ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010

Αναλύσεις της Greenpeace αποκαλύπτουν παρατυπίες και χρήση υπεραλιευμένων ειδών σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα και άλλες 11 χώρες

Ανεξάρτητες αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace σε κονσέρβες τόνου από διαφορετικές μάρκες ευρείας κατανάλωσης σε 12 χώρες (1), αποκάλυψαν ότι πίσω από τις ετικέτες κρύβεται η κατάφωρη παραπλάνηση των καταναλωτών και η αδιαφορία της βιομηχανίας τόνου για το μέλλον των αποθεμάτων τόνου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναδεικνύουν σοβαρές παρατυπίες, όπως η χρήση δύο διαφορετικών ειδών τόνου στην ίδια κονσέρβα, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (2). Παράλληλα αποκαλύπτεται η χρήση διαφορετικών ειδών σε διαφορετικές κονσέρβες του ίδιου προϊόντος, ενώ άλλες κονσέρβες περιείχαν διαφορετικό είδος τόνου από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Ανάμεσά τους βρέθηκαν υπεραλιευμένα είδη τόνου, όπως ο μεγαλόφθαλμος και ο κιτρινόπτερος.

Σύμφωνα με την έρευνα οι επιδόσεις της Ελλάδας κατατάσσονται στις χειρότερες, δεδομένου ότι στα 3 από τα 5 προϊόντα (3) που αναλύθηκαν υπήρχαν παρατυπίες. Συγκεκριμένα, ο τόνος σε νερό μάρκας Toni που εισάγεται από την εταιρία Σκλαβενίτης αναγράφει ότι περιέχει κιτρινόπτερο τόνο. Οι αναλύσεις όμως έδειξαν ότι η μία από τις τρεις παρτίδες του προϊόντος που αναλύθηκαν περιέχει άλλο είδος τόνου (το οποίο δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθεί), ενώ οι άλλες δύο περιέχουν δύο είδη τόνου μαζί στην ίδια κονσέρβα (κιτρινόπτερο και μεγαλόφθαλμο), κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης, το φιλέτο τόνου σε νερό του Carrefour βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη σε διαφορετικές παρτίδες, με αποτέλεσμα η σήμανσή του σε 2 από τις 3 κονσέρβες που αναλύθηκαν να είναι παραπλανητική. Τέλος, η τονοσαλάτα Μεξικάνα της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη τόνου σε διαφορετικές παρτίδες του ίδιου προϊόντος (σε δύο κονσέρβες κιτρινόπτερο και στην τρίτη μεγαλόφθαλμο).

"Είναι φανερό από τις αναλύσεις της Greenpeace σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η παγκόσμια βιομηχανία τόνου(4) εξαπατά τους καταναλωτές σχετικά με τον τόνο που φτάνει στο πιάτο τους", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace. "Στις κονσέρβες βρήκαμε πολλά ανήλικα άτομα ειδών τόνου που οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν αλιευθεί με μη επιλεκτικές μεθόδους αλιείας και καθιστά απαραίτητο τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν ότι ο τόνος που μας διαθέτουν δεν έχει αλιευθεί με τέτοιες μεθόδους, αν θέλουμε και αύριο να έχουμε τόνο στο πιάτο μας".

Η περίπτωση του τόνου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει με τα ψάρια που φτάνουν στο πιάτο μας. Η Greenpeace τους τελευταίους μήνες διεξάγει έρευνα σχετικά με την πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στα γραφεία της οργάνωσης, σε συνέντευξη τύπου και προβολή βίντεο, όπου θα προσκληθούν και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ.

Η Greenpeace ζητάει
Από τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν άμεσα ότι ο τόνος που προμηθεύονται δεν έχει αλιευθεί με τη χρήση συσκευών συνάθροισης ψαριών (FADs) και να αποκλείσουν απειλούμενα είδη όπως ο κιτρινόπτερος από την παραγωγή τους.
Από τους περιφερειακούς οργανισμούς διαχείρισης του τόνου να προχωρήσουν άμεσα στη διεθνή απαγόρευση της χρήσης συσκευών συνάθροισης ψαριών.

Greenpeace
Για περισσότερες πληροφορίες: Ναταλία Τσιγαρίδου 6984 617025, 210 38 06 374

Σημειώσεις προς συντάκτες
Αναλυτική έκθεση της Greenpeace σχετικά με τις αναλύσεις στις κονσέρβες τόνου βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/genetic-tuna-testing
1. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το ανεξάρτητο ισπανικό εργαστήριο θαλασσίων ερευνών AZTI Tecnalia και αφορούν τουλάχιστον 5 διαφορετικές μάρκες τόνου σε κονσέρβα από την κάθε χώρα. Οι 12 χώρες είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Αυστραλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Γερμανία.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων από τις αναλύσεις καθώς και η αναφορά του εργαστηρίου βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.greenpeace.org/international/publications/reports/Tinned-Tuna--Fish-Aggregation-Devices/
2. Η ανάμιξη δύο ειδών σε μία κονσέρβα αντιβαίνει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΟΚ) No 1536/92, με ημερομηνία 9 Ιουνίου 1992, ο οποίος θέτει κοινές προδιαγραφές εμπορίας για τις κονσέρβες τόνου και παλαμίδας. Το ¶ρθρο 2 (2) του Κανονισμού προβλέπει ότι κατά την εμπορία κονσερβών τόνου "Δεν επιτρέπεται η ανάμειξη διαφορετικού είδους ψαριών στο ίδιο δοχείο." (Προβλέπεται μία εξαίρεση για "μαγειρικά παρασκευάσματα με βάση τη σάρκα τόνου ή παλαμίδας που προϋποθέτουν τη λύση της μυϊκής τους συνέχειας"). European Commission (1992). Council Regulation (EEC) No 1536/92 of 9 June 1992 laying down common marketing standards for preserved tuna and bonito.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31992R1536:EN:HTML
3. Τα προϊόντα από την Ελλάδα που αναλύθηκαν είναι:
• Spar, Τεμάχια τόνου σε ηλιέλαιο, εισάγεται από ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε.
• Carrefour, Φιλέτο τόνου σε νερό, παρασκευάζεται στην Ταϊλάνδη για την CARREFOUF – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
• ΑΒ, Τονοσαλάτα Μεξικάνα, παράγεται στην Ταϊλάνδη για την ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
• Toni, Τόνος σε νερό, παράγεται στην Ταϊλάνδη για την Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.
• Trata, Τονοκυβάκια με ελιά
4. Πίσω από τη χρήση διαφορετικών ειδών τόνου σε μία κονσέρβα καθώς και ανήλικων ατόμων από υπεραλιευμένους πληθυσμούς κρύβεται η αλιεία με συσκευές συνάθροισης ψαριών (FADs – fish aggregation devices). Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται κατά την αλιεία με γρι γρι και πρόκειται για επιπλέοντα αντικείμενα που προσελκύουν όχι μόνο ανήλικους τόνους, αλλά και θαλάσσιες χελώνες και απειλούμενα είδη καρχαριών, τα οποία συχνά πιάνονται επίσης στα δίχτυα και βρίσκουν το θάνατο. Αφού καταψυχθούν, ο διαχωρισμός των ανήλικων ατόμων ανά είδος είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με αποτέλεσμα την ανάμιξή τους κατά την κονσερβοποίηση.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156359
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.