ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οφείλουμε να θυμόμαστε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Πέμπτη, 05 Αύγουστος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ «ΕΙΡΗΝΙΚΑ»
Η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται την ατομική βόμβα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Η 6η και 9η Αυγούστου του 1945 είναι δύο επέτειοι  που δεν πρέπει vα ξεχαστούν από  την ανθρωπότητα. Ήταν τότε που η αμερικάνικη πολεμική μηχανή σκόρπισε τον ραδιενεργό θάνατο, ακαριαία αλλά και με μακροχρόνιες δόσεις, σε αθώους πολίτες δύο ιαπωνικών πόλεων, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, με πρόφαση την επίσπευση του τέλους του πολέμου και την επιβολή της ειρήνης στο κόσμο. Με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, εκείνον τον Αύγουστο του 1945, μπήκαμε στην εποχή του πυρηνικού τρόμου και δεν ξέρουμε ακόμα πώς και πότε θα βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη, που άλλοτε λέγεται «ειρηνική» και άλλοτε πολεμική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά που αποτελεί τις όψεις του ίδιου νομίσματος. Και επειδή το πάθημα δεν έγινε μάθημα, κάποιοι επεξεργάζονται σχέδια «ελεγχόμενων» πυρηνικών επιθέσεων.

Η πολεμική, όμως, εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας κόστισε τη ζωή και σε χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες, που χρησιμοποιήθηκαν με κυνικό τρόπο ως πειραματόζωα στις πυρηνικές δοκιμές των αμερικανικών, σοβιετικών, βρετανικών και γαλλικών στρατιωτικών μηχανών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Πυρηνικά απόβλητα χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, σε οπλικά συστήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (τεθωρακισμένα, βλήματα, ελικόπτερα) αποτελώντας μια θανάσιμη απειλή για τους στρατιώτες που τα χρησιμοποίησαν σε στρατιωτικές δοκιμές ή στο πεδίο της μάχης (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν) και πολύ περισσότερο για τους πολίτες κοντά σε πεδία δοκιμών ή πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων που έτυχε να εκτεθούν στα εξαιρετικά τοξικά στοιχεία που παραμένουν στο έδαφος ή περνούν στη τροφική αλυσίδα και στο νερό. 

Παρά τις διάφορες διεθνείς Συμφωνίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ένας μικρός αριθμός χωρών διαθέτουν ακόμα τόσα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να κάνουν σκόνη πολλούς πλανήτες σαν τη Γη. Ο υπαρκτός κίνδυνος από την ύπαρξη ή την πιθανότητα ύπαρξης πυρηνικών όπλων χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για μονομερείς επεμβάσεις ή απειλές (αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ από το Ισραήλ, ένταση με Ιράν και Β. Κορέα λόγω των πυρηνικών προγραμμάτων τους). ¶λλοτε, όμως, αποσιωπάται πλήρως ο κίνδυνος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ισραήλ που κατέχει δεκάδες πυρηνικά όπλα και όχι μόνο αρνιέται οποιονδήποτε έλεγχο από διεθνείς οργανισμούς,  αλλά και απήγαγε στην Ιταλία και φυλάκισε για πολλά χρόνια τον επιστήμονα Βανούνου, που αποκάλυψε στοιχεία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στο «ειρηνικό» πεδίο η πυρηνική ενέργεια αποδείχτηκε εξίσου επικίνδυνη με την πολεμική εφαρμογή της:

- Ατέλειωτη σειρά ατυχημάτων και «περιστατικών» ακόμα και στους πιο εξελιγμένους αντιδραστήρες (χαρακτηριστική η περίπτωση του γαλλικού Σούπερ Φένιξ, που αν και εθεωρείτο το καμάρι της πυρηνικής βιομηχανίας δεν μπόρεσε να λειτουργήσει λόγω συνεχών προβλημάτων). Η έκρηξη στο Τσερνομπίλ δεν ήταν μόνο ένα σοβαρό πλήγμα στην πυρηνική βιομηχανία αλλά και η αιτία θανάτου ή σοβαρών ασθενειών για χιλιάδες ανθρώπους (ιδιαίτερα σε παιδιά και σε όσους εργάστηκαν εν αγνοία τους και χωρίς μέσα προστασίας για να περιορίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας από το αντιδραστήρα).

- Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν σοβαρή απειλή ακόμα και μετά το κλείσιμό τους, αφού ολόκληρη η εγκατάσταση μετατρέπεται σε πυρηνικό απόβλητο.   

- Τεράστιες ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων (μεταξύ των οποίων και πυρηνικοί αντιδραστήρες πυρηνοκίνητων σοβιετικών και ρωσικών υποβρυχίων) βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας (Ατλαντικός, Β. Θάλασσα, θάλασσα Ιαπωνίας κλπ).

- Τεράστιες, επίσης, ποσότητες πυρηνικών θάβονται σε «ειδικούς» χώρους και θα παραμείνουν εκεί για δεκάδες ή και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, απαίσια  κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Δε είναι, όμως, λίγες οι περιπτώσεις που πυρηνικά έχουν απορριφθεί παράνομα σε εδάφη χωρών, που είτε είχαν άγνοια (Αφρική) ή βρίσκονταν σε εμφύλια σύγκρουση (Λίβανος).       

Η συμφωνία που πέτυχαν οι Γερμανοί Πράσινοι και το πράσινο κίνημα (θέτοντάς τον ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας) για τη έξοδο της Γερμανίας από τη πυρηνική εποχή με το οριστικό κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων αποδεικνύει ότι ο αντιπυρηνικός αγώνας παραμένει επίκαιρος και μπορεί να έχει αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διατηρούμε πάντα στην επικαιρότητα το σύνθημα «καλύτερα ενεργοί παρά ραδιενεργοί», σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επιδοτεί την πυρηνική ενέργεια (απόφαση για χρηματοδότηση με 23.000.000 Ευρώ της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στη Ρουμανία, Τσέρνα Βόδα), ενώ η πυρηνική βιομηχανία αντεπιτίθεται για να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τους πραγματικούς κινδύνους από την αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αγωνίζονται σταθερά για:

- Την πλήρη έξοδο από τη πυρηνική εποχή και το οριστικό πέρασμα στη εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιοκαύσιμα) που είναι η μόνη σύγχρονη απάντηση στον εφιάλτη και της πυρηνικής ενέργειας και της ανατροπής του παγκόσμιου κλίματος.

- Την καταστροφή των πυρηνικών όπλων στο σύνολο τους και όχι με επιλεκτικό τρόπο, μια και είτε είναι κορεάτικα, είτε αμερικάνικα, ρώσικα, ιρανικά, βρετανικά ή ισραηλινά, είναι εξίσου επικίνδυνα.       

- Απαγόρευση της παραγωγής, εμπορίας και χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

- Απόσυρση όλου του σχετικού εξοπλισμού από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα απαγορεύει την αγορά στο μέλλον εξοπλισμού απεμπλουτισμένου ουρανίου (τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, βλήματα, σκάφη κλπ). 

- Έρευνες από ανεξάρτητους φορείς σε περιοχές όπου έχει γίνει εκτεταμένη χρήση οπλισμού απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στη χώρα μας καθώς και περισυλλογή τυχόν άσκαστων βλημάτων από το βυθό της θάλασσας σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ως πεδία βολής τέτοιου οπλισμού.

- Διεθνή και πολυεπίπεδη συνεργασία για αποτροπή της κατασκευής νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων είτε στη Βουλγαρία (Μπέλενε), είτε στη Τουρκία (Ακούγιου), είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Ιβάν
Επισκέπτης , 2005-05-11 19:17:50
Αυτά που εγραψες είναι συγκλονιστηκα

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 132 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55115090
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.