ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η προσβολή των φοινικοειδών: μύθοι και πραγματικότητα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ερημοποίηση, Υποβάθμιση οικοσυστημάτων, Έδαφος
Κλιφ Κουκ , Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010

Τελικά το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών έφθασε και στο Νομό Χανίων. Πέντε περιοχές δηλώθηκαν ως προσβεβλημένες: Πλατανιάς, Βουκολιές, Κολυμπάρι, Νέα Κυδωνία και Χανιά. Αν κάνετε μια βόλτα στην πόλη θα δείτε φοίνικες με εμφανή τα σημάδια της προσβολής. ¶λλοι με γερμένα φύλλα, άλλοι καλύπτονται με δίχτυ για να μη ξεφύγουν τα έντομα.

Αν και δεν είμαι ούτε γεωπόνος ούτε εντομολόγος, επικοινώνησα με ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μου έδωσαν τεχνικές πληροφορίες για διάφορες όψεις του προβλήματος. Με την πολύτιμη συνδρομή τους συνοψίζω μερικούς μύθους σχετικά με το θέμα.

Η προσβολή των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι είναι πρόσφατο Ελληνικό ή Κρητικό φαινόμενο.

Η προσβολή είναι παγκόσμια. Ξεκίνησε από την Ασία αρχές του 1980, το 1985 έφθασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το1992 στην Αίγυπτο, το 1994 στην Ισπανία, το1999 στο Ισραήλ, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μετά το 2001.

Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα συμπτώματα και τα προσβεβλημένα δένδρα.

Είναι αδύνατον να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος ότι ένα δένδρο δεν έχει προσβληθεί.

Τα προσβεβλημένα (και επομένως χαμένα) δένδρα αναγνωρίζονται εύκολα: τα φύλλα γέρνουν προς τα κάτω σαν ομπρέλα. Αλλά μπορεί ένα δένδρο να φαίνεται υγιές για κάμποσο καιρό ενώ το σκουλήκι δουλεύει μέσα.

Τα δένδρα προσβάλλονται μόνο ένα μέτρο κάτω από την κορυφή, άρα μόνο αυτό το τμήμα πρέπει να κοπεί και να καταστραφεί.

Οι κάμπιες κινούνται μέσα στο δένδρο δημιουργώντας τούνελ και μεγάλες κοιλότητες. Μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε, ακόμα και στη βάση του κορμού.

Τα διαθέσιμα εντομοκτόνα προστατεύουν τα δένδρα με λογικό κόστος και με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Καμιά χώρα δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την εξάπλωση του σκαθαριού παρά μόνο προσωρινά, παρά τη χρήση τοξικότατων εντομοκτόνων. Πάνω από 1000 δένδρα καταστράφηκαν στη Γρανάδα (Ισπανία). Τα φοινικοειδή στη Νότια Ιταλία σχεδόν εξαφανίστηκαν. Πάνω από 4000 δένδρα καταστράφηκαν στην Κρήτη μέχρι σήμερα.

Τέσσερα εντομοκτόνα, αν και έχουν απαγορευτεί για γεωργική χρήση λόγω υψηλής τοξικότητάς, χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα στους φοίνικες με ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κόστος εφαρμογής τους είναι υψηλό (π.χ. 100 Ευρώ για κάθε δένδρο τρεις φορές το χρόνο). Το Imidacloprid, ένα από τα ηπιότερα εντομοκτόνα από άποψη τοξικότητας, μπορεί να μολύνει τα υπόγεια ύδατα και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες εξαιτίας της τοξικότητάς του στις μέλισσες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι κανένα από τα εντομοκτόνα δεν εγγυάται απόλυτη προστασία.

Τα άρρωστα δένδρα θάβονται με λογικό κόστος και ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το κόστος απομάκρυνσης ενός άρρωστου δένδρου ήταν 300 Ευρώ το 2007 και πρόσφατα ακούσαμε ότι έφτασα στα 500Ευρο. Επειδή οι φοίνικες είναι μεγάλα και χυμώδη δένδρα, το κάψιμο δεν είναι αποτελεσματικό. Μπορεί να ταφούν σε βάθος πάνω από δύο μέτρα. Αλλά αν έχουν ψεκαστεί υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε ΅χημικές βόμβεςΆ, μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα. Επιπλέον, το ανεξέλεγκτο κάψιμο και θάψιμο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι Δήμοι και οι δημότες είναι καλά ενημερωμένοι για την ασθένεια. Το Δημόσιο ελέγχει την εισαγωγή, καλλιέργεια και χρήση των φοινίκων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους (ξενοδοχεία, κατοικίες, κ.ά.)

Αν ναι, γιατί οι Δήμοι της Κρήτης εκτέλεσαν τόσο ΅πλουσιοπάροχαΆ προγράμματα; Πεντακόσιοι φοίνικες φυτεύτηκαν στο Ηράκλειο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και πιθανότατα αυτοί ήταν η πηγή της επιδημίας εκεί. Εκατοντάδες φυτεύτηκαν στην παραλία στο Ρέθυμνο και στη Σούδα ενώ έγιναν έντονες προσπάθειες να φυτευτούν φοίνικες στο Κουμ-Καπί και στη Νέα Χώρα.

Γιατί εξακολουθεί η εισαγωγή φοινίκων παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδόσει οδηγία για καραντίνα; Γιατί τους χρησιμοποιούν οι Δήμοι σχεδόν αποκλειστικά για τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων;

Οι δημόσιες μελέτες πρασίνου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το πρόβλημα της ασθένειας και επιδιώκουν την προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας.

Η Κρήτη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για πολλούς λόγους αλλά όχι για τους ξενόφερτους φοίνικες που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της. Οι μελέτες πρασίνου όμως χρησιμοποιούν τους εισαγόμενους φοίνικες, ώριμα δένδρα μέχρι 8 μέτρα ύψος, σα μια γρήγορη λύση που μεταμορφώνει, δίνοντας αίγλη στην πιο ανιαρή περιοχή γιατί κάποιοι νομίζουν ότι αυτό αρέσει στους τουρίστες! Σπάνια δίνουν προτεραιότητα στα ενδημικά φυτά ακόμα και αν προσφέρονται σε επιθυμητό ύψος, χαμηλότερο κόστος και χωρίς κίνδυνο ασθενειών και που αυτά θέλουν να δουν οι τουρίστες!

Οι πολίτες είναι καλά πληροφορημένοι για τις δαπάνες των Δήμων για φύτευση, συχνή χημική θεραπεία και για καταστροφή των άρρωστων φοινίκων.

Το εμπόριο των φοινίκων είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο. Εμπλέκονται φυτωριούχοι, διακινητές, κηπουροί, καταστήματα φυτοφαρμάκων, εξειδικευμένες εταιρείες ΅θεραπειώνΆ, συνεργεία διαχείρισης προσβεβλημένων δένδρων.

Ένας μεγάλος φοίνικας στοιχίζει 3000 με 5000 Ευρώ. Πολλοί Δήμοι αγοράζουν πανάκριβους φοίνικες, ξοδεύουν πολλά για ακριβή συντήρηση, πληρώνουν και ένα μεγάλο ποσό για την απομάκρυνσή τους όταν προσβληθούν και μετά… ξαναφυτεύουν καινούργιους!

Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως ενημερωμένες για την εκτεταμένη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και τη διαδικασία καταστροφής των προσβεβλημένων δένδρων και ασκούν ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι τοπικές Αρχές συνήθως δεν γνωρίζουν αυτά τα θέματα. Η ορθότητα των αποφάσεων τους εξαρτάται από την ποιότητα των συμβούλων τους, που κάποιοι ίσως εμπλέκονται στην επιχείρηση ΅φοίνικεςΆ.

Όταν υπάρχει τόσο μεγάλο κέρδος, οι αρχές παίρνουν συνήθως βραχυπρόθεσμα μέτρα, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης εντομοκτόνων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Πολυεθνικές εταιρείες αγροχημικών ασκούν μεγάλη πίεση να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όταν οι συνέπειες εκδηλωθούν στο μέλλον, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην ανάγκη για συντονισμένη δράση σΆ όλο το νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης συγκρότησε μια Ειδική Επιστημονική Επιτροπή το 2010. Ανάμεσα στις προτάσεις της είναι (α) η άμεση και υποχρεωτική καταστροφή με «ασφαλείς τρόπους» (κάψιμο, θάψιμο ) μέσα σε 24 ώρες των προσβεβλημένων φοινίκων και (β) ή εύρεση χώρων στα όρια των δήμων για ταφή των άρρωστων δένδρων.

Γιατί τότε αφέθηκαν για εβδομάδες χωρίς φροντίδα κάποιοι άσχημα προσβεβλημένοι φοίνικες σε διάφορα μέρη της πόλης (π.χ. Οδός Ελ. Βενιζέλου, Κλαδισσός – δες φωτογραφίες) και κομμένα κλαδιά φοινίκων πεταμένα στις άκρες των δρόμων;

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της καταστροφής με «ασφαλείς τρόπους»; Ιδιωτικές εταιρείες; Αν ναι, έχουν άδεια να εφαρμόσουν συγκεκριμένους ασφαλείς τρόπους καταστροφής; Έχουν βρεθεί οι τόποι ταφής και με ποια κριτήρια; Ποιος διαβεβαιώνει ότι όλα συμφωνούν με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία; Ποιος πληρώνει για όλα αυτά;

Η Επιτροπή αναφέρει αόριστα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά δεν ασχολείται ιδιαίτερα ούτε με τη χρήση εντομοκτόνων, παρόλο που αυτό κυρίως εφαρμόζουν Δήμοι και ιδιώτες προς το παρόν, ούτε με την απαγόρευση των εισαγωγών και των νέων φυτεύσεων, ούτε με την ασφαλή καταστροφή των προσβεβλημένων φοινίκων και την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων. Τέλος, δεν αναφέρει την ανάγκη για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και των υπηρεσιών σχετικά με πρακτικά ζητήματα, όπως τον χειρισμό των προσβεβλημένων δένδρων, το οικονομικό κόστος, και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, και του Κρητικού τοπίου.

Κλιφ Κουκ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546838
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.