ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανάπτυξη αιολικών σταθμών με ποιούς όρους; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Δίκτυο Αιγαίου , Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010

Οι πολίτες παρεμβαίνουν

Καθώς οι αιτήσεις και οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με τις “τελευταίας γενιάς” ανεμογεννήτριες των 120+ μέτρων ύψος, αυξάνονται διαρκώς, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να αναρωτηθούν και να διερευνήσουν κατά πόσο τελικά εμφανίζει θετικό ισοζύγιο η σχέση κόστους - οφέλους αυτής της διαδικασίας. Με αφετηρία αυτή ακριβώς τη διαπίστωση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 4/12, στην Αθήνα, συνάντηση εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων, οικολογικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών, καθώς και μεμονωμένων πολιτών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τεχνικών, με θέμα τη μαζική και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ. Κοινές διαπιστώσεις των συμμετεχόντων αποτέλεσαν:

• η αιολική βιομηχανία έχει επιτύχει να εμφανίζεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως η “πανάκεια” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να περνάει στο ευρύ κοινό το μήνυμα της ανάγκης εγκατάστασης αιολικών σταθμών με οποιοδήποτε οικολογικό και κοινωνικό κόστος. Στo πλαίσιο αυτής της “καμπάνιας”, φυσικά, αποκρύπτονται και οι σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, όσο και μία πληθώρα εγγενών αδυναμιών, που συνοδεύουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΣΠΗΕ (ασυνεχής παραγωγή ενέργειας, αδυναμία αποθήκευσης περίσσειας παραγόμενης ενέργειας, πρόκληση ανισορροπιών στο σύστημα διανομής, υπέρογκο κόστος που τελικά μετακυλύεται στον καταναλωτή)

• ίσως για πρώτη φορά μια οχλούσα βιομηχανική δραστηριότητα απαλλάσσεται, σχεδόν πλήρως, από περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς περιορισμούς. Με πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντά τους, οι εταιρείες ανάπτυξης ΑΣΠΗΕ εισβάλλουν με τον πλέον επιθετικό τρόπο στα τελευταία οχυρά άγριας ζωής και σε απαράμιλλης αξίας φυσικά τοπία, με χωροθετήσεις και εγκαταστάσεις που, σχεδόν στο σύνολό τους, έγιναν χωρίς την παραμικρή συμμετοχή, ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών

• στον τομέα της αιολικής ενέργειας πρωτοστατούν σε μεγάλο βαθμό οι γνωστοί μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι ενώ επενδύουν, παράλληλα, σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας και ευθύνονται για την οικολογική υποβάθμιση πολλών περιοχών, ανά την Επικράτεια, αναβαπτίζονται στην “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και εμφανίζονται ως φέροντες οικολογικές ευαισθησίες

Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι πως απαιτείται άμεσα συντονισμός και συλλογική δράση σε όλα τα επίπεδα για να καταστεί δυνατός ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός έλεγχος της διαδικασίας εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ, που συνειδητά παραλείπει να εφαρμόσει η Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε πως είναι ανάγκη:

• να ενισχυθεί η συλλογική δράση στο αδειοδοτικό και νομικό σκέλος της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ

• να ενταθεί η προσπάθεια εναλλακτικής ενημέρωσης, που έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε το ζήτημα της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και να απενοχοποιηθεί η ανάδειξη των επιπτώσεων της χωροθέτησης και της εγκατάστασής τους, με το υφιστάμενο καθεστώς

• να τονιστεί ότι το οικονομικό - επενδυτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο προωθείται η μαζική εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, με ναυαρχίδα το περίφημο νομοσχέδιο “fast track”, απειλεί με άνευ προηγουμένου αλλοίωση το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας.

• να ενισχυθεί η διαδικασία επεξεργασίας και προβολής των θέσεων των συμμετεχουσών συλλογικοτήτων σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα της χώρας, που βασίζεται στην άμεση εφαρμογή προγράμματος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στη θέσπιση κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην αύξηση της ισοβαρούς διείσδυσης των ΑΠΕ μέσω της προώθησης οικιακών και μικρών, τοπικής εμβέλειας και προσαρμοσμένων στις τοπικές ιδιαιτερότητες εφαρμογών, στην αύξηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή διαχείριση.

Αποφασίστηκε, τέλος, αυτή η συνάντηση να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου ενημέρωσης, συντονισμού και αλληλοϋποστήριξης, σχετικά με εγκαταστάσεις ΑΣΠΗΕ που θέτουν σε κίνδυνο τους πολύτιμους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της Ελλάδας.

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
ΜΠΟΝΑΒΕΝΤΟΥΡΑ 2, ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ, ΤΚ 84100
Τηλ. 2281360812, 2282022929
www.eyploia.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58161437
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.