέρα, 13 Δεκέμβριος 2010

Κάθε συζήτηση για το πρόβλημα του Καταυλισμού των Τσιγγάνων στη Νέα Αλικαρνασσό θα πρέπει να έχει σκοπό την αποκατάσταση της νομιμότητας που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει στους Ρομά τις απαραίτητες υποδομές υγιεινής και ασφάλειας που έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, το ηλεκτρικό ρεύμα, ο φωτισμός, η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.ά.

Ο Καταυλισμός ιδρύθηκε το 1983 όταν η Νομαρχία Ηρακλείου εφάρμοσε την Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983. Δε φρόντισε όμως ποτέ, εδώ και 27 χρόνια, να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπινη διαβίωση. Το 2003 έγινε ένα βήμα για τη λύση του προβλήματος με το χαρακτηρισμό νέου χώρου και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που στοίχησαν 180 εκ. δραχμές. Με ευθύνη του Δημάρχου Νέας Αλικαρνασσού που κατέλαβε τμήμα του χώρου και του Γ.Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σ. Τσόκα που τον αποχαρακτήρισε εκείνη η λύση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Οι Τσιγγάνοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αλλά η υπόθεση ακόμα εκκρεμεί.

Το 2004, εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων, η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια για να κλείσει τους καταυλισμούς. Ενώ όμως τα δάνεια των 60.000 ευρώ ήταν εξόφθαλμα μικρά για αγορά σπιτιού, στήθηκε μια απίστευτη κομπίνα με πρωταγωνιστές επιτήδειους εργολάβους για την εκταμίευση των χρημάτων με πλαστά παραστατικά χωρίς να υπάρχουν τελειωμένα σπίτια. Σήμερα που οι τράπεζες ζητούν τις δόσεις, οι τσιγγάνοι δεν είναι σε θέση ούτε να ανταποκριθούν ούτε να μετεγκατασταθούν σε σπίτια φαντάσματα ενώ ο εισαγγελέας Ηρακλείου, αγνοώντας προκλητικά την οδηγία του Συνηγόρου του Πολίτη προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες «να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια βίαιης αποβολής των Τσιγγάνων από το χώρο που έχουν εγκατασταθεί.», με μια κίνηση που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, ζητά από την Πολεοδομία την κατεδάφιση των παραγκών του καταυλισμού ως «αυθαίρετα», απειλώντας να τους αφήσει χωρίς στέγη!

Το 1997, επειδή μέχρι τότε η υδροδότηση του Καταυλισμού γινόταν με νερό αμφιβόλου ποιότητας από βυτία ιδιωτών, ο σύλλογος των Τσιγγάνων «η Ελπίδα» ζήτησε εγγράφως να υδροδοτηθούν με υδρόμετρα όλες οι οικογένειες του Καταυλισμού. Η ΔΕΥΑΗ, όμως, εγκατέστησε μόνο 10 κοινόχρηστες παροχές. Όπως ήταν φυσικό, ελάχιστοι λογαριασμοί πληρώθηκαν, ενώ η ΔΕΥΑΗ με «πολιτική απόφαση» δεν διέκοψε ποτέ την παροχή όταν τα οφειλόμενα ποσά ήταν μικρά. Ξαφνικά, μετά από 12 χρόνια, η ΔΕΥΑΗ απαιτεί 650.000 ευρώ (!) από 10 Τσιγγάνους και είναι βέβαιο ότι και αν ακόμη καταδικαστούν τελεσίδικα είναι αδύνατον να τα εισπράξει! Από την άλλη ο εισαγγελέας Ηρακλείου, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά υπερβάλλοντα ζήλο και οξύνοντας την κατάσταση, σπεύδει και διακόπτει το νερό, παρουσία των ΜΑΤ, αφήνοντας χωρίς νερό 700 ανθρώπους!

Η Ένωση Πολιτών κατά της Ξενοφοβίας και του Ρατσισμού, επιχειρώντας να συμβάλλει στην οριστική λύση του προβλήματος και επειδή το θέμα του καταυλισμού των Τσιγγάνων είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό, προτείνει:

1) Στο Γ.Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης να αποσύρει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής μετεγκατάστασης του Καταυλισμού και να συμβάλλει έτσι στη λύση του προβλήματος.

2) Στο Δήμο Ηρακλείου που από 1.1.2011 θα είναι υπεύθυνος για το πρόβλημα του Καταυλισμού, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πολιτείας και να εργαστεί για μια οριστική λύση με τον καθαρισμό και την ολοκλήρωση των υποδομών όπως ακριβώς προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο του νέου Καταυλισμού. Ταυτόχρονα να δώσει λύση στο θέμα της ύδρευσης, στο οποίο είναι υπεύθυνες οι κατά καιρούς διοικήσεις της ΔΕΥΑΗ, και να φροντίσει για την ασφαλή ύδρευση και αποχέτευση όπως επίσης για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την υγιεινή του χώρου του Καταυλισμού μέχρι την μετεγκατάστασή του.

Ηράκλειο 13 Δεκ. 2010

Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας
antiracist.her@gmai.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085551
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.